Хмельничанка Тамара знає про вишиванки все і має унікальну колекцію (ФОТО+ВІДЕО)

Хмельничанка Тамара знає про вишиванки все і має унікальну колекцію (ФОТО+ВІДЕО)
  • У колекції Тамари Яніної є Подільська сорочка кінця XIX століття з унікальною вишивкою.

  • Найдешевшу сорочку продає за 150 гривень, найдорожчу за 12 500 гривень.

  • Мати та бабуся були категорично проти, аби Тамара збирала старі речі. Проте, це її не зупинило - вона до тисячі сорочок продала, а які залишає собі, читайте в матеріалі.

Вона захоплюється сорочками не лише у День вишиванки - Тамара Яніна збирає давній український одяг і мріє відкрити виставку.  Жінка каже, раніше цей одяг носили, сьогодні - це витвір мистецтва, яким мають любуватись.

“Я не планувала збирати, я просто захотіла мати ці речі в себе”

Коли Тамара придбала першу вишиту сорочку, гадки не мала, що у її колекції буде їх більш як 50, а ще 1000 продасть. Вона справжня збирачка старовини - має прикраси, одяг та кераміку, якій понад 130 років. Почалось все з ярмарку до Дня міста Тернополя у 2011 році, там купила одразу дві давні сорочки й обгортку 

Відео дня

Спочатку купувала все хаотично, за принципом “бо подобається”. Згодом Тамара цікавилась з якого регіону сорочка, аби правильно до неї підібрати обгортку. Далі етнографічно грамотно складала стрій за строєм з постолами (взуття до поч. 20 ст. з коров’ячої чи свинячої шкіри), головними уборами, крайкою (пояс) та іншими елементами традиційного вбрання українців. 

Вона почала збирати давнину у 22 роки. Тоді, її мати та бабуся були категорично проти цього хобі, адже не розуміли для чого вона це робить, та й догляд за таким одягом особливий. 

“Він мене підтримує і я дуже за це вдячна, бо не кожна людина це зрозуміє”

Єдиний, хто підтримав у цій справі Тамару, - її чоловік Олексій Янін. Він, навпаки, запишався тим, що на сторінці в соцмережах майбутньої дружини фотосесії в давньому українському стилі, й не зміг не закохатись. Олексій 2014 року добровольцем пішов воювати на Схід України, тому він, як ніхто знає наскільки важливо берегти українські традиції та культуру. 

- Його якраз це і привабило, що я така дівчина українська й україномовна, бо він з Запоріжжя, там мало україномовних. Коли ми познайомились, в нього була одна єдина сорочка, потім я йому дідову переробила  і сама вишила, тепер він каже, що в нього мільйон сорочок. Він мене підтримує і я дуже за це вдячна, бо не кожна людина це зрозуміє. Були такі кавалери, які дивились на мене як на дивну - “то ти це ще й носиш?”, тобто про якусь підтримку чи цінність родинної вишиванки там навіть не йшлось, - говорить колекціонерка. 

Пара одружилась 2018 року. Обряд вінчання був такий, який був в українців до прийняття християнства, тривав близько двох годин із двома десятками людей. Обрали місце невипадкове - острів Хортиця. 

Для Тамари було принциповим питанням вишити чоловікові на весілля сорочку, для цього , аби встигнути, брала додаткові вихідні на роботі. А вона одягла стрій з Полтавщини. Особливо дбайливо Тамара зберігає рушник, який був частиною весільного обряду. Ним, за ще слов’янською традицією, перев’язували руки наречених. Він з 50-70 років минулого століття.

Ще одну сорочку перешила для чоловіка з тієї, яку більш як 55 років тому вишила бабуся для дідуся. Вона була з білого полотна, дещо з прикарпатським орнаментом, але традиційних Тернопільських мотивів. Кольори Подільські - основа чорна, вкраплення червоного, жовтого, зеленого, синього.

У колекції жінки яких сорочок тільки немає, але зізнається, не має на меті зібрати з усіх регіонів України, купує лише те, що її вражає. 

Сорочки спочатку знаходила у родичів на горищах, у льосі та інших подібних місцях, бо до Тамари  родині ними ніхто не цікавився. Випадково дістала бабусину, яка 50-х років минулого століття, її майже не одягає, бо береже.

Тамара каже, має місію не лише зберігати вишиванки, а й популяризувати це. Тому постійно купує спеціалізовану літературу по етнографії, аби глибше досліджувати, що закладали вишивальниці, чому одягались саме так й про що “говорить” нитка та символи. Такий, наповнений Подільськими символами, рушник є в колекції.

“Цей черговий скарб нашої родини буде берегтися”

Першу сорочку для 1-річного сина Тамара вишила минулого року до Дня Незалежності України. Обрала рослинний орнамент з верховинськими мотивами. 

Що ви закладали в цю сорочку? 

“Поділля - це не просто квіточки червоно-чорні”

Традиційна Подільська сорочка - це чорний розвід (чорна основа) з вкрапленням жовтого, червоного, зеленого, синього, пізніше рожевого і фіолетового кольорів. Щодо технік вишивки, то Центр і Схід Поділля - це низинка, замкова низинка та хрестик, а Захід Поділля - верхоплут, колодочки, хрестик. Орнаментика - геометрична, пізніше (ХХст) рослинна, на Вінниччині розповсюджена ще й антропоморфна (зображення людей) і зооморфна (комашки) орнаментика.

