Хмельничани, які реєструються до лікаря онлайн, мають готуватися до сварки під кабінетом

Хмельничани, які реєструються до лікаря онлайн, мають готуватися до сварки під кабінетом
Штовханина, очікування під кабінетами і паперова тяганина. Чимало людей не люблять поліклініки, але змушені туди ходити. У Хмельницькому планують вирішити цю проблему. Відтепер до лікаря можна записатись онлайн. Однак зробити це зможуть не всі. Та й варто бути готовим до конфлікту між тими, хто «по запису» і тими, хто «раніше зайняв».
Електронний запис пацієнтів запрацював лише у міській поліклініці №1 та амбулаторії сімейної медицини. Ця практика успішно працює вже в багатьох містах, але для хмельничан ця процедура поки незвична. 
 
На сайті «Medics» можна записатись на прийом до лікаря, зареєструвавшись впродовж п’яти хвилин. Після реєстрації, де вказуються персональні дані пацієнта (ПІБ, адреса, пароль), можна вибрати день та час прийому. Спробували записатися й журналісти "ВСІМ". На сайті ми не знайшли  інструкції для користувача. Ніякого підтвердження того, що нашу заявку прийнято ми не отримали ні на електронну адресу, ні на мобільний телефон. Ці контакти, між іншим, ми вказували під час реєстрації. 
 
У переліку можна обрати будь-якого спеціаліста і зручний час прийому. Тут є інформація лікаря, його рейтинг і фото. Обравши дату і час, на вказаному полі з’являється відмітка. Це свідчить про те, що ваш запис опрацьовується. 

Наступного дня, у вибраний нами час, приходимо в першу поліклініку на прийом до терапевта. Прибувши під кабінет, побачили  величезну чергу. Тут неможливо розібрати, хто прийшов по запису через Інтернет, а хто сумлінно зайняв чергу ще зранку. Чекати довелося близько сорока хвилин. Адже пропустити, звичайно, ніхто не хотів.Привілеїв записані онлайн тут не мають.  Як виявилось,терапевт й не знала про те, що до неї мають прийти пацієнти, записані онлайн. Людмила Андрухович пояснила ситуацію.

- В реєстратурі в нас є конкретна людина, яка цим займається. Звісно, що нововведення може бути зручним. Але якщо людині за 60 років, а це більший відсоток наших пацієнтів, то вони не зможуть так записатись. Точно поки не знаю, як це виглядає. Бо найчастіше до мене приходять в порядку живої черги. Інвалідів пропускаємо поза нею. З нами ще не проводили бесіду з цього приводу, - пояснює "ВСІМ" терапевт Людмила Андрухович.
 
До одного лікаря - дві черги           
За поясненнями йдемо до головного лікаря міської поліклініки № 1 В’ячеслава Мороза. Виявляється, електронна черга працює всього три тижні. За цей період на прийом до лікарів записалось близько 300 пацієнтів. Всього перша поліклініка обслуговує близько 65 тисяч хмельничан. 
 
- Ця ідея базується суто на ентузіазмі. Система вже працює і паралельно розробляється. Ми одразу дивимось, які є негативи. Звісно, обслуговуємо таким чином лише наших пацієнтів. У кожного лікаря є свій графік прийому і є ліміт відвідування, - пояснює «ВСІМ» головний лікар міської поліклініки № 1 В’ячеслав Мороз.
 
За його словами, треба записатися через Інтернет, йти знову ж таки до реєстратури, де  видадуть талончик. А вже потім йти під кабінет та займати чергу за тим, хто записався в мережі на 10 хвилин раніше за вас. Але ці черги, переконують лікарі, не будуть затягуватися на години. 
- Вони видаються в чітких межах, - пояснює «ВСІМ»  В’ячеслав Мороз. - До прикладу, по нормативах лікар може прийняти 15 пацієнтів. На одного йому вистачає близько 10 хвилин. Але він ставить межу 20 хвилин. За рахунок цих 10 хвилин на прийом потрапляє людина традиційним способом.
Вибрати лікаря за рейтингом
Електронними записами займається адміністратор. Він контролює цей процес і має змогу маніпулювати чергами, аби всім було зручно. У поліклініці запевняють, що нова система полегшує завдання пацієнту  і спрощує роботу лікаря, адже відтак зменшуються черги. 
 
На сайті хмельничанам потрібно зареєструватись та обрати потрібного спеціаліста. Майже про кожного зі ста лікарів поліклініки розміщена інформація та фото. Редагувати її працівники можуть самостійно. Далі з графіку слід обрати дату і час, коли вам буде зручно прийти на прийом. 
 
За словами В’ячеслава Мороза, через Інтернет вже записалось 300 людей. Каже, що скарг та негативних відгуків поки не було. Окрім цього, на сайті висвічується рейтинг кожного фахівця.
 
