Замість масок носовичок або конфлікт: як хмельничани порушують карантин і чи карають їх за це

Замість масок носовичок або конфлікт: як хмельничани порушують карантин і чи карають їх за це
  • Конфлікти, суперечки чи складені поліцією протоколи - так розгортаються події, коли хмельничани порушують карантинні правила.
  • Розповідаємо, які ситуації трапляються і чи карають порушників.

Соціальна дистанція, захисні маски та дезінфекція - поняття, що стали звичними для українців. Через спалах COVID-19  в країні продовжує діяти адаптивний карантин. Кожний регіон поділений на зони в залежності від рівня епідеміологічної небезпеки. При цьому встановлені певні правила, порушення яких карається законом. А от чи дотримуються їх - питання інше. Скажімо, проїхатися в громадському транспорті без маски або навідатися в магазин без засобів індивідуального захисту - вважається нормою деякими хмельничанами. Як порушують правила карантину в Хмельницькому і чи карають за це?

“Або одягайте маску, або виходьте”

Щоранку люди, як сонні мухи, заходять до салону транспорту, передають за проїзд чи оплачують кондуктору, ну і, звісно, одягають маску. Хтось робить це перш ніж увійти в транспорт, хтось - всередині, а хтось і зовсім забуває. Бувають ситуації, коли захисну маску носять на підборідді та одягають її, коли водій чи кондуктор робить зауваження.

Трапляються також пасажири, які ладні посперечатися через відсутність маски або креативно змайструвати її з того, що є під рукою. Свідком такого випадку стала журналістка vsim.ua, яка їхала в тролейбусі №11А сьогодні, 1 жовтня. 

Відео дня

На зупинці “Героїв Чорнобиля” відкрилися двері тролейбуса. “Мені треба до тюрми. Я доїду?”, - запитала жінка похилого віку в пасажирів. “Так, доїдете”, - відповіли їй. Тоді пенсіонерка увійшла до салону і хотіла вже сісти. Як тут до неї підійшов кондуктор. “Або одягайте маску, або виходьте”, - сказала працівниця “Електротрансу”. Не обійшлося без суперечки. Свій проїзд без маски пасажирка аргументувала виходом вже на наступній зупинці. Натомість кондуктор стояла на своєму: “Я цілий день в масці душуся, щоб ви без неї їхали?” 

Відмовившись вийти з транспорту, пані літнього віку витягнула з кишені носовичок. Вона склала його вдвічі та обережно заклала за хустину. Таким чином - на ходу змайструвала захисну маску, на що кондуктор ні пари з вуст. 

Опинилася у вирі подій журналістка vsim.ua і кілька днів тому. Сталося все в маршрутці №18. Пасажирів у салоні було більше, ніж сидячих місць. Люди все заходили, а водій мовчки пускав всіх усередину. Раптом, в однієї жінки увірвався терпець. “Вчора четверо осіб померли від коронавірусу, а ви повну маршрутку набираєте!”, - обурливо сказала вона. Тоді водій зупинився і попросив усіх “зайвих” пасажирів залишити салон. 

Здається, суперечками в транспорті вже нікого не здивуєш. У соцмережі Facebook все частіше можна натрапити на публікації із героями таких конфліктів. Наприклад, в спільноті “Хмельницький LIVE” нещодавно оприлюднили фото жінки, яка, за словами автора, сварилася з кондуктором бо відмовилася і одягти маску, і виходити з тролейбуса.

 

#від_підписників "Ця пасажирочка вирішила, що вона особлива, і декілька зупинок сварилася з кондуктором (маленькою...

Опубликовано Хмельницький LIVE Вторник, 29 сентября 2020 г.

Через відсутність захисної маски “скандалять” і в інших місцях. Наприклад, у відділенні Нової пошти. У тій же спільноті “Хмельницький LIVE” було опубліковане відео, на якому жінка, якій відмовили в обслуговуванні, сперечалася із працівниками. Із увімкненою камерою на своєму смартфоні вона намагалася з’ясувати: який такий закон дозволяє не обслуговувати людей без захисної маски. Очевидці події кажуть, що врешті решт жінка отримала все, за чим прийшла, і залишила відділення. 

17 тисяч за покупки в “АТБ” та “каву-брейк”

Від часу дії карантинних обмежень, а саме від березня, до кодексу України про адміністративні правопорушення додали статтю 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей). Згідно із нею порушниками загрожує штраф: громадянам - від 17 до 34 тисяч, посадовим особам - від 34 до 170 тисяч. 

