Церква у Гречанах перейшла до ПЦУ (РЕПОРТАЖ)

Церква у Гречанах перейшла до ПЦУ (РЕПОРТАЖ)
Світлини vsim.ua
  • Збір ініціювали з метою зупинити розграбування церкви Казанської ікони Божої Матері та перевести храм у ПЦУ.

Вівторок, 4 квітня, близько 18.00. У Хмельницькому біля церкви Казанської ікони Божої Матері УПЦ (МП), що на вулиці Шухевича, 11/2 у мікрорайоні Гречани, збираються люди.

Про це повідомляє кореспондент vsim.ua.

Нагадаємо, причиною збору стала інформація про вивезення невідомими зі святині ікон.

Відео дня

У соцмережах про таке сповістив депутат Хмельницької міськради Віталій Підгайчук.

«Тому сьогодні 18.00, московська церква по вул. Шухевича, 11/2 (колишня Курчатова у Гречанах біля «Любе») збираємося, аби зупинити розграбування церкви й майна та перевести храм в ПЦУ», - написав політик.

«Щойно з храму у мікрорайоні Гречани московські попи почали вивозити невідомі речі, - наголосив у соцмережах і програміст, засновник клубу «Алгоритм» Андрій Попик. - Наразі там знаходяться місцеві депутати, аби не дати вивезти майно громади».

Він також закликав людей прийти о 18.00 до святині, щоб зупинити розграбування попами храму.

Близько 18.27 до  присутніх біля храму звернувся начальник управління культури Артем Ромасюков.

Він зазначив, що староста храму і священник наразі відмовилися передавати ключі. Тривають перемовини.

«Ми робимо зараз те, що насправді мали би зробити, мабуть, 30 років тому, на зорі нашої незалежності, зазначив Ромасюков. – Добре, що сьогодні цей процес у Хмельницькому зрушився, і маємо надію, що приклад з нас будуть брати інші обласні центри, інші громади, аж поки останнього московського попа не стане на українській землі».

Опісля присутні виконали гімн України. Серед них - військові та правоохоронці.

18.31. Розпочалася реєстрація учасників загальних зборів. Далі буде голосування за перехід храму до ПЦУ.

18.48. Усі учасники зборів підтримали перехід храму УПЦ (МП) до ПЦУ.

«Хмельницький! +1, - написав радісно у соцмережах Андрій Попик. - На час перереєстрації церкву опечатають і буде охороняти поліція. Геть московського попа! Очищення території Хмельницького йде швидкими темпами! Не стоїмо осторонь! Українці, піднімайтеся і вирішуйте питання в своїх громадах!»

18.51. Люди зайшли на територію святині.

19.11 Біля храму, перед зачиненими наразі дверима святині, звучить перша молитва. Провадить її військовий капелан Даниїл Тарнавський.

20.08. Загальні збори обрали голову парафіяльної ради та склад комісії. Її завдання – здійснити ревізію, оформити документи та передати їх у Хмельницьку ОВА. Наступний крок - офіційний перехід релігійної громади до ПЦУ. Нагадаємо, священник УПЦ (МП) відмовився добровільно віддати ключі від церкви.

Надія, що він та братія все ж одумаються і, можливо, навіть перейдуть в ПЦУ, в депутата міськради Віталія Підгайчука не згасає.

«Станом на зараз, це вже не є їхня земля, - пояснив. -  Вони не мають права користуватися нею».

Додав, що сесія міськради 4 квітня ухвалили 13 проєктів рішень, згідно з якими забрала в «моспатріархату» право користування земельними ділянками. На вулиці Шухевича, 11/2 – одна з таких ділянок.

Але це не завадило священникам «моспатріархату» вивозити речі автомобілями з церкви Казанської ікони Божої Матері. Депутат наголосив, що вони зробили навіть кілька ходок. Запевняли, що то їхнє майно.

Ламати двері храму хмельничани сьогодні не стали. Вирішили опечатати їх спільно з воротами й віддати під охорону.

«Територія буде опечатана, будуть поставлені замки, пломби з поліцією та охороною, - зазначив Підгайчук. - Потім ревізійна комісія, яка щойно була обрана, розпочне роботу з того, що опише майно, яке залишилося».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Марина Мартинюк

    Ще би взялись за церкву на Молодіжній там теж Москвою пахне.
  • Читач38

    Там палять секретні матеріали як в Хмельницькому СБУ в 14 році.
  • Читач23

    Молодці, приєднуйтеся всі міста і села, гнати нечисть звідси
  • Іван Бойчук

    А, бикота з пятиповерхівок яка вже давно мордякою ляпає проти церкви бо не може все своїми пошарпаними машинами засрати.

keyboard_arrow_up