Зникаючі й рідкісні види тварин: кажани з Червоної книги, яких знаходили на Хмельниччині

Зникаючі й рідкісні види тварин: кажани з Червоної книги, яких  знаходили на Хмельниччині
  • Комахи, риби, птахи, ссавці - багатьом видам загрожує вимирання.
  • Деякі з них вже отримали статус "вимираючі", інші - "рідкісні" та "вразливі".
  • У будь-якому випадку треба знати, які з них потребують захисту, щоб не завдати ще більшої школи природі.
  • Для прикладу обрали рідкісні види кажанів, які зустрічалися в Хмельницькій області.  

Ліси вирубують, а комах і тварин винищують - невтішні прогнози фахівців щодо флори та фауни України дають підстави хвилюватися про майбутній стан навколишнього середовища. Для того, щоб знати, хто з них потребує нашого захисту, необхідно зазирнути до Червоної книги.

Саме там можна побачити не тільки ілюстрації, але й інформацію про причини та ареал розповсюдження тих чи інших видів. 

Попри те, що цих тварин багато хто побоюється, їм також необхідний захист. Чимало видів кажанів занесли до Червоної книги через знищення їхньої популяції.

Відео дня

У добірці від редакції vsim.ua можна ознайомитися із тими рідкісними видами рукокрилих, особини яких зафіксували на території Хмельницької області. 

Лилик двоколірний

(Vespertilio murinus Linnaeus)

Середній за розміром вид. Крила порівняно вузькі. Літальна перетинка кріпиться до основи пальця. Вушниці та літальні перетинки темні.

Темні основи волосинок хутра спини (бурі, майже чорні або руді), їх сріблясті кінчики формують чітке двокольорове забарвлення. Хутро черева брудно-сіре.

Влітку оселяється в будівлях, дуплах, скельних тріщинах. Самиці утворюють виводкові колонії чисельністю до кількох десятків особин.

Нетопир звичайний

(Pipistrellus pipistrellus)

Перелітний вид. Зимує в печерах, розколинах скель, підвалах. 

Хутро на спині темно-коричневе, іноді з червонуватим або золотистим відтінком. Черевце світліше. Літальна перетинка темна. Вуха темні, заокруглені, лише трохи довші, ніж ширші. 

Великий палець коротший, ніж ширина зап'ястка, виміряна на складеному крилі.

Вечірниця велетенська

(Nyctalus lasiopterus)

Населяє ділянки рідколісь високостовбурних стиглих та перестійних насаджень з достатньою кількістю дупел. Крім дупел в якості сховищ зрідка використовує горища та інші частини будівель. Є типовим мігрантом. Є найбільшим європейським видом кажанів.

Вечірниця мала

(Nyctalus leisleri)

Кажан середнього розміру. Щоб утворити для себе помешкання прилітає до широколистяних лісових і лісопаркових масивів лісостепу та до річково-долинних лісів степу. Полює на лісових галявинах, узліссях, ділянках лісових культур, а також над водоймами. Є типовим сезонним мігрантом. 

Кажан пізній

(Eptesicus serotinus)

Літні сховища розташовані в будівлях: на горищах, у порожнинах стін, димоходах. Виводкові колонії - до кількох сотень особин. 

Мордочка i вуха темні. Вуха середньої довжини, заокруглені, помітно довші, ніж ширші. Хутро густе, на спині темне, каштаново-коричневе, на череві світліше й сіріше. Кінці волосків на спині яскраві, світлобуро-коричневі. Крила широкі, з тупими кінцями.

Вечірниця руда

(Nyctalus noctula)

Перелітний вид.  Селиться в лісах, особливо листяних, з високим відсотком старих дерев, у великих парках і садах. Колонії, що можуть налічувати до тисячі особин, розташовує в дуплах дерев, за дерев’яним покриттям стін і на горищах будинків. 

Хутро густе, з короткими волосками, спина i черевце рудо-коричневi. Черевце трохи світліше. Мордочка, вуха, а також літальна перетинка темні. Вуха короткі, заокруглені, з потовщеними краями.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up