27 серпня. День в історії

27 серпня. День в історії

Цього дня народився український письменник, поет, публіцист і громадський діяч Іван Якович Франко. 

Іван Франко народився 1856 року у селі Нагуєвичі Львівської області (тоді – Австро-Угорщина).  Був перекладачем, ученим, політичним і громадським діячем. Мав ступінь доктора філософії і був членом Наукового товариства імені Шевченка. 
Народився майбутній Каменяр у сім’ї заможного селянина-коваля. Є версія, що Франко походив від німецьких колоністів. Навчався у Дрогобичі. Почав писати ще з часів студентства. Тоді втілив свої вміння у у творах «Спомини — із моїх гімназійних часів», які присвятив своїм учителям з гімназії. 
Франко «виріс» на книгах Драгоманова, Куліша і Шевченка. У гімназії входив до складу літературного гуртка. 
Перший твір Івана Франка - вірш «Великдень», який не зберігся.  У період здобуття освіти з пера письменника виходить чимало творів. Це вірші, драми. Перші опубліковані літературні твори Франка — вірш «Народна пісня» (1874) і повість «Петрії і Довбущуки» (1875) були надруковані у студентському часописі «Друг», членом редакції якого він став з 1875 року. 
Потім була активна громадсько-політична діяльність. Франка навіть звинувачували у підбурюванні населення проти влади, через це він навіть відбував покарання. 
У перший період творчості Франка були політичні поезії, які стали народними гімнами: «Каменярі» (1878), «Вічний революціонер» (1880), «Не пора…» (1880) та ін., повісті Boa constrictor (1881), «Борислав сміється» (1881), «Захар Беркут» (1882), низка літературознавчих, публіцистичних статей.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:13 Найбільш забрудненою виявилася річка Південний Буг, – результати аналізу центру гідрометеорології 09:41 На Чорновола і Шевченка 2 травня буде ускладнений рух 09:05 У Хмельницькому підробляли одяг відомих брендів: у поліції розповіли деталі photo_camera 19:25 ВСІМ Бізнес-ліга 2024 - відеоогляди матчів 1-2 туру play_circle_filled Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 18:06 Великодній ярмарок у центрі Хмельницького: збиратимуть гроші на турнікети 17:27 Працівник судової охорони обіцяв підслідному поліцейському «вирішити» питання з кримінальною справою, — ДБР 16:52 Яка зарплата у головного поліцейського Хмельницького району. Огляд декларації Василя Птащука 16:14 У хмельницькому «Електротрансі» є 88 вакансій (СПИСОК) 15:40 «Мені потрібен син, а не герой»: спогади про 21-річного розвідника Олексія Вітюка photo_camera 15:27 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:42 У Хмельницькому відремонтували терапевтичне відділення міської лікарні photo_camera 12:45 У Хмельницькому на два тижні відключать гарячу воду (АДРЕСИ) 12:06 Житель Хмельницького району вкрав квіти з могили загиблого воїна 11:41 ВСІМ Бізнес-ліга 2024: календар матчів 4 травня 11:26 Як хмельничани називають дітей: підбірка рідкісних і поширених імен за квітень 11:22 Що таке зубні імпланти, чи боляче їх ставити і як довго служитимуть. Огляд стоматологій Хмельницького
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up