Операція “Врятувати асфальт”. На дороги Хмельницького за день “виливають” 14 тисяч гривень

Операція “Врятувати асфальт”. На дороги Хмельницького за день “виливають” 14 тисяч гривень
Фото khm.gov.ua.
  • На дороги міста в спекотні дні виливають 250-340 кубів води.
  • Для чого це роблять і скільки грошей витрачають, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Спекотні дні важко пережити не лише людям. Від палючого сонця дістається й дорогам, на ремонти яких щороку йдуть мільйони гривень. При температурі +35 в тіні, що уже звично в останні дні для хмельничан, асфальтне покриття розігрівається до +80 - +90. При таких умовах воно стає більш м’яким і легко піддається руйнації. На розігрітому асфальті автомобілі можуть залишати великі колії і дорога може стати хвилястою.

Для охолодження покриття вулицями Хмельницького щодня курсують кілька автомобілів, які виливають на асфальт сотні кубів води. Для чого це робиться і в скільки обходиться бюджету, vsim.ua дізнавалися в КП по будівництву, ремонту і експлуатації доріг (БРЕД).

- Робимо це для обезпилення і зниження температури асфальтного покриття. Поливаємо в основному центральні вулиці. На них машина витрачає десь 7 годин із 9, які працює в день. На другорядні йде решта часу. Там рух транспорту менш інтенсивний  і сенсу регулярно поливати такі вулиці водою немає. Враховуємо і те, ніскільки сонце прогріває дорогу. Якщо, наприклад, Чорновола більше часу в тіні, оскільки там чимало дерев, то Кам’янецька майже постійно під сонцем, - каже головний інженер КВ БРЕД Юрій Яшник.

Відео дня

Щодня поливає місто 3-4 автомобілі. Їх кількість залежить від справності техніки. Один автомобіль в середньому проїжджає 100-110 кілометрів і виливає біля 85 кубів води. Набирають її на станції в річці Плоска по вулиці Проскурівського підпілля.

Робота однієї машини обходиться бюджету в біля 3 400 - 3 500 гривень на день. 1 100 із них місто платить КП БРЕД за послуги поливання і миття вулиць. Ще 2 250 - компенсація за  паливно-мастильні матеріали, оплату праці і обслуговування техніки. На воду і роботу станції витрачається близько 130 гривень в розрахунку на один автомобіль за день.

Якщо в день працюють усі 4 автомобілі, то на них витрачається 14 тисяч гривень. Про усі затрати на поливання в КП БРЕД зможуть назвати після завершення спекотного сезону.

"Покриття нагрівається до +90"

                       Леонід Рибіцький,
                       експерт, начальник
                       інформаційно-аналітичного
                       відділу ДП «Укрдіпродор».

- В таку аномальну спеку бажано якось обмежити велике навантаження на вулиці. Міста зараз поливають водою, щоб просто знизити температуру. Це хоч якось може вберегти дороги. Коли в тіні температура +35, то покриття нагрівається до +90. Це температура розм’якшення бітумів. В таких умовах навіть пішохід може стати на покриття і залишити слід. Якщо на таке покриття заїде фура, то вона залишить велику колію. Тоді без капремонту не обійтися. При поливанні температура покриття знижується навіть до +20. Старі дороги менше піддаються пом’якшенню, оскільки покриття в них більш тверде. Скоріше розігрівається покриття тих, які нещодавно ремонтували. Поливати ніхто нікого не зобов’язує. Це кожен вирішує на місцях. Та це чи не єдиний спосіб порятунку.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • IGOR

    Дороги можно поливать и водой из Буга! Дешевле и разумнее))

    IGOR reply IGOR

    Ааааа.... Они с Плоской качают...  Вижу вода и работа станции обходятся в копейки, а сама услуга очень дорогая выходит...

    Вообще, как у нас каждую неделю перекапывают трубы - проще инвестировать в "модульный многоразовый асфальт"... Надо к трубам - демонтировал, потом установил снова... Дешевле выйдет))

    И он более стойкий, не надо поливать без конца...
  • Мастер Автополив

    Молодцы! Спасибо!

    Сергій Якубенко reply Мастер Автополив

    Написала людина із символічним ніком)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:14 У Хмельницькому горів центральний продуктовий ринок (ФОТО, ВІДЕО) 20:27 На війні загинули четверо військових з Хмельниччини. Хто вони 19:38 Хто економить найбільше грошей на закупівлях. Ми дослідили дані «Prozorro» 19:16 Відпочинок у Бакоті: чим дивує природний парк цього року Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 18:43 Закон про мобілізацію: що про нього думають хмельничани (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:19 За знущання з батька суд покарав жителя Шепетівщини 18:00 Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки photo_camera 17:21 Переплатили за світло: 160 тисяч повернуть сільській раді на Хмельниччині 16:42 16-річна Софія Іскрук загинула в ДТП у Кам’янці. Що відомо про школярку 16:11 Дівчина з Хмельниччини здобула золоту нагороду Київського напівмарафону Незламності 15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up