Ювілейний “GreenFest” стане останнім. Степан Кушнір розповів про організацію і витрати

Ювілейний “GreenFest” стане останнім. Степан Кушнір розповів про організацію і витрати
  • У День молоді в Хмельницькому відзначають п'ятий ювілейний "Green Fest". Чекають більше 10 тисяч людей. 
  • З чого починався еко-фестиваль, де брали гроші і хто працював над його організацією?
  • Про історію одного з найяскравіших фестивалів у Хмельницькому розповів його організатор і головний ідейник Степан Кушнір. 

П'ятий рік поспіль на День молоді у червні проходить еко-фестиваль "Green Fest". Безліч локацій, цікаві гості та драйвова музика змушують місцеву молодь прийти на територію пляжу. Цьогоріч фестиваль святкує своє 5-річчя. Про те, як виник "Green Fest", хто його створює і що буде далі, журналістам vsim.ua розповів головний організатор, голова "Хмельницького молодіжного клубу розвитку" Степан Кушнір. 

Що таке “Green Fest”?

- “Green Fest” - це майданчик, який демонструє, як може жити територія міського пляжу. Це можливість через захід показати, яким чином ділянка у більше ніж 4 гектари може мати більше функцій, ніж просто вигул собак чи розпиття спиртного. Ідея фестивалю в тому, щоб спонукати людей замислитись, що в наших силах зробити крутий громадський простір і від того всі виграють. Фестиваль - це лише демонстрація, що навіть без інфраструктури людям вже цікаво.

Відео дня

Як виникла ідея першого фестивалю?

- Ідея фестивалю з’явилась через можливість забудови території міського пляжу. Там планувалось будівництво. Так співпало, що ми хотіли створити громадський простір для молоді і ця територія підходила для цього. Тоді ідея набрала обертів і переросла в ідею Молодіжного парку. Історія з першим фестивалем - це історія з першим млинцем комом. Ми хотіли неформально відсвяткувати День молоді. Коли ми почали спілкуватися з обласним управлінням молоді і спорту, то нам пообіцяли допомогти. Розраховували на велику сцену, але тоді нам сказали, що там близько вода, це небезпечно. Дуже з тим підставили. Тому перший фестиваль був для нас збитковим, ми йшли в мінус і тривалий час віддавали борги.

Хто працює над організацію еко-фестивалю “Green Fest”?

- Організатори - це ті, хто несуть відповідальність. В нашій команді - це я і Артур Кокаревич. Також до нас пишуть інші громадські організації з пропозицією долучитись. Тому команда у нас мінлива, щороку приходять різні волонтери. Хтось перший рік допомагає як волонтер, а на наступний рік вже входить до організаторів.

Як змінювався фестиваль від першого і до п’ятого?

- В цілому у нас є концепція, яка вималювалась під час того, як ми проводили різноманітні заходи для молоді. Саме молодь і творила цей фестиваль. Кожен фестиваль відрізнявся своїми родзинками, починаючи від запрошених гостей і до цікавих та неординарних заходів. До нас приїжджали такі особистості, як Денис Мінін, Сергій Конюшок, брати Капранови, Андрій Любка. Цього року ми запросили заступника міністра молоді і спорту Олександра Ярему. Це означає, що наш захід на рівні України вважається одним із найяскравішим.

Чи є фестиваль комерційним? Як його рекламуєте?

- На фестивалі “Green Fest” не заробляються гроші, а отже, він не є комерційним. Цього року нам управління екології виділило 5000 гривень на поліграфію. Це сітілайти, флаєри, афіші. Ми маємо підтримку майже від усіх радіостанцій. Також ми за 300 гривень відзняли відео про фестиваль і його крутять по місцевих телеканалах.

Скільки коштів пішло на організацію п’ятого ювілейного фестивалю?

- Бюджет цьогорічного фестивалю складе приблизно 120-130 тисяч гривень. Це витрати по грошах. З міського бюджету нам дали 40 тисяч гривень, з обласного - приблизно 25 тисяч. До цього ще варто додати ті речі, як, наприклад, фарби холі чи фірмові футболки. Ми їх не купували. Їх нам дали спонсори взамін на можливість щось продавати на фестивалі. Це такий собі бартер.

Що стане родзинкою п’ятого фестивалю?

- П’ятий фестиваль покаже бачення, яким має бути Молодіжний парк. Це і є основним стимулом проводити фестиваль. Ми підготували проект і будемо його просувати у стінах міської ради. В нас буде під час фестивалю “Діалог з владою”. Ми сядемо на галявині і скажемо: “Чуваки, ви бачите, що фестиваль вже проходить вп’яте? Вас не дивує, що громадськість виражає свою згоду на Молодіжний парк?”. Зараз профіцит бюджету Хмельницького майже на 100 мільйонів гривень. Тому думаю, що якщо виділяють гроші на неестетичні фонтани, то точно мають виділити декілька мільйонів на ідею з Молодіжним парком.

Чи буде шостий “Green Fest”?

- Наступного року ми не маємо наміру робити фестиваль. Сподіваюсь, що його візьмуть на замітку міська чи обласна рада. Він займає дуже багато часу. Ми його проводили заради ідеї Молодіжного парку. Навіть цього року ми не планували, але вирішили завдяки ньому презентувати проект. Думаю, що п’яти разів більш ніж достатньо, аби влада зрозуміла, що молоді це потрібно. Там і День Європи проводиться, і рок-фестиваль, тобто це стало місцем для проведення цікавих заходів. Ми оживили цю територію.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Владимир

    не надо таких фестов!
  • Анна Островська

    сподіваюсь, що міська рада одумається і буде сама проводити фест
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up