Якою буде вартість 1 га землі після запуску ринку: прогнози нардепа Лабазюка (пресслужба С.Лабазюка)

Якою буде вартість 1 га землі після запуску ринку: прогнози нардепа Лабазюка (пресслужба С.Лабазюка)

З 1 липня 2021 року набирає чинності закон про відкриття ринку землі, який дозволить українцям вільно купувати та продавати земельні ділянки сільськогосподарського призначення на праві приватної власності. Якою буде вартість 1 га землі – це запитання наразі актуальне для власників паїв.

Член Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, народний депутат партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк в ефірі хмельницького телеканалу «ТВ7+» спрогнозував орієнтовну вартість ділянок після запуску земельної реформи. 

За словами політика, наразі чіткий механізм оцінки українських земель відсутній. Проте, за попередніми прогнозами експертів, ціна за 1 га землі становитиме від 1,5 до 3 тисяч доларів.
«Є розмови експертів, що вартість 1 га в окремих регіонах України коливатиметься від 1,5 до 3 тисяч доларів. Проте вважаю, що на початку відкриття ринку земля коштуватиме 1,5-2 тисячі доларів. Чи задовільнить це людей? Очевидно, що ні… Для того, аби уникнути спекуляцій та об’єктивно оцінити землю, потрібно запровадити чіткий державницький механізм», – вважає народний депутат. 

На ціноутворення також впливатиме два фактори – ринкова конкуренція та кадастрова оцінка, від чого і можна буде відштовхуватися під час купівлі-продажу, пояснює Сергій Лабазюк: «Ринок – це конкуренція, яка має сама собою породити ціну. До прикладу, в межах Хмельницької області вартість буде варіюватися в залежності від ряду факторів. В Славутському районі переважно піски, тому ціна буда одна, а от вартість в Теофіпольському районі зовсім інша, адже там більшість земель – родючі чорноземи. Кадастрова оцінка землі – ще один фактор, який впливатиме на ціноутворення. І саме від неї ми будемо відштовхуватися». 

Проте в кадастровій оцінці є вагомі недоліки, наголошує Лабазюк. У 2000 році під час розпаювання земель була проведена необґрунтована оцінка, в результаті якої вартість 1 га в селах одного регіону суттєво відрізняється. 
«Селяни жаліються, що земля за родючістю плюс мінус однакова, проте за кадастровою оцінкою орендна плата наразі суттєво відрізняється. Так, розмір паю може бути різним, але не вартість 1 га. Це несправедливо! Тому попереду у МінАПК ще багато роботи для усунення законодавчих прогалин». 

Нагадаємо, що згідно нормам закону про відкриття ринку землі, до 1 січня 2025 року купувати її матимуть право тільки українці в обсязі не більше ніж 100 га в одні руки. Юридичні особи – за два роки, а іноземці – після всеукраїнського референдуму. 

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up