«Сидіть вдома»: як влада допомагає пережити карантин

«Сидіть вдома»: як влада допомагає пережити карантин
Ілюстративне фото
  • За даними соцопитування, 4% працівників через карантин втратили роботу.

  • Чимало підприємств зупинили роботу.

  • Що робить влада, аби допомогти пережити карантин?

Через поширення коронавірусної інфекції уряд запровадив ряд обмежувальних заходів. Зокрема, заборонили роботу багатьох підприємств, які приймають відвідувачів. Крім того, припинили все пасажирське сполучення між населеними пунктами та обмежили його в містах.

За даними дослідження соціологічної групи «Рейтинг», 4% працівників в Україні після запровадження карантину втратили роботу. Крім того, для 63% українців власних заощаджень вистачить менш ніж на місяць у разі припинення виплати зарплати або пенсії. Ми вирішили дізнатися, які заходи вживає влада, аби допомогти пережити карантин.

Спрощують призначення субсидії

У період карантину хмельничани можуть розраховувати не певні послаблення у правилах призначення субсидій. Про це повідомляє сайт Хмельницької міської ради. Постанова уряду забороняє скасування призначеної субсидії у період карантину. Виключенням може бути ситуація, коли субсидію надати неможливо, наприклад, через зміну місця проживання. Питання щодо призначення субсидій на наступний сезон, від 1 травня, будуть розглядати для всіх, хто мав субсидію під час опалювального сезону. Ніяких заяв для розгляду писати не потрібно.

Відео дня

Кожного місяця, коли діятиме карантин, субсидію будуть розраховувати за збільшеною нормою споживання послуг — 50%. 1 травня мав зрости ліміт суми сплати за комунальні послуги. Він мав би бути меншим за 20%. Проте ця новація наразі відкладається, і ліміт становитиме 15%, як і раніше.

Пенсії та виплати для людей з інвалідністю призначать автоматично

Якщо на період карантину припадає чергове засідання медико-соціальної експертної або лікарсько-консультативної комісії, його проводити не будуть. Призначену раніше пенсію або соціальну виплату продовжать виплачувати без будь-яких заяв чи інших документів. Після закінчення карантину будуть робити перерахунок виплат на підставі результатів засідань комісій. Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду.

Пенсіонери отримають доплати

Від 1 квітня й до кінця року українські пенсіонери, старші за 80 років, будуть отримувати доплати. Проте лише в тому випадку, якщо їхня пенсія не перевищує 9205 гривень. Розмір доплати визначатиметься за сумою, якої не вистачає до вказаного ліміту, але не більше 500 гривень. Крім того, якщо пенсіонер має страховий стаж 25 (чоловіки) чи 20 (жінки) й більше років, їхня пенсія після доплати не повинна бути меншою за 2600 гривень. Якщо пенсіонеру виповниться 80 років після 1 квітня, доплату він матиме з моменту досягнення цього віку. Про це повідомляє сайт Пенсійного фонду України.

Також уряд призначив пенсіонерам ще одну доплату. Проте гроші почнуть нараховувати лише після прийняття змін до державного бюджету. Йдеться про додаткові 1000 гривень, які будуть доплачувати тим пенсіонерам, пенсія яких менша за 5000 гривень.

У постанові уряду також ідеться про індексацію пенсій, яку розпочнуть 1 травня. Виплати збільшать на 11%, але не менше, ніж на 100 гривень.

Скасують орендну плату для підприємців

У міській раді хочуть скасувати орендну плату за комунальне майно підприємцям, які припинили роботу через карантин. Про це йдеться у проєкті рішення міськради. Документом пропонується:

Якщо орендна плата вже нарахована, орендодавець у разі прийняття рішення міськрадою повинен буде зробити перерахунок.

Медикам мають збільшити оклади втричі

Медичним працівникам мають втричі збільшити оклади, якщо вони лікують пацієнтів з COVID-19. Про це під час онлайн-брифінгу розповіла головний лікар інфекційної лікарні Оксана Піддубна. Як саме це мають зробити, поки невідомо, адже механізм не розроблений. Тим часом працівники інфекційної лікарні вже отримали премії, на які «скинулися» працівники міської ради та керівники комунальних підприємств. Лікарі отримали по 4000 гривень, медсестри — по 3000, а санітарки — по 2000.

ФОПи та фермери не платитимуть ЄСВ

Від 1 березня до 30 квітня фізособи-підприємці, фермери та зайняті незалежною професійною діяльність можуть не сплачувати єдиний соціальний внесок. А для всіх інших платників ЄСВ скасували штрафи за несвоєчасну сплату цього внеску. Про це повідомляє «Економічна правда».

Від 1 березня до 31 травня нікого не будуть штрафувати за порушення податкового законодавства, а також не будуть нараховувати пені. Він 18 березня скасували всі перевірки бізнесу, а якщо вони були розпочаті до цього часу, перевірки будуть зупинені. До 1 липня всіх українців звільнили від сплати пені за несвоєчасну оплату комунальних послуг.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Оля Добровольська-Бураненко

    А хто на період карантину сидить дома без роботи і не може знайти нову, що йому робити? За які кошти годувати 2-х дітей? Як влада допоможе цим людям? Чи ніяк? Виживайте як хочете? А як? Чому думають лише за пенсіонерів? Як бути нам з дітьми? Владі ясеодно. Ціни хочаб контролюйте!!!!
  • Петруха Назаров

    Откуда такой нелепый процент??? Все закрыто, люди дома сидят!
  • Ева Лебедева

    Насчет 4-х процентов, ничего не перепутали?!... ''социологи''.
  • Таня

    Ніби ніхто не знає що на службі Зайнятості стоять люди , які працюють неофіційно, в тому числі базарники
    також і офіційно , знала одну ситуацію, як туди ту людину втиснули не знаю, мала роботу і зп і стояли на службі  зайнятості....бред
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:21 Куди звернутися, щоб повернути гроші зі старого електронного квитка? Працюватимуть три локації 09:04 Куди здати небезпечні відходи? Графік роботи екобуса у травні 20:45 На Хмельниччині працюватиме 108 постійних пунктів незламності 20:01 На Хмельниччині зростає захворюваність на кишкові захворювання: що потрібно знати Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 19:17 Житель Хмельниччини з ножем напав на оператора столичної АЗС: його затримали 18:28 Заступник Симчишина особисто прийматиме громадян: де та коли 17:43 У громаді на Хмельниччині таксистів зобов’язали зареєструвати свою діяльність 17:04 "Мам, я скоро прийду": у Хмельницькому попрощалися із 41-річним захисником Юрієм Шамраєм photo_camera 16:41 Як сдати ексзамен ПДР і отримати водійське? Green Way допоможе! (новини компаній) 16:33 На Хмельниччині затримали жінку, яка вдарила чоловіка ножем в живіт 16:01 Рейтинг хмельницьких ВНЗ в Україні 15:33 На Хмельниччині викрили організатора, який переправляв чоловіків через кордон 14:55 Робота у Хмельницькому: є 348 вакансій (СПИСОК) 14:31 Розклад Великодніх богослужінь у храмах Хмельницького 13:46 Військового з Хмельниччини засудили до 5 років ув’язнення 13:14 Як хмельничанам поводитися у поминальні дні: відповідає військовий капелан 12:15 Викрадачу електросамоката дали 5 років увʼязнення 11:18 Скасували 24 закупівлі на 128,5 мільйона. Дізналися деталі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up