Дві громади на Кам’янеччині перейшли з моспатріархату до ПЦУ

Дві громади на Кам’янеччині перейшли з моспатріархату до ПЦУ
Фото: Хмельницька Єпархія Православної Церкви України

Так вирішили парафіяни сіл Руда та Цвіклівці Перші. 

Останніми дня в Хмельницькій області вибухнув справжній релігійний скандал. Дедалі більше громад голосують за вихід з Української Православної Церкви (московського патріархату). Парафіяни організовують голосування та підтримують перехід до ПЦУ. Чергові збори вірян днями відбулись у двох громадах Кам’янець-Подільського району. Про це повідомили у Хмельницькій єпархії Православної церкви України.

До канонічної Православної Церкви долучилися ще дві громади Кам'янець-Подільського району. Так вирішили парафіяни храму Покрови Пресвятої Богородиці села Руда та церкви Святого великомученика Георгія Побідоносця села Цвіклівці Перші.

— Тверде волевиявлення про вихід із московського духовного ярма засвідчили загальні збори обох громад, які відбулися нещодавно, — повідомляють у єпархії. 

Відео дня

Керуючий Хмельницькою єпархією — преосвященний єпископ Павло офіційно прийняв обидві парафії до складу ПЦУ та призначив їм нового настоятеля — протоієрея Віталія Когута.

Нагадаємо, у Свято-Покровському соборі УПЦ (мп) Хмельницького священик побив колишнього військового під час богослужіння. Через це на акцію протесту зібрались під храмом 3,5 тисяч хмельничан. Вимагали вигнати “московського попа” та проголосували за перехід храму під юрисдикцію ПЦУ. Нині в храмі триває ревізія, аби невдовзі відновити там богослужіння в складі “української” церкви. 

Також сьогодні депутати міської ради проголосували за припинення прав постійного користування земельними ділянками для 13 релігійних організацій, що входять до складу Української Православної Церкви (моспатріархату). 

Також додамо, нині Хмельницька область в країні являється лідером за кількістю переходів з моспатріархату до ПЦУ. За словами очільниці Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій облдержадміністрації Інни Михайлової, станом на осінь 2022 року в УПЦ перебувало 798 релігійних організацій області, з яких 785 релігійних громад, 3 єпархіальні управління, 9 монастирів та 1 братство.

За її даними, впродовж 2022 року 145 релігійних громад прийняло рішення про вихід зі складу УПЦ, зокрема, 114 перейшло в ПЦУ, а 31 стала незалежною.

Дивіться карту переходів на сайті Духовного Фронту України.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (28)
  • Galyna Grebenchenko

    ПІДТОИМУЄМО ,ПРОДОВЖУЙТЕ ДІЯТИ ,   ДО НАСТУПУ ПОВИНІ ЗРОБИТИ УСЕ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ
  • Тетяна Табельська

    Слава БОГУ
  • Тетяна Тарнавська

    Слава Богу!
  • Таїсія Волянюк

    Вітаємо.
    Божого благословіння

keyboard_arrow_up