Склеїли порвану заяву. На «Хмельницькводоканалі» незаконно звільнили працівника

Склеїли порвану заяву. На «Хмельницькводоканалі» незаконно звільнили працівника
  • Чоловік прийшов працювати на підприємство 1981 року, а 2017-го став керівником цеху.

  • Згодом новий директор перевів його на нижчу посаду.

  • Між ними виник конфлікт і чоловік написав заяву про звільнення.

  • Після цього передумав, порвав її й викинув.

  • Директор наказав заяву склеїти та підписав.

Працівник комунального підприємства «Хмельницькводоканал» домігся свого поновлення на посаді після того, як його звільнили на підставі порваної заяви. Чоловік прийшов туди працювати у листопаді 1981 року. У листопаді 2017 року його призначили на посаду начальника автоцеху. Про це йдеться у рішенні Хмельницького апеляційного суду.

У січні 2022 року на підприємстві змінився керівник — ним став Олександр Новосад у статусі виконувача обов’язків. Майже через рік після цього, 2 грудня 2022 року, Олександр Новосад перевів свого підлеглого на нижчу посаду — заступника начальника автоцеху. Десятьма днями пізніше, 12 грудня, між ними виник конфлікт з робочих питань. Поставало питання пониження чоловіка на посаді.

— При цьому керівник підприємства (Олександр Новосад — прим. авт.) погрожував позивачу (заступнику начальника автоцеху — прим. авт.) звільненням з підприємства за ініціативою роботодавця попри досягнення останнього та пропонував примиритися з його переведенням на посаду з меншим обсягом виробництва. Відповідні суперечності перейшли у площину особистих неприязних стосунків, що надалі під психологічним тиском змусило позивача написати власноруч заяву на ім’я керівника підприємства про звільнення його з посади за угодою сторін, — йдеться у рішення апеляційного суду.

Відео дня

Написавши заяву, чоловік передумав та порвав її й викинув у смітник. Це відбувалося у відділі кадрів «Хмельницькводоканалу» за присутності Олександра Новосада. Відтак працівник вийшов з кабінету.

Як ідеться у рішенні суду, Олександр Новосад наказав фахівцям відділу кадрів склеїти заяву, зареєструвати та подати йому на підпис. Про це працівнику стало відомо 26 грудня. Того ж дня він подав заяву про відкликання своєї попередньої заяви. Відповіді чоловік не отримав, натомість Олександр Новосад звільнив його з 31 грудня.

Аби поновитися на посаді й стягнути заробіток за період вимушеного прогулу, працівник звернувся до Хмельницького міськрайонного суду. Його рішення — поновити чоловіка на посаді й стягнути з «Хмельницькводоканалу» на його користь 105 732 гривні заробітної плати, 8000 гривень моральної шкоди та 859 гривень судового збору. Поновлення відбулося з 26 червня 2023 року, на що вказує рішення суду та допис у Telegram-каналі «Хмельницькводоканалу» від 28 червня.

Втім, комунальне підприємство з рішенням міськрайонного суду не погодилося та подало апеляцію. При розгляді справи «Хмельницькводоканал» наполягав на тому, що звільнення є правомірним, оскільки у випадку звільнення за згодою сторін закон не вимагає обов’язкової письмової заяви. Крім того, працівник нібито порвав заяву вже після того, як її підписав директор. Закон також не передбачає можливості відкликання заяви про звільнення за згодою сторін.

Однак ці аргументи суддів апеляційної інстанції не переконали, і в результаті вони визнали звільнення неправомірним. Таким чином суд підтвердив поновлення працівника на посаді. Однак дещо відкоригував виплати чоловіку — компенсацію зарплати за вимушений прогул призначив у розмірі 105 286 гривень, тобто на 446 гривень менше. Рішення набуло чинності 7 листопада, однак може бути оскаржене до касаційної інстанції протягом 30 днів.

Нагадаємо, що це не перший «кадровий» скандал у «Хмельницькводоканалі». 24 березня цього року журналісти vsim.ua отримали відео, зняте заступником міського голови Хмельницького Василем Новачком. На ньому чиновник показував встановлений в місті люк та говорив про те, що робота виконана неякісно. При цьому називав працівника «Хмельницькводоканалу», який це зробив, дибілом. Також казав директору підприємства Олександру Новосаду його звільнити. Прочитати матеріал та подивитися відео можна за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олексiй

    Так кeровнік водоканалу- брeхливий паталогоанатом - призначив на місцe цього чолов`яги чоловіка працівниці міськоі ради - чоловіка начальника Управління правового забeзпeчeння та прeдставництва Ліліі Дeмчук !

    А цього чоловіка спочатку пeрeвів на нижчу посаду , а потім і взагалі нeзаконно звільнив !

    Мeр Симчишин всe знає , алe мовчить ...

    Хоча цe і зрозуміло- кінeць року , у призначeного мeром кeровніка паталогоанатома самe жнива з підрядниками , бюджeт міста розраховується за на відмінно виконані багатомільйонні підрядні роботи для водоканалу !
  • ЧитачЧитачів

    Треба було не викидати на смітник заяву а з'їсти. От було б цікаво подивитися як тоді фахівці відділу кадрів склеювали заяву, зареєстрували та подали на підпис.

    007 reply ЧитачЧитачів

    Можна було і дупу підтерти і викинути в смітник ,нехай керівник потім підписує
  • Наталія Лиховід

    Мого чоловіка ледь не вбили . Відбувся зламаною ногою , операція з зарплати , тепер шпиці в коліні потрібно знімати . За лютий  виплатили зарплату в червні , лікарняне видерти не можливо , обвели навколо пальця як самі хотіли , ще й з роботи звільнили і це все T. B. Fruit. Хмельницька область . Все дозволено , все можна лише директору і його підданим . А прості робітники до одного місця . Нам пів року не було за що буханку хліба купити , я сама з чоловіком допомоги нема ні від кого . Добре що люди віддавали кози в добрі руки вони нас і врятували , з боргів видряпатися не можемо. Як ще ті люди дякувати їм чекають . 4 місяці костилів і зараз нога не згинається . Але пішов якось на іншу роботу . На судів і адвокатів грошей нема . Скільки директор грошей винен, я чужого не хочу тільки те що належить моєму чоловікові . Бог йому суддя тому директору.
  • Надія Манзюк

    За чий рахунок визначені судом виплати, неправомірно звільненому працівнику?
    Думаю, що не з власної кишені керівника.
    Швидше за все за рахунок підприємства, а значить з кишені містян, споживачів послуг з водопостачання.

keyboard_arrow_up