Проскурів прославив «король мінеральних вод»

Колись на центральній вулиці Проскурова вперше почали виготовляти газовану воду. Смілива ідея належала проскурівчанину Соломону Бараку. 
Ще на початку 1880 року міщанин привіз до Проскурова перший сатуратор - апарат для насичення рідин вуглекислим газом або повітрям. 
Жив він у будинку, що поблизу теперішнього «Дитячого світу». Підприємство ж відкрив у дворі свого помешкання.
Дуже швидко Барак набув слави у місті, виготовляючи штучні мінеральні газовані води або «шипучки». 
У своїй книзі «Прогулянка Проскуровом» історик і краєзнавець Сергій Єсюнін пише: 
«У цеху, що нагадував звичайний сарай, підготовленою водою наповнювали циліндри з червоної міді, які були занурені в дерев’яних баддях із льодом. Після охолодження, воду газували, розливали у спеціальні пляшки, та розвозили по крамницях і ресторанах. В ті роки великим попитом користувалися два типи газованих напоїв: содова та сельтерська води. Обидві виготовлялися шляхом розчинення в питній воді певної кількості мінеральних солей і насиченням вуглекислотою. Різниця полягала лише в тому, що содова мала більше вуглекислого газу, а в сельтерській переважали мінеральні солі».
Окрім содової і сельтерської, Барак виготовляв і воду власної рецептури “Король”.  Через це проскурівчани називали поміщика «королем мінеральних вод”.
Барак розбагатів і побудував на розі теперішньої Проскурівської і Соборної двоповерховий будинок. На першому поверсі «підприємець» відкрив кондитерський магазин. Ставши власником цього будинку Барак перестав виробляти газовану воду. Наприкінці 1890-х років у Проскурові вже діяло кілька маленьких підприємств.
Зараз у славнозвісному будинку на центральній вулиці знаходиться міське управління житлово-комунального господарства.  Раніше він був двоповерховим. Спорудив його Соломон Барак наприкінці XIX століття за кошти, які він отримав від продажу популярної газованої води.
 
Коментарі (0)

Колись на центральній вулиці Проскурова вперше почали виготовляти газовану воду. Смілива ідея належала проскурівчанину Соломону...

Михайло Павловський – відомий вчений в галузі механіки, політик і громадський діяч. Має численні заслуги у сфері науки і...

Затятий декабрист, який чи не все своє життя провів у засланні. Павло Вигодовський народився і виріс у Проскурові. Сьогодні...

Одна із центральних вулиць, де сьогодні розташований собор Різдва Богородиці, неподалік овочевого ринку, носить ім’я Володимира...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
keyboard_arrow_up