З'явилась вакцина від кору: хто і де може зробити щеплення

З'явилась вакцина від кору: хто і де може зробити щеплення
  • В Україні зафіксували спалах кору.
  • Двоє хворих є в Теофіполі.
  • Епідеміологи розповіли кому можна зробити щеплення та куди звертатися за вакциною. 

В Україні зафіксували епідемію кору. За даними МОЗ спалах зафіксували у 15 областях. Заразилося вже близько 700 людей. Хвороба поширюється також Західною Україною.

Лікар-епідеміолог Хмельницького обласного лабораторного центру Лариса Калінер розповіла vsim.ua, що найбільше хворих в Івано-Франківській, Закартатській, Вінницькій та Одеській областях.

Нещодавно кір добрався й до Хмельниччини. Його із Франківська завіз студент. Хлопця вже виписали з лікарні. Але він встиг заразити рідного брата та його дружину. Подружжя зараз перебуває в лікарні райцентру Теофіполя. Епідеміологи б'ють на сполох та радять хмельничанам убезпечити себе та вчасно зробити щеплення. 

Відео дня

- Щеплення, звісно, не дає 100% гарантії, що людина не захворіє на кір, - каже Лариса Калінер. - Це пояснюється якістю вакцини, які їй вводили. Вакцину могли не так зберігати, як слід, не за тих температурних умов. Але навіть якщо щеплений від кору заразився, то хвороба в нього матиме легкий перебіг. І найголовніше - вона пройде без ускладнень. Адже в корі найстрашніше - це ускладнення, які дає сама хвороба. 

Про те, наскільки Хмельниччина забезпечена вакциною від кору журналісти vsim.ua запитали в головного епідеміолога області Олесандра Мирного. Медик розповів, що вакцину до Хмельницького доставили минолого тижня. А з цього понеділка її почали розвозити по районних центрах первинної медико-санітарної допомоги. Звідти її доставлять у сільські та селищні амбулаторії. 

- Вакцину привезли тиждень тому, - каже Олександр Мирний. - Це якісна бельгійська вакцина "Priorix". Вона дуже добре зарекомендувала себе в Європі та вже й в Україні. Хмельниччина забезпечена вакциною на 75%. Цього достатньо, аби вберегтися від епідемії. А зробити щеплення мешканці області можуть в будь-якому центрі ПМСД. 

Епідеміологи кажуть. що прививку від кору діти мають отримувати двічі - в 12 місяців та 6 років. Тим, хто до 18 років не отримав щеплення, його можна зробити в будь-який період до 17 років 11 місяців та 29 днів. Також двічі. Але інтервал між щепленнями в однієї людини не повинен становити менше місяця. Якщо ж з якихось причин людина до 30 років так і не зробила прививку від кору, їй можуть вколоти вакцину. Але лише в тому випадку, якщо вона контактувала з хворим на кір. Після 30 років щеплень від кору медики не роблять. 

Аби зробити прививку слід звернутися до дільничого педіатра, терапевта чи сімейного лікаря. З собою слід мати медкартку з відмітками про щеплення. Якщо ж картки чи інформації про прививки в ній немає, то медики можуть визначити чи робили людині щеплення за результатами аналізу крові. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up