- В кожного є своя сторінка. Кожні 20 чоловік формують рейтинг лікаря. За цим пацієнт має право обирати. Це буде дисциплінувати, - каже головний лікар. 
 
В управлінні охорони здоров’я запевняють, що це лише пілотний проект. Тому перших півроку, а той рік готові слухати скарги і невдоволення пацієнтів. Не виключають, що таким нововведенням зацікавлятьсяй мешканці інших районів міста. Але  електронну реєстратуру мають лише у першій поліклініці. Зрозуміло, що людей з іншою пропискою вони не прийматимуть. 
 
- Ми абсолютно підтримуємо таку ідею, але маємо розуміти, що люди не одразу до цього звикнуть. Перших 6-8 місяців ми можемо терпіти невдачі. Але це той шлях, до якого ми всі маємо йти, - каже "ВСІМ" начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Михайло Василишин. – Звісно, це набагато зручніше. Але мешканці дуже звикли до живих черг, тому спочатку їм буде важко це все пояснити. В майбутньому хотілося б, аби й інші поліклініки переходили на таку систему. Але людей для цього потрібно вчити. 
 
Результати аналізів - на електронку
Серед інших нововведень, у поліклініці планують переглянути доцільність паперової картки. В майбутньому всі відомості і дані про пацієнта можуть розміщуватись в електронному вигляді. Керівництво каже, що це буде набагато зручніше.
- Ми стикаємо з проблемою, коли амбулаторні картки втрачаються. До прикладу, коли людина хоче когось обдурити і робить там якісь дописки. По-друге, деколи спрацьовує людський фактор працівників реєстратури. Окрім цього, якщо 5 років пацієнт не звертається до поліклініки, то картка видаляється. І вся історія захворювань зникає, - розповідає «ВСІМ» головний лікар поліклініки № 1 В’ячеслав Мороз. – Електронна інформація індивідуальна і буде ходити за людиною постійно. Рано чи пізно ми дійдемо до того, що все буде комп’ютеризоване. 
 
Планують також зекономити людям час. Наприклад, результати аналізів  можуть надсилати прямо на електронну адресу. Міркують, що це зможе полегшити роботу і лікарям.
- Якщо результат через якусь причину втратився, потрібно повторно здавати аналіз. А це зайві кошти і навантаження ще й на працівників лабораторії, - говорить В’ячеслав Мороз. 
У поліклініці сподіваються, що лікарі та пацієнти гідно оцінять нововведення.

 Шановні читачі, якщо ви користувалися електронною реєстратурою та відвідали за цим записом лікаря, напишіть  свої враження у коментарях. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (23)
  • Валентина Кміта

    ідея -супер,але назначений час і фактичний значно різняця.коли плануєш похід до лікаря не знаєш скільки промарудишся в черзі.
  • Оксана Сулименко

    Просто чудово я в шоці невже і до нас це дійшло дуже зручно. Записалась до хірурга взяла талончик в реєстрптурі возмущалась що я не по приписці що треба договір з лікарем але приняли попала в назначений час просто  і без черги.супеееер.
  • Oxana Tkachuk

    це нововведення дуже класне,  але записавшись онлайн прийшлось скандалити,  щоб цього не було кожен лікар має роз'яснювати пенсіонерам про таку необхідну можливість,  крім того в реєстратурі повинні одразу записувати онлайн і давати талони на конкретний час,  щоб взагалі усунути живі черги,  тільки онлайн і на конкретний  Час.
  • Ігор Юрійович

    чомусь неможу зайти на сайт. Питання до адмінів - що це може бути???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:25 ВСІМ Бізнес-ліга 2024 - відеоогляди матчів 1-2 туру play_circle_filled 18:06 Великодній ярмарок у центрі Хмельницького: збиратимуть гроші на турнікети 17:27 Працівник судової охорони обіцяв підслідному поліцейському «вирішити» питання з кримінальною справою, — ДБР 16:52 Яка зарплата у головного поліцейського Хмельницького району. Огляд декларації Василя Птащука Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 16:14 У хмельницькому «Електротрансі» є 88 вакансій (СПИСОК) 15:40 «Мені потрібен син, а не герой»: спогади про 21-річного розвідника Олексія Вітюка photo_camera 15:27 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:42 У Хмельницькому відремонтували терапевтичне відділення міської лікарні photo_camera 12:45 У Хмельницькому на два тижні відключать гарячу воду (АДРЕСИ) 12:06 Житель Хмельницького району вкрав квіти з могили загиблого воїна 11:41 ВСІМ Бізнес-ліга 2024: календар матчів 4 травня 11:26 Як хмельничани називають дітей: підбірка рідкісних і поширених імен за квітень 11:22 Що таке зубні імпланти, чи боляче їх ставити і як довго служитимуть. Огляд стоматологій Хмельницького 10:11 Допомога рідним військових й пораненим захисникам: прийом будуть вести в Славутському ЦНАПі 09:03 У Хмельницькій міській раді скликають сесію: які питання розглянуть
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up