З колекції Тамари Яніної

Наймолодшій сорочці - рік, а найстарша - кінця XIX ст. Її знайшли в Хмельницькій області,  Деражнянському районі. Вона вишита рослинним і геометричним орнаментом. Він унікальний, такий буває лише на Вінницьких і Хмельницьких сорочках. 

В колекції є ще одна сорочка з Деражнянщини, але молодша і в майже ідеальному стані. Тамара називає «родзинками» -  перламутрові ґудзики, які були пришиті до сорочки тоді, коли її вишивали. Аби зберегти ту автентичність і відчуття, що одягу не один десяток років, жінка майже не реставрує речі.

“Коралове намисто не кожна жінка могла собі дозволити”

Серед прикрас в українок найкоштовніше й найулюбленіше - коралове намисто. Справжній давній корал неяскравого, майже цегляного кольору. Підробки часто роблять яскравого червоного. Зазвичай прикраси й комплекс прикрас одягали на свята. 

На Східному Поділлі розповсюджене намисто зі шліфованих річкових перлів, яке має назву “баламути”, він переливається і дещо схожий на перламутр. “Баламут” - це народна назва, жінки так його називали, щоб чоловіки голову не баламутили.

Тамара каже, за 10 років назбирала чимало старовини, тепер є що показати людям. Мріє  зробити виставку, або відкрити галерею. Одяг та його елементи, кераміку та  рушники є з Поділля, Полтавщини, Верховини, Буковини, Покуття, Закарпаття, Київщини, Черкащини та Чернігівщини. 

Почали цікавитись традиційним одягом більше після російсько-української війни. Питають яка вишиванка справжня, яка притаманна певному регіону - рівень самоідентичності виріс. Після 2014 року з’явились покупці з Дніпропетровської, Харківської, Запорізької, Одеської  областей. Найбільше з Київщини та Заходу. Та купують далеко за межами України - кличе коріння емігрантів, які виїхали в Болгарію, Молдову, США, Канаду, Білорусь, Японію, Італію, Іспанію, Естонію та Литву. Тамара цим не може не пишатись, бо тепер українцям про домівку нагадує її традиційний одяг.

Найдешевшу сорочку продає за 150 гривень, найдорожчу за 12500 гривень. Та, що дешевша 1 половини XX століття, вона буденна, дорожча - 2 половини XX століття, святкова, вишита старим якісним бісером. Хоча дві сорочки Буковинські, вартість залежить не від регіону,  а від вхідної ціни, стану, обсягу роботи та унікальності.  

- За 150 грн - з грубого цупкого полотна, мінімум вишивки, буквально дві гілочки на пазусі та дві квіточки на манжеті. Ще вона дешевша, тому що, по-перше, там немає вхідної ціни, мене просто попросили її продати, а, по-друге, вона має линьку, я цю линьку вивести не можу. 

- За 12500 грн - повністю розшита бісером, абсолютно весь рукав, там на ньому білого полотна немає, всі груди та навіть трошечки на спині. Це колосальна робота, тому що там ще йде широка мережка, яка називається цирка - це суто буковинська техніка. Циркована справжньою давньою шовковою ниткою. Бісер там старовинний австрійський ще австрійських часів, першої половини 20 ст. Її можна прати, там міцна бавовняна нитка, пришито дуже добросовісно. Одна справа вишити хрестиком, а інша справа - вишити це бісером, це зовсім інший обсяг роботи.

“ Якщо нитка дорога, значить жінка з заможної родини”

Одна з перших і з найулюбленіших сорочок у Тамариній  колекції - традиційна класична Буковинська, вишита геометричним орнаментом. Вона зшита вручну з домотканого полотна. Цей тип крою називається хлоп’янка. 

- Я її одягала не часто, але завжди в ній надзвичайно комфортно, почуваю себе щасливою. Вишита вона бавовняною і шовковою ниткою. Основні кольори: зелений, коричневий чи то мідний, синій. На одному з манжетів замість синього вишитий орнамент фіолетовим. Можна припустити, що майстриня зробила це навмисне, таким чином відводячи вроки від себе, а це як захисний символ, а насправді може бути все простіше - не вистачило нитки й вже в найнепомітнішому місці просто вишили іншою ниткою, яка була. Це досить дорога нитка на той час. Тоді жінки звертали увагу на такі речі: “ага якщо нитка дорога, значить жінка з заможної родини”, - говорить колекціонерка.

Взагалі вишивка говорила про статусність та заможність жінки, якщо її мало - було мало ниток, відповідно мало грошей на це виділили, отже сім'я не заможна. А якщо вишитий весь рукав, то вона належить заможній пані, на яку батьки чи чоловік не шкодували грошей. 

У родині Тамари вишивала бабуся з маминого боку, але, як такого культу вишивки ніколи не було. 

-Щоб прям берегти й щоб воно мало якусь цінність, то, на жаль, в нашій родині я нікого не можу згадати. На щастя, це відкрилось в мені. Я це сприймаю так - рід обрав мене для того, щоб я це берегла, несла далі в люди. Тобто, я не просто маю для себе зберігати й консервувати, а я маю це популяризувати - це моє призначення, напевно, - каже Тамара.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up