Як не потрапити з ополонки до лікарні: поради від хмельницького терапевта

Як не потрапити з ополонки до лікарні: поради від хмельницького терапевта
  • 19 січня, на Водохреще, сотні хмельничан планують зануритися в ополонку.
  • Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, до водних процедур слід ретельно підготуватися.
  • Про особливі вправи перед зануренням у крижану воду, протипоказання та можливі наслідки, дізнавалися журналісти vsim.ua.

19 січня відзначають Водохреще. В цей день сотні хмельничан планують зануритися в ополонку. За народним повір’ям купання на Водохреще вважають процесом очищення тіла та духу від усієї скверни. Люди вірять, що захворіти після купання в освяченій ополонці неможливо. Однак, на вихідні синоптики обіцяють похолодання до -13 градусів морозу вночі. Щоб не потрапити після такого купання до відділення інтенсивної терапії, треба підготуватися до занурення заздалегідь, - радять лікарі.

Як це зробити, якщо до Водохреща лічені дні?

Секрети здорового загартовування журналістам vsim.ua розповіла завідуюча амбулаторією загальної практики сімейної медицини № 9 Наталія Стефанович.

Відео дня

- Після Водохреща у нас часто буває наплив пацієнтів. Хтось приходить з простудою через неправильну підготовку. Бо до такого разового загартовування треба готуватися заздалегідь. Люди, які мають слабкий імунітет, можуть легко підхопити вірус. А є й ті, кому купання у льодяній воді протипоказані взагалі. Точно не варто пірнати в ополонку дітям та вагітним. Є також протипоказання для людей з рядом хвороб, - розповідає сімейний лікар. 

 

 

Кому купатися не можна

Медична заборона є для певної категорії пацієнтів. Це, насамперед, люди, які хворіють на:

  • серцево-судинні захворювання;

  • мають хронічні хвороби сечостатевої, дихальної систем і носоглотки в стані ремісії;

  • не можна “моржувати” з температурою вище 37 градусів;

  • не слід цього робити і вагітним жінкам, особливо на пізніх термінах;

  • краще не ризикувати людям з порушеннями роботи ендокринної системи та хворобами щитовидної залози;

  • епілептикам та людям із судомними захворюваннями також категорично заборонені подібне купання;

  • людям з цукровим діабетом також рекомендовано утриматися від занурення.

Як підготуватися заздалегідь

Насправді до занурення в крижану воду потрібно готуватися як мінімум за тиждень, - радять лікарі. Проте, як ведеться, ми згадуємо все в останній момент.

До Водохреща часу майже не залишилося, тому завтра, 18 січня, почати свій день Наталія Стефанович радить із зарядки та контрастного душа.

- Перші дві хвилини постійте під теплим душем. Далі поступово перейдіть на холодний, спочатку: ступні, литки, руки до ліктів, потім решту кінцівок. Закутайтеся в теплий халат та випийте чаю. Пити краще напій з м’ятою або мелісою. Ввечері повторіть процедуру, - радить Наталія Стефанович.

Алгоритм дій в день Водохреща:

  1. Перед купанням у крижаній воді потрібно намастити тіло жиром, кремом чи олією, щоб захистити капіляри у верхньому шарі шкіри.

  2. Роздягатися варто поступово, виконуючи активні вправи. Корисним буде присідання та стрибки.

  3. В жодному разі не потрібно пірнати з головою. Також перше занурення не має перевищувати 10-15 секунд.

  4. Після виходу з ополонки, треба розтертися рушником та одягнути теплі речі.

  5. Щоб зігрітися, можна випити склянку теплого чаю.

Також Наталія Стефанович наголошує, що “до” та “після” купання в жодному разі не можна вживати алкоголь.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • IGOR

    "перше занурення не має перевищувати 10-15 хвилин" - серьёзно?)))
  • Володимир Савченко

    По телевізору..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up