Нова українська школа на практиці: як навчають першокласників у СЗОШ № 7

Нова українська школа на практиці: як навчають першокласників у СЗОШ № 7
  • У 2018 році стартувала програма “Нова українська школа”.
  • З першого вересня 4113 першачків мали сісти на нові парти у модернізованих класах з новим навчальним інвентарем.
  • Журналісти vsim.ua перевірили, як навчають першачків у одній з місцевих шкіл.

З 1 вересня 2018 року почав діяти новий закон “Про освіту”. В усіх школах запрацювала програма “Нова українська школа”. В минулому році пілотний проект успішно протестували два перші класи хмельницької СЗОШ №30. Цьогоріч зміни торкнулися кожної школи міста. Першокласники тепер навчаються за новою програмою, яка розрахована на дванадцятирічну школу. Перед тим, як набрати перші класи, всі вчителі початкової ланки пройшли перепідготовку на базі Хмельницького інституту післядипломної педагогічної освіти.

Без оцінок та домашніх завдань

Нові меблі, утеплені приміщення та сучасна мультимедійна техніка – для реалізації проекту НУШ з міського бюджету виділили 9 мільйонів гривень. Відтепер дітлахи вчитимуться за новою програмою в більш комфортних умовах. Отримають першокласники й нові підручники за державні кошти.

- Як на мене, школа стає наближеною до реального життя. Діти зможуть практично застосовувати набуті знання в повсякденному житті. Їм не ставитимуть оцінок, не будуть сварити за неправильні відповіді. Учителі перестають бути «наглядачами», а стають «провідниками», «партнерами». Уроки тепер інтегровані один в один. Вчитель отримає більше свободи. Він самостійно може обирати засоби досягнення результату та, навіть, розробляти і впроваджувати авторські програми в навчальний процес, пояснює в.о. директора Департаменту освіти та науки Хмельницької міськради Людмила Корнієцька.

Відео дня

Щоб перевірити, як навчаються першокласники в “Новій українській школі” та оцінити переваги та недоліки цього проекту журналісти vsim.ua завітали до СЗОШ № 7, що на Заводській.

В кожному класі навчають по-іншому

Цього року у школі № 7 навчатимуть 101 першокласника. Діти розподілені на три класи: в 1-А – 33 дитини, в 1-Б – 34, в 1-В – також 34 учня. Кожен клас отримав однакову матеріальну базу, а ось організація навчального простору в кожному з них – це особистий креатив вчителя та батьків. 

Журналісти разом з директором навчального закладу пройшлися школою та побачили як виглядають модернізовані класи.

C:\Users\Користувач\Desktop\НУШ\IMG_20180912_112655.jpg

В 1-В класі дітлахів ми побачили за збиранням конструктора LEGO, на кожен кабінет школа отримала по кілька таких наборів. Як пояснює вчитель, складання кубиків – одне з найулюбленіших занять першокласників. На запитання директора «як їм навчання у школі», дітвора одноголосно відповіла «КЛАС», «250 тисяч лайків», «Супер».

C:\Users\Користувач\Desktop\НУШ\IMG_20180912_114819.jpg

Вчитель 1-В класу Аліна Микитюк розповіла, що навчальний простір у їхньому класі поділений на 8 центрів. Облаштували у кабінеті місце, де діти збираються і планують з вчителем теми на кожний день. Їх записують на дошці. Кожен учень, як і вчитель, має свій окремий робочий стіл. Є в класі місце, де першачки можуть взяти почитати книжку або ж просто відпочити і погратися іграшками чи помалювати. У одному з куточків склали різний інвентар, який допомогає діткам краще пізнавати світ.

- Дітям дуже подобається робити рухливі вправи, вони в захваті від ранкових зустрічей, люблять займатися на інтерактивній дошці. У нас немає чіткого регламенту уроку, як було раніше. Дитина не зобов’язана 35 хвилин сидіти на одному місці і слухати вчителя. Вона самостійно може робити собі перерву в ході заняття. Я стараюся поєднувати на уроці елементи навчання та гри, я вчуся разом із ними, виконую ті ж вправи що й вони, і таким чином дитина росте в колективі, де всі рівні, без різниці чи це вчитель, чи учень першого класу. Часто буває так, що батьки приходять забрати дітей додому, а вони не хочуть іти, говорять, що в школі краще і цікавіше, - розповідає Аліна Микитюк.

