Третина хмельницьких шкіл перейшли на шестиденку (ВІДЕО)

Третина хмельницьких шкіл перейшли на шестиденку (ВІДЕО)
Фото з сайту "Без купюр"
  • Не всі учні погоджуються з нововведенням.

  • Кажуть, хто ходить на гуртки чи додаткові заняття, то не встигають відпочити. 

Навчатися по суботах восени та мати довші канікули взимку — таке рішення вже прийняли майже третина шкіл в обласному центрі. Зазвичай навчальний рік має тривати 175 днів, та цьогоріч, зважаючи на російський терор і можливість ракетних обстрілів у МОН дозволили змінювати програму й час навчання. Подібні рішення приймають освітяни на місцях. Кожен заклад має право це визначати сам. 

По суботах радять організувати “дистанційку”

У Хмельницькому частина шкіл вирішили ефективно використати осінній теплий період і подовжити, за потребою, зимові канікули, повідомляє Перший Подільський. Аби у випадку надзвичайних ситуацій, диверсій чи ракетних ударів, школярі встигли освоїти навчальну програму і не сиділи за партами в холодних чи темних приміщеннях. По суботах, до речі, рекомендують організувати “дистанційку”. 

— Шостий навчальний день у суботу можна організувати з використанням дистанційних технологій. Наприклад, батьки вдома і можуть подивитися, як їх дитину навчають дистанційно, — каже заступник міського голови Михайло Кривак. 

Відео дня

У мерії зазначають, що навчання по суботах не стане примусовим. Якщо в школяра в цей день є інші заняття чи гуртки, то батьки можуть зробити вибір. 

“Треба 7 днів — то будемо й 7”

Деякі учні можуть пройти програму першого семестру за 3 місяці осені та перший тиждень зими, Однак, не всі школярі в захваті від нововведення. Хтось погоджується із запропонованим варіантом, дехто скажиться, що не встигатиме “жити” з таким темпом навчання. 

Так, школяр Костянтин каже, його влаштовує навчання восени та довгі канікули взимку. А от його товариш Антон зазначає, що в суботу хотів би відпочити від насиченого навчального тижня. 

— Може, хтось ходить на якісь гуртки, на додаткові заняття з англійської, математики, щоб підтягнути уроки. Мало вільного часу, аж ввечері звільняється від уроків і часу на життя немає просто, — стверджує учень Роман. 

Щодо батьків, то вони погоджуються із шестиденним графіком:

— Якщо зараз тепло, то хай діти краще зараз ходять, ніж потім, — коментує тато Сергій.

— Перша зміна, друга зміна, на ту годину, на іншу… Треба 6 днів — будемо 6 днів, треба 7 днів — будем і 7 вчитися, — говорить мама Аліна. 

Аби дітей не перевантажувати в одному із навчально-виховних комплексів радять зробити по суботах заняття з творчим та дослідницьким змістом. Крім того, тут проводять уроки синхронно: для тих, хто вдома і тих, хто сидить за партами. 

Графік навчального процесу кожен заклад розробляє особисто. Так, на Хмельниччині уже 67% шкіл працює офлайн, а до кінця жовтня їх має стати 75%. 

Додамо, навчатися по суботах рекомендували огляду на перспективи досить складного опалювального сезону. Подібні рекомендації видали ще в липні у Міністерстві освіти й науки. 

Нагадаємо, на Хмельниччині дозвіл на очну форму навчання отримали 368 шкіл — це 67,4% та 384 заклади дошкільної освіти — 56,1%. Про це повідомив голова області Сергій Гамалій.

Відомо, що із 39 шкіл Хмельницького рекомендованими до навчання в очному форматі є 34 заклади. А із 54 дитячих садочків працюючих буде також лише 34. Всі інші укриття не мають. Тож вихованцям таких закладів доведеться відвідувати їх хіба що дистанційно.  

А от в школах, де є очна форма навчання функціонуватимуть ще й групи продовженого дня. За яких умов їх відкриють та яким учням надаватимуть пріоритет для зарахування до ГПД читайте за посиланням. 

До слова, до освітнього процесу в умовах війни цьогоріч готувались, як ніколи. На ремонтні роботи в укриттях пішло з бюджету понад 15 мільйонів. Журналістка vsim.ua перевірила укриття у школі, описала як виглядає, чи будуть там проводити уроки і що всередині. Детальніше про це читайте в матеріалі Укриття у хмельницькій школі.

Опитування

Як ви ставитесь до навчання по суботах?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач95

    Треба вміти працювати,але й треба відпочивати!
    Дайте дітям покій.
    Буде ще час на навчання!!!
    По 6 уроків щодня,6 днів на тиждень,продуктивність,результат  і точно вже бажання не буде ніякого...
  • Лариса Полапа

    Погано! Коли тоді відпочивати? Одного дня замало!
  • Анна Варфоломеєва

    Різко негативно!!!!
  • Богдаша Прокопишина

    Та хоть в неділю  у деяких батьків і канікул небуло....

keyboard_arrow_up