Небезпечні і розтрощені хмельницькі тротуари «виганяють» пішоходів на дорогу

Небезпечні і розтрощені хмельницькі тротуари «виганяють» пішоходів на дорогу
  • На ремонт доріг і тротуарів міста у 2016 році виділено 80 мільйонів гривень. Комунальники ж просили дати 370 мільйонів.
  • Через будівництво тротуари в Хмельницькому руйнуються і навіть зникають. 

Тротуарами користується кожен. Піші прогулянки, дорога на роботу чи короткий шлях від автівки до магазину. Навіть на мить, але всі стають пішоходами у повсякденному житті. Відповідно й усі відчувають на собі недосконалість або ж елементарну відсутність тротуарів у Хмельницькому.  

Журналісти "ВСІМ" побували у різних мікрорайонах міста і побачили в якому стані знаходяться пішохідні доріжки. 

Смуга перешкод

Відео дня

Частина тротуарів на Свободи більш-менш придатні для ходьби. Не скажеш цього про ділянку від проспекту Миру до Зарічанської. Нормальною тут є пішохідна зона лише з однієї сторони. З іншої – тротуар випробувань. За шириною він ледь досягає метра. Якість асфальтного покриття бажає кращого.

 - Хіба людина тут може пройти? Це знущання. Тому і йду не по тротуарі, а по дорозі. По тій стороні є де пройти. Але ж не всі будуть переходити. Я живу на проспекті і часто спускаюся по Свободи. Ногу підвернути тут досить легко. Одним словом – бардак, - каже «ВСІМ» хмельничанин Андрій Іванович.

Дещо краща ситуація на розі Вінницького шосе і Трудової. Покриття тротуару тут рівніше, ніж на Свободи. Та асфальт є не всюди.

По вулиці Толстого, неподалік від Кам’янецького моста, асфальтоване покриття на тротуарі місцями пошкоджене, подекуди бордюру взагалі немає. Крізь тріщини в асфальті проростає трава, а каміння з-під покриття сиплеться на проїжджу частину. 

Між новобудовами на вулиці Молодіжній знаходиться ще одна пішохідна доріжка. По ній завжди ходить багато людей. Адже з однієї сторони проходу знаходяться 24 та 27 школи, а з іншої – храм Преображення та вихід на зупинку. Лише частина цієї стометрівки має асфальтоване покриття, та й то не всюди. Решта доріжки просто засипана щебенем.

Наслідки забудови міста

Бабуся Надія щодня водить до школи семирічну онуку цією доріжкою. Вона скаржиться, що по таких розвалинах їм ходити важко. Ще одна місцева жителька Вікторія розповіла як тут було раніше.  

- Раніше в цьому місці була нормальна широка пішохідна дорога, - зізнається Вікторія. – Кілька років тому тут почалось будівництво відразу двох будинків один навпроти одного і прохід зменшили. А років два назад нижню частину тротуару взагалі засипали камінцями. Але ж багато дітей щодня тут ходять до школи. 

У самому центрі міста біля кафетерію «Вінегрет» по Кам’янецькій асфальтоване покриття вкрите суцільними ямами. Тут ставлять авто для парковки. Також цією стороною проходить безліч людей. Працівники сусідніх закладів розповідають, що ями тут з’явилися після будівництва неподалік торгівельного центру «Квартал». 

- Колись навпроти магазину було нормальне покриття, - каже працівник відділу повітряних кульок магазину «Вінергет» Олександр. - Потім від «Кварталу» почали рити землю для проведення, здається, каналізації. Працівники, які проводили роботи, обіцяли ділянку згодом зробити такою ж, як була. Але все стоїть і досі.

Влада проблему бачить, але…

Хмельничани проблему з тротуарами в місті бачать й щодня відчувають незручності. Знають про це і в міській раді. Але тут кажуть, що все відразу зробити не можуть. Вихваляються здобутками поточного року і грандіозними планами. Але про те, що деякі проблеми вирішуються на словах десятиліттями, тут уже й забули.

Віктор Чапайда, начальник управління ЖКГ Хмельницької міськради

- На сьогоднішній день ми освоїли 50% виділених коштів на ремонт доріг та тротуарів. Цього року міська рада виділила на це 80 мільйонів гривень. В нас є проектно-кошторисна документація, яка виконується. Є кошти, які виділені на поточний ремонт, і є кошти на капітальний ремонт. Загалом ми подали пропозицій майже на 370 мільйонів гривень, але на цей рік нам дали лише 80. На ці кошти ми склали список робіт. Ми не в змозі відремонтувати всі дороги і тротуари за один рік, тому решта ділянок, які не заплановані на 2016 рік, будуть ремонтуватись у наступному. До тротуарів є відповідні будівельні норми, вони мають виконуватись при їх будівництві. В нас по місту всі тротуари від 80 см до 3 метрів в ширину.

