Хмельницький священик упц розповів чому закрив храм перед труною Героя

Хмельницький священик упц розповів чому закрив храм перед труною Героя
Фото ілюстративне
  • У селі Антонівка скандал - місцевий настоятель не пустив до церкви похоронну процесію із загиблим військовим.
  • Частина селян захищає священника, частина - вважає його “російським батюшкою”.
  • Сам настоятель каже, що не міг дозволити проводити панахиду священникам ПЦУ.

Минулої суботи у Антонівці Чорноострівської громади проводжали в останню дорогу загиблого Героя. Володимир Бабій був добровольцем на передовій з перших днів війни, повернувся з-за кордону захищати рідну землю. Військовий загинув під Волновахою. 

Дружина померлого бійця попросила, аби панахиду за чоловіком відслужили священики ПЦУ в місцевому Свято-Миколаївському храмі. Та приходом в Антонівці вже 17 років завідує настоятель з упц - отець Дмитро. Тож керівництво села вирішило домовитися з батюшкою, аби храм на час заупокійної служби дали в розпорядження священнослужителів ПЦУ. Отець Дмитро дозволу не дав, а церкву закрив перед приходом похоронної процесії. На території храму розгорівся скандал. Дійшло і до рукоприкладства. Сперечалися священники, військові та селяни. І все це поряд з труною із тілом загиблого Воїна. Журналісти vsim.ua дізналися в настоятеля Дмитра чому закрив церкву і не пустив похоронну процесію. 

“Храм закритий, священик не пускає і пішла агресія”

Священник упц каже, все почалося з дзвінка секретаря Чорноострівської селищної ради. 

Відео дня

“За день до того, до мене набрала секретар селищної ради і поступив ультиматум - бажання жінки покійного воїна щоб ховали українські священики, хоча я теж український, але чомусь, щоб ховали ПЦУ. Я маю відкрити храм, запустити священиків і все. Звичайно, я сказав, що такого зробити не можу. Якби я ще служив сам, то так, а просто щоб запустити - я морального права такого не маю”, - розповідає о.Дмитро. 

Натомість домовилися, що настоятелі ПЦУ служитимуть панахиду на подвір’ї перед церквою. Дружина покійного, за словами о.Дмитра, про це знала і не була проти. Самого ж батюшку обурило те, що не запропонували відслужити молебень разом. Тож на поховання він приїхав, як звичайна людина, віддати данину шани Герою. Взяв із собою квіти, а церкву, каже замкнув, бо не міг залишити двері відчиненими. 

“Стояв там і чув як священик з ПЦУ каже, що “зараз підемо молитися до церкви”. Думаю, не хватить розуму тим організаторам зробити то, що проізошло. Вони (процесія - авт.) остановилися на території храму. Але людям, які зайшли на територію храму, ніхто не повідомив (що служба відбудеться на подвір’ї - авт.) і соотвєтствєнно людина заходе на територію, принесли Воїна до храму, храм закритий, священик не пускає і пішла агресія”, - згадує настоятель. 

Розповідає, що селяни його називали російським батюшкою, рашистом та махали кулаками. Пошкодили авто о.Дмитра. Та зрештою таки заставили відчинити церкву. Дісталось і тим, хто став на його захист. 

Розбомбили мені трохи машину, напали на мене, почали бити. Вокруг мене літали кулаки. Священики ПЦУшні почали бити жінок, які почали мене захищати. Жінка стала, каже “не трогайте його”, а він її відштовхнув так, що вона майже впала. Прийшла на слєдующий день до церкви і казала, що в грудях до сих пір боліло”, - настоятель храму. 

Каже, люди подумали, що він закрив двері церкви перед Героєм. Однак, о.Дмитро всього лиш був проти того, аби панахиду в церкві упц відправляли священники ПЦУ. Бо “вони - інша релігійна конфесія”.

“Ціль - захопити храм”

За словами настоятеля упц, конфлікт в релігійній громаді Антонівців триває вже давно. Спекатися священника вирішили саме ті віряни, які рідко відвідують храм. А останній випадок лиш підлив “масла у вогонь”. Частина громади тепер виступає проти батюшки, а відсотків 30% активних прихожан підтримують о.Дмитра. 

“Стоїть ціль - захватити храм. І мені дали вибор - або ти тихенько віддаєш, ми тебе тихенько подвинем, або буде отакий скандал і всеодно потім в тебе насильно його заберуть. 17 років я розказую, що треба любити свою державу і на сьогоднішній день вони обзивають мене рашистом. За 17 років я не подав жодного приводу яким чином думати, що я за так званий “руський мір””, - каже священник упц.

Цієї неділі, 26 червня, в Антонівцях селяни збиратимуться, аби проголосувати за перехід Свято-Миколаївської церкви до ПЦУ. Отець Дмитро каже, що буде відстоювати свою позицію до кінця, а перехід не підтримає, бо вважає ПЦУ недійсною. 

“ПЦУ основана не релігійно, а на політиці. Автокефалія так не дається і вважається недійсною. На даний момент ми є українська православна церква, ніде в документах не числиться, що ми є московський патріархат. Ніяка росія не казала що мені робити. На сьогоднішній день ми вообше повністю від’єдналися від російської церкви”, - запевняє священик. 

Якщо ж більшість вірян проголосують за перехід, то о.Дмитро готовий скласти повноваження та залишити церкву. В новий прихід не піде, бо нікуди. Тож, каже, молитиметься вдома. Чоловік, крім приходу, має мирську роботу. Працює фотографом. Це, каже, на прожиття, а церква - то для душі.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (80)
  • Альона Ємець

    І це під час війни..

    люди перестали бути людьми...Але кожен відповість перед Богом за свої вчинки...
  • Саша Чорненький

    Не вірю щоб священики ПЦУ штовхали жінок
  • Екатерина Лавриновская

    В Росію нехай їде до себе
  • Читач59

    А відколи це собака московський став власником Храму?

keyboard_arrow_up