Інспектор роти №4 УПП в Хмельницькій області Марія Брилко повідомила, що за весь час було складено 84 протоколи. За її словами, більшість з них за порушення водіїв маршрутних транспортних засобів, а також за перебування осіб без захисних масок у громадських місцях.

Адмінматеріали патрульні передають до суду. Щоб дізнатися як розглядають справи порушників карантину, журналіст vsim.ua проаналізував рішення суду. Було переглянуто матеріали, починаючи від березня.

В результаті - за весь час на 17 тисяч оштрафували 10 осіб. У всіх інших ситуаціях - справи закривали, обмежуючись усним зауваженням або аргументуючи відсутністю складу правопорушення. В окремих випадках - справи повертали патрульним на доопрацювання.

Як зазначалося вище, за час дії карантинних правил оштрафували 10 осіб. У кожному випадку одна й та сама причина - перебування в закладах чи супермаркеті без засобу індивідуального захисту. 

Серед порушників - покупець в супермаркеті “АТБ”. В залі суду свою вину він не визнав, аргументуючи, що нічим не заборонено відвідування магазинів без маски.

Оштрафували також власника кафе “Шах і мат”, що на Привокзальній. Причина - ведення підприємницької діяльності без засобу індивідуального захисту.

Ще 5 штрафів по 17 тисяч отримали посадовці, які пили каву з президентом в кафе на Проскурівській. Серед них - головний санітарний лікар країни Володимир Ляшко, перший заступник голови Офісу Президента Сергій Трофімов, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, міський голова Олександр Симчишин та очільник області Дмитро Габінет. Був із ними і Володимир Зеленський. Та чи штрафувати президента, буде вирішувати Конституційний Суд. 

Настоятелі храмів, організатор “My Fest” та особи на самоізоляції

Інша популярна причина складання патрульними протоколу - перевезення пасажирів у громадському транспорті більше, ніж є сидячих місць. Втім у кожному з таких випадків суд постановляв закрити справу то обмежившись усним зауваженням, то за відсутністю складу правопорушення. 

Серед порушників правил карантину є настоятелі двох храмів у Хмельницькому. Причина - проведення масового релігійного заходу. Такі справи суд теж постановляв закрити. 

Склали протокол за порушення правил карантину патрульні й на організатора фестивалю “My Fest”. Захід відбувся у серпні. Тоді в Молодіжному парку влаштували і концерти, і пінну вечірку. В результаті - організатора звинуватили в не забезпеченні дотримання учасників безпечної відстані одне між одним. Але справу закрили за відсутністю складу правопорушення. 

Ще кілька протоколів складені правоохоронцями на осіб, які залишили місце самоізоляції. Однак заслухавши осіб, які притягалися до відповідальності, суддя приходив до висновку - справу закрити. 

За що можуть притягнути до відповідальності

Перші карантинні обмеження в Україні почали діяти 12 березня. Полягали вони у забороні проводити масові заходи з кількістю учасників понад 200, а також забороні учням та студентам відвідувати навчальні заклади. Відтоді обмеження посилювалися. Якийсь час не працювали заклади, а також зменшили допустиму кількість пасажирів у громадському транспорті. Крім того, запровадили обов’язкове носіння масок у громадських місцях. 

Наразі карантинні правила складаються з таких основних заборон: 

  • перебування без маски чи респіраторі в громадському транспорті чи громадських місцях
  • перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу
  • здійснення пасажирських перевезень в кількості більше, ніж сидячих місць
  • проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території, де проводиться захід. Дистанція між учасниками має становити не менше ніж 1,5 метра;
  • діяльність дитячих закладів оздоровлення та відпочинку
  • відвідування установ і закладів соціального захисту, в яких проживають/перебувають громадяни похилого віку, особи з інвалідністю тощо
  • перетин державного кордону іноземцями та особами без громадянства без наявного поліса страхування витрат, пов’язаних з лікуванням COVID-19, обсервацією.

Всі ці заборони внесені Кабінетом Міністрів України до постанови №392 від 20 травня 2020 року «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрій Гудок

    Нічого страшного. Зараз 4000+ кожен день нових заражень. Скоро всі підуть на карантин знову і дома собі можуть маску не одягати. Гроші закінчаться і будуть сосати чупа чупс...........

    Pavlik Morozov reply Юрій Гудок

    Починай,,🤔🧐🙄😝😝😝😝😜

    Alik reply Юрій Гудок

    Та шо ш Ти каркаеш постiйно?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up