Тротуарний хаос

Окремо слід виділити проблему різноманіття тротуарів у місті. Так уже повелося, що магазинчики й фірми часто вимощують все біля своїх приміщень бруківкою. Подекуди подібні ділянки зливаються одна в одну й відрізняються лише кольором. Або ж формою бруківки. Та у Хмельницькому це рідкість. Часто підприємці не звертають уваги на те, що їхні старання створюють своєрідний тротуарний хаос. Подекуди все виглядає не дуже гармонійно. Але частіше це створює незручності для пішоходів. Особливо для тих, хто везе поперед себе дитячий візочок і змушений його припіднімати, щоб проїхати.

Спеціалісти вважають, що міська влада мала б подбати про те, щоб забудовники і підприємці дотримувалися одного стилю в благоустрої тротуарів. Це мало б не лише прикрасити місто, а й зробити його зручнішим для людей.

Тарас Козюк, голова Хмельницької обласної спілки архітекторів

- Важко сказати, що тротуари у місті у незадовільному стані, але десь на трієчку по п’ятибальній системі. В центрі міста ще більш-менш слідкують за тротуарами, а от далі вже проблемно. Звичайно, було б краще всі тротуари облаштувати бруківкою, але ми можемо собі це дозволити лише у центральній частині. Нинішня влада трохи взялася і за дороги, і за тротуари, робиться мощення асфальтобетоном у таких мікрорайонах як Ракове та Гречани. Там років 15 тим ніхто не займався, хіба дороги трохи ремонтували, а на тротуари і не дивились. Вони були занедбані дуже. Щодо вимоги до ширини тротуару, то її в більшості дотримуються, але є випадки, коли ставлять кіоски, МАФи, які зменшують пішохідну частину. Звісно, бажано, щоб тротуар був більше 3 метрів в ширину. Але до цього ще далеко. В деяких містах вже роблять на тротуарах навіть смугу для велосипедистів, в нас у місті це лише в планах. Руки поки не доходять. І треба намагатись, аби все було в одному стилі. Міська влада має цим займатись, замовити проект благоустрою або ж заставляти забудовників робити все по одному ескізу. Зараз цього дотримуються тільки по Проскурівській. Ці всі речі треба узагальнювати, а не так, що кожен магазин собі по-своєму робить, бо це «циганщина».На Молодіжній зелень пробивається крізь асфальт.Тротуар біля речового ринку на Львівському шосе.Через будівництво багатоповерхівки на частині Подільської тротуару немає взагалі.Тротуар на Подільській."Стихійний" тротуар на Свободи.Тротуар на Свободи.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (37)
  • Ілля

    Реально тільки при Симчишині почали щось робити. Біля мого будинку в Гречанах тротуар зробили з кольорової плитки. Дуже гарно і дуже зручно. Якби так робили як зараз при Симчишину, то тротуари по всьому місту були би хороші.

    Анонім reply Ілля

    А біля мого тротуар із трави на яку сруть і сцуть хазяйські пси без намордників? Чому так? Я ж також плачу податки. Маю на увазі чому тротуар із трави, а не заздрю псам.
  • Андрей Шпулак

    Тихо, тихо! Цього року піар на освіті, всі бабки туда пішли.

    Наступного року заб'ють на освіту і зроблять вам тотуари))

    SimasH reply Андрей Шпулак

    тротуари то ф1гня. главне на піар аби хватило шоб людям очі замилити
  • Анонім

    І до тротуарів черга дійде. Не все зразу. Так можна купу мінусів знайти по місту.

    Анонім reply Анонім

    До всього колись черга дійде. А коли вже щось буде робитися конкретно і ефективним використанням коштів платників податків? Все черга і черга. А де робота?

    SimasH reply Анонім

    ключове слово "конкретно". зараз понесуться герегівці вірші писати)))
  • Анонім

    Якби обрали Черніліського, то був би порядок. А обрали вчителя, то вчиться.

    Иван Правдоруб reply Анонім

    і вчителів взяв собі свободівських за партійною ознакою, а не за професійними здібностями
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up