Крадуть і везуть за кордон. У вирубці лісів хмельницька облпрокуратура підозрює посадовців

Крадуть і везуть за кордон. У вирубці лісів хмельницька облпрокуратура підозрює посадовців

На Хмельниччині почастішали факти вирубки лісів. Найчастіше рубають і вивозять за кордон дуби і берези. Вони - найдорожчі. Для крадіжки придумують цілі схеми. До багатьох злочинів причетні посадові особи. але в прокуратурі конкретні імена не називають. 

Загальна площа лісів Хмельниччини складає майже 270 тисяч гектарів. Понад половину з них – ліси державного фонду. За рахунок такого природного скарбу часто намагаються збагатитися підприємці і чиновники. Цьогоріч правоохоронці відкрили 81 кримінальне провадження за фактом незаконної вирубки лісів. Більшість з них – 51 провадження –  впродовж серпня-листопада.

Найбільше вирубують особливо цінні породи – дуби та берези. Часто й службові працівники лісових господарств не перешкоджають вчиненню злочину. А інколи навіть сприяють продажу деревини. З початку року правоохоронці провели 12 обшуків у керівників лісових господарств та комунальних підприємств. Обшукували на робочих місцях та у приватних будинках. Вилучили документацію, гроші та саму деревину. 

У прокуратурі не називають загальної площі вирубаних лісів та імен зловмисників. Натомість стверджують, що факти незаконної вирубки лісів зафіксували у Красилівському, Дунаєвецькому, Теофіпольському, Шепетівському, Славутському, Хмельницькому, Кам'янець-Подільському та Білогірському районах.

Відео дня

Нещодавно поблизу села Давидківці Хмельницького району у вантажівці знайшли  25 кубічних метрів дерева берези, без будь-яких документів, яка була продана одним  підприємцем Летичева у Тернопіль. 

Дунаєвецький район: зрізали понад 100 дубів

П’ятеро мешканців Дунаєвецького району попалися «на гарячому». Поліція затримала їх під час вивозу зрубаної деревини. Використовуючи спецзасоби, чоловіки зрізали понад 100 дубів на суму майже 450 тисяч гривень. Правоохоронні органи висунули кримінальне провадження за статтею 246 ККУ «Незаконна порубка лісу».

- Зрозуміло, що людина, яка зрубала дерева, мусить мати ринок збуту, а також засоби для транспортування. Тож, коли у лісі протягом кількох днів працює техніка – цього не можуть не чути ті, хто в силу своїх посадових обов’язків повинен захищати ліс. Якщо не сприяють у вчиненні злочину, то чому не перешкоджають?, - підкреслив він.   

Білогірський район: змовилися на 35 мільйонів 

У Білогірському районі службові особи комунальних підприємств та приватні підприємці хотіли експортували ліс за кордон. Вони підробили накладні для реалізації деревини обсягом більше як 19 тисяч кубометрів та орієнтовною вартістю 35 мільйонів гривень. 

- Лісогосподарське підприємство має у своєму користуванні 3246 гектарів земель лісового фонду, - пояснює прокурор Хмельницької області Олег Синишин. - Можлива рубка в рік становить 4 тисячі кубометрів. А вони показали 19 тисяч кубів.

Правоохоронці вилучили деревину та документи. За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 2 статті 364 та ч. 2 статті 366 ККУ.

У прокуратурі кажуть, що почастішали випадки вивозу деревини за кордон за допомогою підроблених документів. Цьогоріч виявлено 8 випадків експорту дерева, до яких причетні посадові особи.  Вони вивезли за кордон 29 тисяч кубометрів зрубаної деревини на суму майже 48 мільйонів гривень.

Загалом у 2016 році через Хмельницьку митницю з допомогою підроблених документів експортували 8,8 гектарів лісу на суму 369 мільйонів гривень.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up