Вулиця і школа міста носить ім’я видатного академіка і науковця

Михайло Павловський – відомий вчений в галузі механіки, політик і громадський діяч. Має численні заслуги у сфері науки і техніки. Став успішним як перший декан факультету авіаційних та космічних систем. Науковець є творцем власної школи з гіроскопів, навігаційних приладів і комплексів.

Михайло Павловський народився 1942 року у селі Ружична. Його сім’я жила бідно. Сам хлопець не цурався важкої праці і мав великий потяг до навчання. Михайло полюбляв займатись спортом. Навіть у 14 років став чемпіоном області у вільній боротьбі. А згодом став капітаном волейбольної команди. 
Юнак міг досягти значних висот у спорті, однак йому до вподоби були точні науки. Вчитель математики додатково завантажував Павловського, щоб він "не заважав іншим". 
Після закінчення школи Михайло вступив до Київського політехнічного інституту і склав іспити на «відмінно».

Вже зовсім скоро велика наполегливість і жага до знань допомогли Павловському досягти успіхів і визнання. 
Його напрацювання – це більше 400 друкованих праць, серед яких підручники, посібники, монографії. Підготував 12 докторів наук і більше півсотні кандидатів. 
Академік прославився як видатний політичний і громадський діяч. Ставши депутатом, Михайло Антонович займався і невідкладними проблемами Хмельниччини. У 1997 році він був удостоєний звання "Людина року". Через три роки після його смерті, у 2007 році у Хмельницькому прийняли рішення про перейменування вулиці Ярмолинецької. Відтоді вона носить ім’я Академіка Павловського. Загальноосвітню школу №19, що у Ружичній, теж назвали на честь відомого науковця. 
При школі навіть діє музей, де зібрані якому зібрано цікаві та рідкісні експонати, що знайомлять хмельничан із життям вченого-земляка. 

Читайте також:

Проскурівчанина Василя Зіньковського вважають засновником християнської педагогіки
Вулицю Хмельницького назвали на честь відомого революціонера і декабриста

Центральна вулиця Хмельницького носить ім’я відважного танкіста Вайсера

Всесвітньо відомий офтальмолог Святослав Федоров народився у Проскурові
 

 

 

 

Коментарі (0)

Колись на центральній вулиці Проскурова вперше почали виготовляти газовану воду. Смілива ідея належала проскурівчанину Соломону...

Михайло Павловський – відомий вчений в галузі механіки, політик і громадський діяч. Має численні заслуги у сфері науки і...

Затятий декабрист, який чи не все своє життя провів у засланні. Павло Вигодовський народився і виріс у Проскурові. Сьогодні...

Одна із центральних вулиць, де сьогодні розташований собор Різдва Богородиці, неподалік овочевого ринку, носить ім’я Володимира...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
keyboard_arrow_up