C:\Users\Користувач\Desktop\НУШ\IMG_20180912_112643.jpg

Заходимо в 1-А клас. В очі відразу впадають лотки для зберігання дитячих речей, такі є в кожному класі. Там дитина може залишати альбоми, фарби, олівці, зошити. У кожного на парті стоять футляри для ручок, лінійок, фломастерів. Відразу ж за партами є килимок з іграшками, де відпочивають дітлахи після занять.

C:\Users\Користувач\Desktop\НУШ\IMG_20180912_112925.jpg

В 1-Б класі таке ж приладдя, як і в перших двох: конструктори LEGO, мультимедійна дошка, килимок та іграшки для відпочинку. Проте увагу привертає звичайна класична дошка старого зразка. Тут креатив проявили самі учні. В тон загальній атмосфері розмальовані і стіни.

C:\Users\Користувач\Desktop\НУШ\IMG_20180912_112844.jpg

"Готувалися протягом всього літа"

Директор СЗОШ № 7 переконана, що вже давно потрібно було відмовитись від старої системи навчання та впроваджувати щось нове. Каже, необхідним обладнанням їхню школу забезпечили повністю, а далі робота за вчителями, які мають створити гарну атмосферу у своєму класі. 

C:\Users\Користувач\Desktop\НУШ\IMG_20180912_112539.jpg

- Ми отримали потужну матеріальну базу, в кожному класі для діток завезли індивідуальні парти зі зручними стільчиками, які регулюються відповідно до кожного учня. Ми отримали мультимедійні дошки на кожен клас, придбали ламінатор. Наші вчителі пройшли підготовку відповідно до нової програми. Минулого року ми лише спостерігали за досвідом колег пілотних шкіл та переймали їх досвід, цього року у нас буде можливість творчо рости самим. Ми готувалися протягом всього літа. Вчителі, спільно з батьками, робили затишок в класах. Дуже приємно, що батьків також захопив проект НУШ, до нас приходили з ідеями, пропозиціями. Говорили, що цю стіну, наприклад, ми хочемо бачити такою, а тут ось так краще розставити меблі, а ми уже забезпечували необхідними матеріалами для реалізації їхнього задуму.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ірина

    Таке розташування парт не може бути зручним. Парти розташовані по 6 вкупі ( 3 навпроти ще 3). Діти сидят боком і задом до дошки, а хтось ще і  в центрі зажатий з обох боків.  За день потрібно декілька раз міняти дітей місцями,  це цікаво перших два дні,  потім втомлює і більш нагадує вокзал. Як при такому розташуванні парт слідкувати за поставою, щоб не було сколіозу. Для зору теж не кращий варіант. Як вчителю зосередити дітей не зрозуміло взагалі.
  • Олександр

    Це чудово! Але мабуть було б краще щоб діти сиділи один в одного на голові. Це легше ніж сидіти спиною до " інтерактивної "дошки.
  • Ірина

    З таким розташуванням парт недалеко і до сколіозу, але ж хіба про це думають наші "просувачі" пілотних проектів, здоров"я наших дітей їх абсолютно не цікавить!!!

    Dmitry Dzubak reply Ірина

    Що цікаво, зроби вони 4 класи, була б нормальна кількість учнів в класі, а не по 33-35 дітей.
  • Dmitry Dzubak

    Якесь рощташування парт дивне. Діти сидять хто боком, хто спиною до дошки. Система нова, а привички старі. Для такої системи навчання дітей явно не повино бути по 30+ в класі, щоб не сиділи "за квадратним столом". Толку з тої одномісної парти, якщо вони зсунуті одна до одної?) тільки більше місця займають в ітак не великому приміщені класу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 19:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 18:42 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up