Реконструкція на три мільйони: що буде у хмельницькому дендропарку

Реконструкція на три мільйони: що буде у хмельницькому дендропарку
  • На листопад запланували ремонт дендропарку «Поділля».
  • На реконструкцію передбачили 2 мільйони 721 тисячу гривень. 
  • Зробити пішохідну доріжку, замінити ліхтарі і навіть оживити «мертвий» фонтан. Як може виглядати оновлений парк на Виставці?

 

Комунальники нарешті доберуться до дендропарку «Поділля». Під кінець осені цього року управління житлово-комунального господарства планує почати капітальний ремонт. Обіцяють спочатку замінити освітлення і облаштувати пішохідну доріжку. А якщо встигнуть – реставрують давно непрацюючий фонтан. Реконструкцію мають продовжити і в наступному році. 
 
Що мають зробити?
Капітальний ремонт парку не проводився останніх років десять.  Хоча поточні роботи періодично виконують – фарбують лавки, латають асфальт. А фонтан, який розташований в кінці алеї, ніколи й не працював за призначенням.
Проект, який запланували, передбачає ремонт водограю, влаштування пішохідних доріжок, квітників та заміну освітлення. Окрім цього, хочуть засадити ще дерева. 30-метрова пішохідна доріжка має бути вкрита плиткою. Меморіал слави поки не чіпатимуть.  
До слова, близько два роки тому пам'ятник почав хилитись і тріщати "по швах". Ще у квітні цього року у міськраді обіцяли, що до відзначення 8 і 9 травня вони усунуть цю проблему. Але за півроку так і не впорались.
 
Заступник начальника управління з питань комунального господарства УЖКГ Віталій Гурський розповів «ВСІМ», що фонтан вже в наступному році запрацює. Його хочуть відремонтувати і облицювати гранітом. Але в таку погоду оздоблення робити не рекомендують. 
 
- Якщо вдасться заключити договір з підрядником, то з перших чисел листопада почнемо. Зараз оголосили проведення тендеру. Процес гальмується, бо на перший тендер не подали документи два необхідних учасника. Якщо з другим так вийде, то доведеться вести перемовини з одним учасником. Він повинен мати ліцензію, досвід роботи. Є 15 днів на те, аби визначити переможця, який візьме цей об’єкт. Коли буде укладений договір, тоді приступимо до роботи, - каже Віталій Гурський. 
 
Туалет в дендропарку поставили декілька років тому. Поле за містом перетворилось в парк
Дендропарку «Поділля» більше 30 років. Облаштовувати його як слід почали з того моменту, коли там з’явився Меморіал слави. Пам’ятник спроектував знаний на той час скульптор і народний художник Валентин Зноба. 
Та історія створення парку бере початок після війни. З 40-х років до кінця 60-х на тому місці діяла виставка досягнень сільського господарства. Зі своїми промислами туди з’їжджались з усього Поділля.  Останню таку виставку провели у 1967 році, після чого вони припинили своє існування. 
 
- Там були павільйони, вхід з колонами. Це все розібрали. А у 1969 році на тому місці висадили дерева. Була ідея, щоб на одній території були зібрані всі рослини, які ростуть на території Хмельницької області. Відтак на площі 30 гектарів з’явився не просто парк відпочинку, а дендрологічний заповідник, який назвали «Поділля», - розповідає «ВСІМ» провідний науковий співробітник краєзнавчого музею, історик Сергій Єсюнін.

Тоді для подільської колекції звезли саджанці з ботанічних садів України і Молдови. У дендропарку посадили понад 170 різних видів декоративних деревних рослин. Це кипариси, берези, клени, ялиці, горіхи, дуби і навіть тюльпанове дерево.
 
Наприкінці 80-х років склали проект, який передбачав реконструкцію парку. Але реалізували його частково: створили фонтан і провели штучне освітлення.
До сільськогосподарських виставок там нічого не було. До війни територія сучасного парку була за межами міста. Тут розташовувалось село Заріччя. А теперішня територія парку була полем. Після війни село стало частинкою Хмельницького. У 60-х роках проклали проспект Миру. Почав розбудовуватись мікрорайон, який отримав неофіційну назву «Виставка».  
Східці біля меморіалу потребують ремонту На території встановлені дитячі і спортивний майданчики. Планується поставити ще кілька гойдалок В літній період працює мотузковий парк У 2014 році тут висадили алею в пам'ять про Небесну сотню

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Lesia N

    А чому на глибоку осінь запланували ремонт парку, то ж дощі йдуть, напевно не можна доріжки робити в таку слякоть...
  • Мастер Автополив

    Самый лучший парк
  • Мельник Олександр

    Обіцяли по місту  мережу вай фай , теж тихо, можна зробити все класно і дендропарку без коштовний вай фай як у парку Франка )
  • Мельник Олександр

    А вело доріжки забули?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up