Хмельницька письменниця Оксана Радушинська видала книгу, яку почала писати у 13 років

Хмельницька письменниця Оксана Радушинська видала книгу, яку почала писати у 13 років

Роман-фентезі «…Коли сонце було стозрячим. Амулет волхва» став 26-ою книгою хмельницької письменниці та журналістки Оксани Радушинської. Жінка порівнює своє творіння з підлітковим коханням, бо почала писати його ще у юному віці. 

Сюжет нової книги Оксани Радушинської розповідає про боротьбу за свій край, за право вільно жити на своїй землі. І хоча події роману відбуваються у прадавні часи, вони перегукуються з подіями в сучасній Україні. Письменниця зізнається, що це була її перша спроба писати прозу, адже починала свій творчий шлях з поезії. Роман декілька разів переписувався, незмінними авторка залишала лише головних героїв та основний сюжет.

- Від інших моїх книг ця відрізняється тими, що це вже доросла проза. Раніше я писала здебільшого дитячу літературу. Вона постійно зростала у кількості сторінок, бо я її переписувала весь час. Так би мовити, росла разом зі мною, - розповідає «ВСІМ» Оксана Радушинська.

Довгий час книга була лише у рукописному варіанті, але вже тоді роман переміг у багатьох літературних конкурсах. У 2009 році він завоював третю премію Всеукраїнського конкурсу на найкращі прозові твори для дітей «Золотий лелека»». У 2011 році книга отримала спеціальну відзнаку як кращий твір у стилі фентезі в номінації «Романи» Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». У 2014 році роман став домінантом рейтингу «Топ-5 відкриттів літературного конкурсу «Коронація слова» за версією газети «Аргументи і факти». Тоді ж книгу нагородили четвертою премією в номінації «Романи» Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Відео дня

Презентувати книжку письменниця планує у вересні на «Форумі видавців» у Львові. Зараз роман вийшов тиражем у 5000 екземплярів. Опублікували його за кошти видавництва «Твердиня».

«Лише за один рік – від дня весняного сонцестояння до дня весняного сонцестояння – юній Любаві належить зрости від звичайної дівчинки-знайди, котру принесла стрімка ріка, до воїтельки, означеної долею на спасіння рідної землі. Проти­стояння чорній чаклунській силі та людській злобі, сумніви і страхи, зради і заборони, зневіра, втрати, відкриття й полон… І все це – аби об’єднати людей на боротьбу із заво­йовниками, знайти свій рід і пізнати кохання. Події роману «…Коли сонце було стозрячим. Амулет волхва» відбуваються у прадавні часи, і під попелом століть вже й не розібрати, що з того могло статися насправді, а чого ніколи б не було. Лише тоненька ниточка народних традицій та звичаїв, вплетена в сюжетну канву, веде читача до першоджерел і нагадує про щось кревне, дивовижно перегукуючись із подями в сучасній Україні, котра протистоїть ворожій агресії.»

На цьому авторка не зупиняється. Пише і філософську поезію, і вірші на військову тематику. Події в країні не залишили жінку осторонь, тому зі своєю поезією вона виступала і в зоні проведення антитерористичної операції, і в місцевому госпіталі.

- Я вже третій рік поспіль займаюсь волонтерською діяльністю. Ми постійно відвідуємо бійців і на передовій, і в лікарнях. Я постійно веду концерти, сама виступаю, спілкуюсь з військовими. Читаю поезію їм про них, - каже Оксана Радушинська. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up