Зібрали історії сімейних лікарів та педіатрів Хмельницького

Зібрали історії сімейних лікарів та педіатрів Хмельницького
  • У перший понеділок жовтня відзначають Міжнародний день лікаря.
  • З цієї нагоди зібрали в одному матеріалі історії хмельницьких сімейних лікарів та педіатрів. 

Міжнародний день лікаря відзначають сьогодні, 3 жовтня. Ні для кого не секрет, що ця професія є не простою. Адже медики беруть на себе відповідальність за здоров’я пацієнтів. Деякі з них майже цілодобово перебувають на зв’язку із хворим. Таким чином контролюють стан людини й, звісно, чекають на одужання.

Медики первинної ланки - а саме сімейні лікарі, педіатри та терапевти, приймають в день десятки пацієнтів. Серед них як дорослі, так і діти. Протягом свого робочого дня фахівці стикаються із різними історіями: позитивними й сумними. Деякі з них варті того, аби про них дізналося більше людей. Саме тому в Міжнародний день лікаря журналістка vsim.ua зібрала історії, які раніше розповідали медики в рамках проєкту “Лікар до 30”. Переглядайте їх далі в цьому матеріалі. 

У дитини зупинилося серце

Юрій Тарнавський - педіатр, який працює в міській дитячій лікарні. Раніше медик ділився історією, яка сталася під час його чергування у медзакладі. Сталася вона під час спалаху коронавірусу. Лікар врятував життя дитині. За його словами, довелося терміново реанімувати маленького пацієнта, в якого зупинилося серце. 

Відео дня

Більше про молодого педіатра з Хмельницького Юрія Тарнавського, читайте в матеріалі. 

Смерть дідуся

Сімейний лікар Богдан Скринько багатьох своїх пацієнтів сприймає, наче рідних. “Звикаю”, - пояснював він. Саме тому деякі ситуації, пов’язані з ними, бере близько до серця. 

За час своєї роботи Богдан Скринько встиг побачити смерть. Сталося це з чоловіком похилого віку, який от-от пережив інсульт. Того дня, згадує сімейний лікар, пенсіонера виписали зі стаціонару. Вже за кілька годин після цього дідусеві стало зле. Не дочекавшись візиту сімейного лікаря, він помер. 

Медик після “універу”. Розповідаємо про 29-річного сімейного лікаря Богдана Скринька

- Дідусеві було близько 85-років. В нього був інсульт і його тільки виписали з лікарні. У той день мені телефонувала його дружина о 18 годині й сказала, що чоловікові зле. До 19 я був на роботі, тому пообіцяв прийти після робочого дня. На жаль, коли я навідався до них, то вже констатував смерть. Це був перший такий випадок у моїй практиці роботи. Для мене це була дуже неприємна ситуація, як і для будь-якого лікаря, - розповідав Богдан Скринько.

Ближче знайомтеся з лікарем в окремому матеріалі. 

“Молочна” алергія

Педіатр Катерина Макончук - молода та сучасна лікарка. За її практики роботи траплялися різні ситуації. Серед них - як кумедні, милі, так і менш позитивні. Скажімо, серед пацієнтів Катерини є маленька дівчина, яка на прийом приходить лише зі своєю м’якою іграшкою. Педіатр знає, що після огляду цієї дитини необхідно зробити наступне - поступитися усім своїм обладнанням малій. Та уявляє себе медиком і оглядає свого м’якого улюбленця та маму. 

Крім “мімішних” вчинків, діти часто роблять Катерині подарунки. Квіточка, іграшка з “Кіндера” чи шоколадка - все це дрібниці, що змушують молоду лікарку посміхатися. 

Та не всі історії на гарний лад. Одного разу педіатр мала справу із неординарним проявом алергії у дитини. Йдеться про реакцію шкіри на контакт з молоком. 

Нет описания.

Більше про педіатра Катерину Макончук читайте в матеріалі. 

“Пенсіонерка-дівчинка”

Сімейний лікар Андрій Довгань не розлучається зі своїм рюкзаком, з яким під час відпустки ходить в походи. У робочі будні Андрій використовує його інакше - носить всередині медичний халат, стетоскоп, електронний термометр та інші медичні штучки. Він розповів, що для багатьох своїх пацієнтів є справжнім другом. Мовляв, навіть вивчив те, кому й яка потрібна “терапія”. 

Нет описания.

- Для багатьох я, як сімейний лікар, є другом сім’ї. З багатьма своїми пацієнтами можемо вільно обговорювати будь-які теми. Я їх вже добре вивчив і знаю, кому і яка потрібна терапія. За час роботи, знайшов до багатьох підхід. Наприклад, когось треба розсмішити на прийомі. Є в мене пацієнтка, пенсіонерка. Я її вивчив і знаю, що вона дуже тішиться, коли називаю її дівчинкою. Цій жінці відразу стає дуже приємно, тому вона залюбки приходить до мене на прийом, - розповідає медик. - Взагалі це називається комплаєнс. Це коли людина довіряє своєму лікарю, а він старається допомогти пацієнтові. Якщо є комплаєнс - тоді лікування буде ефективним, - казав Андрій Довгань. 

Знайомтеся із сімейним лікарем ближче в матеріалі. 

Захворювання пацієнтів - 2022

Наймолодша в амбулаторії сімейна лікарка Вікторія Фурман розповіла, з якими захворюваннями звертаються пацієнти під час війни. А також, із чим приходили найчастіше протягом вересня цього року.  

Більше про молоду лікарку, її пацієнтів та болючу історію, дізнавайтеся в окремому матеріалі. 

Читайте також: З ким ще можна укласти декларацію? Перелік сімейних лікарів Хмельницького

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ruslan Martyniuk

    Я не хочу образити старше покоління,  але мав нагоду порівняти послуги совдепа і молодих лікарів у 2 поліклініці, коли потрапив з малим до травматрлога та хірурга.  Різниця суиттєва,  швидко,  чітко і все по суті , що не скажеш про попередників які тупо досиджують до пенсії, і пох їм на те,  що там люди в чергах по декілька годин.
    Може різко висловився,  але це виключно моє спостереження та думка з усього того що особисто пройшов та відчув особисто на собі.
    Я за молодь у таких сферах!

    Anya Gnap reply Ruslan Martyniuk

    Ruslan Martyniuk 💯
  • Валентина Семесько

    Зі святом вас дорогі лікарі
  • Наталія Троєцька

    Богдан Богданович вітаю з професійним святом
  • Людмила Гибко

    Вітаю зі святом!

keyboard_arrow_up