Небезпечна професія: за півроку жорстоко вбили двох хмельницьких таксистів

Небезпечна професія: за півроку жорстоко вбили двох хмельницьких таксистів
  • Одного заради 2600 гривень вбили пасажири, іншого позбавив життя колега.

  • Дозволених засобів для захисту в таксистів небагато.

  • Хмельницькі водії в разі небезпеки кличуть спочатку колег, а потім, можливо, і поліцію.

З початку року хмельницька поліція розслідувала два вбивства таксистів. В обох випадках рідні повідомляли про зникнення чоловіка. За декілька днів їх знаходили мертвими.  

Вбили заради 2600 гривень і самі прийшли в поліцію

Перший випадок трапився  5 квітня. Двоє хлопців біля четвертої ночі сіли в таксі служби 700-300 біля «Либідь плази». Їхали на «Daewoo Lanos» із Хмельницького в Стару Синяву. Домовилися, що коштуватиме це 650 гривень. Після цієї поїздки 67-річного водія ніхто не бачив.

Відео дня

Поліція почала пошуки. Цікаво, що в цій історії, за версією правоохоронців, вбивці самі прийшли до них. 17-річний і 23-річний хлопці звернулися в правоохоронні органи, щоб розповісти свою версію. У їхній історії поїздка закінчилася нормально, з водієм розрахувалися і розійшлися. Чому вони вирішили “засвітитися” - невідомо. Коли поліцейські почали парочку допитували,  помітили, що вони підозріло нервують. Потім хлопцям повідомили про підозру.

Як йдеться в ухвалі Хмельницького міськрайонного суду, хлопці по дорозі попросили зупинитися. Сказали, щоб водій вийшов із машини. Вже надворі вдарили побили його і той впав без свідомості. З кишені у нього випало 500 гривень, які хлопці забрали собі. Чоловіка без свідомості поклали в багажник. Далі забрали з салону планшет «Lenovo» вартістю, який потім оцінили у 1900 гривень. Вбивці відвезли чоловіка в лісосмугу.

Діставши таксиста з багажника, почали погрожувати йому фізичною розправою, щоб той віддав їм гроші і коштовності. Чоловік дав їм телефон «Nokia 1201». Після цього водія добряче відгамселили. Один із хлопців взяв дерев’яну палицю і декілька разів вдарив водія по голові. Хмельничанин помер на місці. Згідно судового реєстру, вирок підозрюваним ще не винесли. Загальна сума вкраденого була оцінена у 2600 гривень

Вбив, бо не хотів ремонтувати авто?

Друге вбивство поліція розкрила 21 листопада. Тиждень перед цим безслідно зник 57-річний хмельницький таксист. Заявила про зникнення дочка, яка не бачила батька, відколи він виїхав на замовлення. Поліція взялася за справу. Спочатку перевірили гараж, де той залишав свій «Daewoo Sens». В гаражі не автомобіля не виявили. Натомість знайшли калюжу крові. Тоді правоохоронці зрозуміли, що чоловіка могли вбити. У злочині підозрюють 52-річного напарника таксиста.

- При затримані даного чоловіка, він пояснив, що потерпілий залишив йому автомобіль, а сам поїхав за межі України на заробітки. При перевірці ця інформація не підтвердилася, а навпаки. Вдалося встановити, що ймовірний підозрюваний причетний до вбивства потерпілого, - розповідає працівник слідчого управління ГУ Нацполіції Хмельниччини Руслан Войтюк. - В ході слідчих дій підозрюваний розповів, що вбивство потерпілого він скоїв через ремонт автомобіля. Після чого тіло вивіз на міське сміттєзвалище, де і залишив.

Досудове розслідування триває. Поки що правоохоронці не розголошують деталі та не роблять передчасних висновків в інтересах слідства. Якщо вину напарника доведуть, то йому загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.

Ніяких переваг і командна оборона

Таксисти мають такі ж права на самозахист, як і будь-який громадянин України. Вони можуть возити із собою газовий балончик, пневматичний пістолет, електрошокер або ж биту. Холодну, травматичну чи вогнепальну зброю заради своєї безпеки вони використовувати не можуть.

Журналіст vsim.ua поспілкувався із хмельницькими таксистами. Розпитав, як вони дбають про свою безпеку. На камеру говорити не захотіли, адже багато з них працює нелегально, а деяких неадекватних клієнтів заспокоюють гуртом - із іншими таксистами. Але про роботу і те, які захищаються від агресивних клієнтів, розповісти не відмовилися.

  • Катає хмельничан за гроші уже 6 років таксист Сергій. Працює лише на служби. Розповідає, що в основному виїжджає на нічні зміни, коли заробити можна більше. Хоч каже, що в цей час буває попадаються буйні клієнти. Особливо на вихідні. Мовляв, тоді полюбляють випити і не завжди ведуть себе адекватно. Одного разу на нього напав чоловік, який не хотів платити. Сергій покликав на допомогу колег і ті миттю приїхали і втихомирили нападника, змусили того розрахуватися. Обійшлися без поліції. Каже, що кличуть копів в крайніх випадках.
  • Хмельничанин Анатолій таксує уже 25 років. Каже, що за весь цей час не попадався на конфліктних клієнтів і все в нього було спокійно. Чув лише про випадки нападів на колег. Та навіть попри це відчуває себе безпечно і не возить із собою ніяких спецзасобів.
  • Хмельничанин Віктор таксує 12 років. Зізнається, що працює нелегально. Каже, що в плані його безпеки це перевага. Пояснює це тим, що він бачить і сам обирає, кого везти, а кого - ні. Розповідає, що таксистам, що працюють на службах, працювати менш безпечно. На його думку, вони приїжджають на виклик, не знаючи хто сяде в машину і можуть стати жертвою.

 - Конфлікти водіїв з клієнтами трапляються. Не без цього, звичайно. Але це поодинокі випадки. Коли щось стається, то часто таксисти працюють командно. Уся інформація швидко передається по раціях, - розповідає керівник служби таксі Євгеній Калугін. - Наші таксисти мають право не брати якихось підозрілих клієнтів. Також вони можу без пояснення відмовити везти тих, хто агресивно себе поводить чи перебуває в стані алкогольного сп’яніння. За це ми їх ніяк не штрафуємо. Це задля безпеки людей. Щодо самозахисту, то кожен таксист сам вирішує, чи возити із собою якийсь засіб. Ніхто не зобов’язує їх це робити.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Антибіотик

    По факту одне вбивство на роботі, інше на побутовому рівні. Не факт також, що по першому вбивству судять дійсно винних,  є сумніви, хоча все можливо. Стосовно таксистів, то такі як і всі люди в принципі. Поки підспівуєш їм, то проблем не буде, перестаєш, навіть у разі своєї правоти, працює вплив гуртовим примусом (який описано у даній статті). Так що сказати, що таксисти кращі за пасажирів важко
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up