Начальник патрульної поліції Хмельницького розповів про «іспити» на дорозі та провокаторів

Начальник патрульної поліції Хмельницького розповів про «іспити» на дорозі та провокаторів
Нова поліція – нові правила. Молоді патрульні вирішують конфлікти без застосування зброї та фізичної сили. Постійно знаходяться «під прицілом», бо подобаються не всім. Головний коп Хмельницького Олег Костенко каже – їх провокують, але вони не ведуться.

Минуло два місяці, відколи на вулиці Хмельницького  вийшли наряди нової патрульної поліції. Молоді, красиві, ввічливі - вони відразу привернули увагу громадян. При цьому в їхню адресу постійно звучать і негативні відгуки, мовляв, не знають законодавства,  невміло складають протоколи та не реагують на порушення. 36-річний начальник управління патрульної поліції в Хмельницькому Олег Костенко, який, до речі, приїхав до нас із Києва, розповів «ВСІМ», із якими проблемами вони зіткнулись.

-  Керуєте патрульною поліцією Хмельницького вже другий місяць. Розкажіть, чим займалися до призначення? 

 - Народився і виріс в Києві. В патрульній поліції працюю з перших днів. Просто захотілося змінити життя.  Шукав саме таку роботу, щось кардинально нове. Тому і подав анкету. У Києві був на посаді командира з обслуговування автодороги Київ – Чоп.

Відео дня

 - Як живеться у нашому місті? Житло орендуєте? Власне авто маєте?

- У Хмельницькому проживаю з дня призначення. Для мене, в порівнянні з Києвом, тут дуже комфортно. Подобається місто. Тут ритм життя зовсім інший.  Не доводиться витрачати багато часу на дорогу. Квартиру орендую в Південно-Західному мікрорайоні. На жаль, немає часу, щоб гуляти по місту та відвідувати різні місця. Адже працюю, як правило, з дев’ятої і до двадцять другої години.  А їзджу на службовому автомобілі.   

- Ваша сім’я переїхала у Хмельницький?

- Дружина та дочка залишилися в Києві. За 6 років дитина змінила три школи, а дружина там працює, тому вирішили нічого не змінювати.

- Чи бувають безсонні ночі через роботу та як вас сприймають жінки-поліцейські?

- Перші дні було важче, часто телефонували за консультаціями. Зараз же і патрульні, і командири все знають.  Стосовно жінок, то тут все просто. Немає у нас жінок-поліцейських.  Є просто поліцейські. Вони самі хочуть, щоб їх сприймали на рівні з чоловіками. Різниці немає. 

- Чи знаходите спільну мову з бувалими міліціонерами, не «вставляють палки в колеса»?

- Ніяких проблем з цим не відчуваю. Працюємо чудово з керівництвом управління поліції. А начальник Хмельницького відділу  – один із перших, з ким я познайомився, прибувши в місто.

- Окрім викликів на «102», з якими проблемами приходять хмельничани? 

- Особисто до мене більше приходять з наболілими питаннями, наприклад, несанкціонована торгівля. Але наша функція превентивна, і людяність ніхто не відміняв. Тому реагувати на такі скарги та складати на бабусь протоколи ми не будемо. Проводимо бесіди, пояснюємо, що вони порушують. Інша справа – несанкціонована торгівля сигаретами, спиртом, піротехнікою.     

- «Дорожній контроль» (ГО і однойменне видання, метою якої є боротьба з правопорушеннями з боку правоохоронців, - прим.авт. ) влаштовує патрульним постійні перевірки. Як з ними миритесь? 

- Так, вони заходять до мене. Але ніяких конструктивних пропозицій. Я особисто пропонував, якщо вони бачать якісь у нас проблеми, відсутність знань чи досвіду у патрульних, то нехай проведуть лекції. А вони прикриваються конституцією, мовляв, турбуються за безпеку нашого міста. Мені сказали прямо, що їм не цікаво нам допомагати.

- Тобто проблеми з активістами маєте?

- Не зовсім. Вони намагаються нас зловити на порушеннях, але хабарі ми не беремо. Можливо, і я визнаю,  що десь-колись  можуть не так скласти протокол. Але якщо присутні активісти,  то патрульні відволікаються, допускаються помилок в протоколах та постановах . 

- А як на рахунок громадян? Вже звикли до патрульних, не провокують?   

