Неподалік Хмельницького будують центр імені святого Йоана Павла ІІ: що там буде?

Неподалік Хмельницького будують центр імені святого Йоана Павла ІІ: що там буде?
Фото - www.camenecensis.org
  • Будівництво розпочалося у 2019 році.

  • Кому належить проєкт, що там розташують та звідки беруть фінансування - читайте у матеріалі. 

На виїзді з Хмельницького у напрямку до Тернополя, поблизу шаровечківського кладовища та районної ветеринарної лікарні зводять величезну будівлю. П’ятиповерхова конструкція нагадує чи то житловий комплекс, чи то підприємство. Здається, робота триває практично безперервно - що не день будівля зростає на очах.

Фото - www.camenecensis.org

Що це таке і для чого його будують? Журналісти ВСІМ дізналися у відповідального за будівництво  —  отця Віктора Ткача.

Отець Віктор - католицький священник. 2020 року він став економом Кам'янець-Подільської дієцезії Римо-Католицької Церкви. З того часу будівництво у Шаровечці перебуває під його пильним наглядом. Він розповів, що це ані житловий будинок, ані підприємство. У Шаровечці споруджують комплекс, у якому розташують духовну семінарію, Інститут Богословських Наук, реколекційний дім та соціальний центр.

Відео дня

Масштабний проєкт ініціювало керівництво Католицької Церкви. Автором ідеї є єпископ Радослав Змітровіч.

Трохи передісторії

З того часу, а це вже 30 років, її випускниками стали 135 священників, які працюють у різних парафіях Хмельницької та Вінницької областей, і навіть за їхніми межами.

Згодом приміщення у Городку, яке існувало ще з часів перебудови, почало руйнуватися. Зараз воно потребує капітального ремонту. До того ж, виявилося, що воно не є власністю дієцезії. Тоді керівництво Церкви вирішило не вкладати кошти у стару будівлю, а збудувати нову.

Місце обрали не випадково

Шаровечку обрали з огляду на те, що місцева парафія мала майже 7 гектарів незабудованої землі. Раніше на цій території хотіли облаштувати парк і назвати його ім'ям найвідомішого Римського Папи - святого Йоана-Павла ІІ. Тоді, щоб не шукати окремої ділянки під забудову, вирішили використати ту, яка вже є.

Роботи розпочалися у лютому 2019 року. У вересні того ж року освятили наріжний камінь. Станом на травень 2021 року вже збудували 5-поверхову будівлю (включно з підвалом та мансардою), покрили дах, вставили вікна й розпочали утеплення стін. Робітники продовжують фасадні роботи, утеплюють дах та будують стіни кухні та складів. Також копають свердловину для води. А от газу та електрики ще немає.

Отець Віктор розповідає, що у приміщенні будуть конференційний зал, кав’ярня, дві каплиці, класи для навчання семінаристів, гуртожиток, кухня, їдальня, бібліотека з читальним залом та літня тераса. Та й це ще не все. Наразі збудували лише половину запланованого.

Приміщення майбутнього читального залу

 

Каплиця

 

Хори каплиці

Хто зможе навчатися?

Серед формальних умов вступу - необхідно подати заяву разом з іншими документами - власноруч написаною біографією, свідоцтвами про Хрещення та Миропомазання, церковний шлюб батьків та катехизацію, характеристикою пароха, атестатом про повну загальну освіту, медичною довідкою, військовим квитком, ксерокопіями паспорта та фотокартками.

В Інституті освіту можуть отримувати освіту як чоловіки, так і жінки. Зараз він також функціонує у Городку в старому приміщенні. Студенти вивчають теологію за чотирма спеціалізаціями, які охоплюють катехизацію, працю з сім'ями, засоби масової комунікації та сакральну музику.

Інститут співпрацює з Люблінським Католицьким університетом, тож студенти мають можливість продовжити навчання у Польщі. По закінченню отримують диплом магістра богослов'я європейського зразка.

До речі, навчання в Інституті безкоштовне. Відбувається у формі сесійний з'їздів - тиждень навчання один раз на місяць. Платити потрібно лише за проживання та харчування в гуртожитку.

Комплекс служитиме не лише для потреб Церкви

Реколекційний дім використовуватимуть для проведення різноманітних заходів - зустрічей спільнот, конференцій, реколекцій, з'їздів як дієцезіального, так і всеукраїнського масштабу.

У соціальному центрі проводитимуть реабілітацію ветеранів АТО та тих, хто страждає на постковідний синдром. У перспективі - дітей з особливими потребами. Також облаштують парк, спортивний майданчик та ігровий майданчик для дітей.

Бібліотекою зможуть користуватися не лише семінаристи, а й світські особи. Планують співпрацю з міськими університетами та інститутами. Тобто це буде своєрідний культурно-просвітницький центр. 

Хто фінансує?

Будують формаційний центр за кошти жертводавців з України та всього світу. Для цього повідомлення про потребу розсилали в усі українські парафії. Підтримують проєкт й окремі доброчинці, імена яких залишаються у таємниці. Серед них - навіть діти.

Отець розповідає про хмельничанина, який робить внески регулярно. Щоразу крім основної суми він приносить пожертвування від своєї дитини. Вона заощаджує свої кишенькові гроші, щоб віддати їх на підтриму проєкту. Цей вчинок показує, що не потрібно мати багато, щоб робити добрі справи - достатньо ділитися тим, що маєш.

Коли відкриття?

Оскільки проєкт доволі масштабний, реалізовувати його будуть поетапно. У вересні 2022 року планують відкрити семінарію, у жовтні того ж року - частину соціального центру.

Центр - спільна справа багатьох людей

Його ініціатори радіють навіть найменшому вкладу. Тому долучитися може кожен, хто має бажання.

Реквізити у буклеті:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Архімандрит Даниїл Тарнавський

    Божого Благословення!!!
  • Виталик Левандовский

    Класс
  • Олександр Григорович Відьорніков

    Як яка її
  • Валентина Будченко

    Спаси Вас Господи за добрі справи!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up