Мічуріна, Першотравнева, Щорса: на Хмельниччині досі не перейменували майже 1300 вулиць (СПИСОК)

Мічуріна, Першотравнева, Щорса: на Хмельниччині досі не перейменували майже 1300 вулиць (СПИСОК)
Фото ілюстративне
  • В області було більше 2 тисяч вулиць з комуністичними та радянськими назвами.

  • Нещодавно частина громад провела декомунізацію.

  • Та ще майже 1,3 тисячі вулиць поки не перейменували. 

Декомунізація в Хмельницькій області триває. Міста і села позбуваються символів радянщини. Поступ в цій справі ретельно відстежується в межах проекту “Декомунізація. Україна”.

Де перейменували вулиці

В громадах зносять пам’ятники, меморіальні дошки, серпи з молотами та червоні зірки. А також перейменовують вулиці. Так, за останній час в області перейменували майже 800 вулиць з 2100. Лише у вересні 13 громад відзвітували про декомунізацію назв вулиць. На сторінці “Декомунізація. Україна” повідомляють, що лише у вересні це зробили в таких громадах:

За активним посиланням до кожної громади можна побачити як саме та в яких населених пунктах змінили назви. 

Де досі не декомунізували назви

Однак, кажуть, в області залишилось ще майже 1300 назв вулиць, пов’язаних з радянським та комуністичним режимом. 

— Деколонізація на Хмельниччині активно триває. Плануємо зробити так, аби найближчим часом список скоротився вполовину, — зазначають на сторінці проекту

Подають і список із 1296 вулиць, які необхідно перейменувати. Повний список із назвами вулиць та населеними пунктами можна переглянути за посиланням, зазначимо лише тегромади, які цього досі не зробили:

Серед назв найчастіше зустрічаються Гагаріна, Мічуріна, Ватутіна, Пушкіна, Першотравнева, Жовтнева, Чкалова, Толстого, Колгоспна, Лермонтова, Ломоносова, Суворова та інші. Також додають, що в області не залишилось жодної вулиці Московської. 

В коментарях користувачі радять що ще варто б перейменувати та скаржаться на нові назви топонімів:

Які об’єкти радянщини та тоталітаризму вже демонтували, а які досі стоять і де можна переглянути на інтерактивній карті. Її створили організатори проекту “Декомунізація. Україна”. Мапу оновили 15 вересня. 

 

Нагадаємо, під час декомунізації вулиць в Хмельницькому в 2016 році змінили найменування Маршала Рибалка на Степана Бандери, Ватутіна на Юхима Сіцінського, Чапаєва на Павла Загребельного. Які ще вулиці перейменували у 2016 читайте у матеріалі У Хмельницькому вже перейменували півсотні вулиць

У 2021 році перейменували ще 22 вулиці. Нові назви отримали вулиці Курчатова та Щедріна. Достоєвського змінили на Олени Теліги, а Чкалова на Георгія Гонгадзе. Після початку війни у Хмельницькому перейменували 45 вулиць. Замінили Пушкіна на Героя України Скоблі, Гастелло на Героя України Кушнірука. Перейменували навіть нейтральну Ланову. 

Перейменування активно проходило вже після 24 лютого і в Хмельницькій тергромаді. Тут були досі такі вулиці як Мічуріна, Філатова, 8-го березня, 40 років Перемоги. А нещодавно на Хмельниччині навіть з’явилась вулиця на честь генерала Залужного.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up