- Буває різне. Викликають, щоб перевірити знання адмінкодексу. Пішла тенденція влаштовувати їм іспити на дорозі, викликають заради цього.  Навіть замість таксі нас викликають. Людина випила, дзвонить і каже, щоб везли її туди і туди. Ми намагаємося пояснити, що є важливіші випадки, пояснюємо, що в наші обов’язки таке не входить.  Часто буває, що патруль проїхав, наприклад, не відреагувавши на стоянку під забороненим знаком. Не всі розуміють, що це міг бути не режим патрулювання, а машина їхала суто на виклик.  Важлива пріоритетність.

 - За хибні виклики когось притягнули до відповідальності?

- Є практика складання 183-ої статті, так званий хибний виклик. Через завідомо неправдивий виклик спеціальних служб склали лише один протокол. Поки що. Ця людина викликала, щоб перевірити, за скільки часу приїдете патруль. Так розважаються. Загалом, патрульні мають приїхати протягом 5-10 хвилин.   

- Немає побоювань, що з часом поліцейські спокусяться на гроші та перетворяться на старих даішників?

 - Я впевнений на 100%, що не перетворяться. Ми не беремо хабарів, хоч люди постійно пропонують. Я особисто це знаю, бо ж працював таким же патрульним. Казали мені водії, що колись  з даішниками було простіше, мовляв,  дав 50-100 гривень і поїхав,  а з нами стій, показуй всі документи, пояснюй, підписуй. Люди до цього ще не звикли. Але терпець вривається. А за дачу хабаря ж передбачена кримінальна відповідальність. Ми за це ще не бралися, але скоро почнемо. Я не хочу, щоб хтось з моїх патрульних рано чи пізно спокусився на це.

- Як реагуєте на образу під час виконання?

- Дуже багато людей, особливо напідпитку, нецензурно ображають працівників поліції.  На жаль, у нас мала відповідальність за це.  І це ще треба довести в суді. Як правило, людині, яка випила, море по коліно. А вже наступного дня пише, що патрульні якось не так себе поводили. Але у нас кожен день, кожну зміну є 185 стаття КУпАП – непокора працівнику поліції.   Навіть у Києві такого набагато менше.

- Чого, на вашу думку, така реакція на паруль?

- Через  те, що ми толерантні  і навчилися посміхатися, гарно спілкуватися, а нам сіли на голову. Звикли просто, що раніше міліціонеру скажеш щось не так, то вивезуть, може й поб’ють. Але зараз все по-іншому. І це великий плюс. Змінилися правоохоронці, а люди, на жаль, не змінилися. Для них ніхто не проводив навчання, ніхто не розповідав, як потрібно говорити з поліцією. Звичайно, є багато вдячних громадян. Але є такі, яким просто приємно сказати щось матом.

Багато хмельничан пишуть про порушення у соцмережах, дехто обурюється, що поліцейські не відреагували на такі записи.  Особливо це стосується парковок.

- Розумію, що є місця, де є багато машин. Але патрульні не ставлять собі конкретно таке завдання. Є більш важливі. Наприклад, вони оформили одне авто за неправильне паркування, а в цей час їм на планшет прийшов виклик, то вони мусять їхати на нього. Щоб розчистити місто, потрібно кинути на це всі патрулі.  Звичайно,  можемо кинути на це половину патрулів. Тоді  звільнимо місто від автомобілів. Але наступного дня вони знову повернуться.

- Постійне блимання «Пріусів» на вулиці дратує багатьох водіїв і пішоходів …  

 - Це одна з основних функцій превентивної роботи поліції.  Така позиція департаменту. Так відбувається у всіх містах, де є патрульна. Під час виконання службових обов’язків мають їздити з включеними маячками. Щоб люди бачили, що ми завжди поруч і готові їх захистити. У нічний час, коли патрулюють у дворах, виключають світло.    

- Чи отримують патрульні обіцяну зарплатню? Яка це сума?

 - Така, яку обіцяла Ека Згуладзе  ще на початку. Скільки обіцяли, стільки вони і отримують. Не менше , ні більше.  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    А ось як паркуються хмельницькі поліцейські, дарма що на дит.майданчику

    Цвігун Юра reply Анонім

    ахаха...приводжу приклад: виклик на бійку в квартирі і вони мають шукати півчаса місце, шоб поставити машину? Відповім так: вони шукати місце не будуть ніколи. Бо найважливіше швидкий приїзд на виклик, а не догоджання вам. Особисто мені пофіг як вони паркуються, тим більше на завданні, головне, шоби ті, хто порушують закон і через кого викликали патруль сиділи в наручниках
  • Костянтин Даценко

    Особисто мені блималки не заважають. Навпаки - почуваю себе безпечніше.

    Анонім reply Костянтин Даценко

    Хороша людина з розумінням ставиться до громадян
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up