На «телефон довіри» у Хмельницькому потенційні самогубці не дзвонять. Звертаються заміжні жінки

На «телефон довіри» у Хмельницькому потенційні самогубці не дзвонять. Звертаються заміжні жінки
Існує стереотип, що на телефон довіри дзвонять ті, хто бажає покінчити життя самогубством. Однак у психологів телефон «червоний» не від них. Звертаються доведені до відчаю хмельничанки, аби розказати про зрадливого чоловіка або неслухняну дитину.

Всі звикли думати, що самогубці перед тим, як урізати собі життя, дзвонять на телефон довіри, аби розказати незнайомому голосу у слухавці про своє невдале кохання, погану роботу та жахливе життя. Люди, які зважилися розповісти свої печалі і тривоги фахівцям служби довіри, насправді втратили надію. Але це далеко не ті, хто хоче скоїти гріх.

З якими ж проблемами звертаються хмельничани на номер «15-50», дізнавалися журналісти «ВСІМ».

Хмельницькому міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді функціонує спеціалізована інформаційно-довідкова, соціально-психологічна консультативна служба «Телефон довіри». Щомісяця психологи-консультанти цієї служби отримують всередньому 500 телефонних дзвінків.

Відео дня

 - Кількість дзвінків залежить теж і від пори року, приблизно кожного місяця ми отримуємо від 400 до 600 дзвінків, це різна проблематика, різна вікова категорія, - каже психолог «Телефону довіри» Тетяна.

Жінка відмовляється називати своє прізвище та ухиляється від фотоапарату. Каже, що це може піти на шкоду людям, які звертаються до неї, бо не дають собі ради зі своїм психологічним станом.

 За її словами, серед тих, хто звертається, є як жінки, так і чоловіки. Однак кількість жінок переважає, так як вони більш емоційні та більше готові розмовляти та ділитись своїми проблемами. Найчастіше телефонують люди старшого віку.

 - Дзвонять до нас і чоловіки, але якщо вони вже таки вирішили звернутись, то це дійсно якась глобальна для них проблема. В жінок бажання подзвонити на телефон довіри більш імпульсивне, а чоловіки до цього підходять виважено, - зазначає Тетяна.

Найбільше дзвінків стосуються міжособистісного спілкування. Це спілкування між чоловіком та жінкою, між батьками та дітьми.

 - До нас часто телефонують мами, які не знають як правильно спілкуватись зі своїми дітьми, особливо, якщо це діти підліткового віку. Буває, що вони не знають, як допомогти дитині знайти спільну мову з однолітками, - пояснює Тетяна.

Звертаються на телефон довіри не тільки, аби розповісти про свої проблеми, але і з інформаційних питань або за довідкою. Такі дзвінки психологи перенаправляють до відповідних спеціалістів, які зможуть допомогти саме у тому, що цікавить хмельничанина.  

 -  Є також багато дзвінків внутрішньоособистісного характеру. Вони стосуються самооцінки, самореалізації, внутрішніх конфліктів, депресії. В зв’язку з подіями в країні останнім часом почали дзвонити родичі учасників АТО, які прагнуть навчитись спілкуватись з бійцями, що пройшли пекло війни, - ділиться Тетяна.

 Дзвінки на «Телефон довіри» не припиняються ні вдень, ні вночі. Якщо вдень розмови є більш короткотривалими, а проблеми менш серйозними, то вночі бесіди є затяжними та стосуються проблем, які важко вирішити.

 - Мінусом такого телефонного консультування є те, що після розмови ми кладемо трубку і не знаємо, що далі відбувається з людиною, яка до нас дзвонила, чи вирішилась її ситуація. Дуже рідко, що люди передзвонюють і розповідають про це, - зізнається Тетяна. – Одного разу нам передзвонила жінка, якій ми допомогли налагодити стосунки з дитиною.

Тетяна зізнається, що, на щастя, до них не телефонують люди, які прагнуть обірвати своє життя. Натомість бувають випадки, коли підлітки дзвонять, аби пожартувати.

 - Дуже невеликий відсоток тих, хто дзвонив, тому що не знав, що робити з власним життям. Зате є чимало жартівників, які дзвонять, щоб дізнатись, що то таке і подивитись, як їм будуть відповідати. Однак до їхніх надуманих проблем ми ставимось серйозно, адже вони їх не придумують, а беруть або з свого життя, або з життя когось з близьких, - каже психолог.           

Отримати психологічну та інформаційно-довідкову допомогу можна зі стаціонарного - 15-50 та з мобільного - 067-133-15-50. Працює телефон довіри цілодобово і без вихідних. Всі телефонні консультації є анонімними та безкоштовними.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    А це безкоштовно з мобільного?

    Резникова Диана reply Анонім

    А тому, хто зібрався себе кінчити гроші потрібні не будуть....

    Анонім reply Резникова Диана

    Га?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up