Соки з магазину не пройшли тест на якість

Соки з магазину не пройшли тест на якість
Термін придатності соку на упаковці правдивий, проте, на відміну від натурального соку, який на третю добу «грає», у сокові з прилавку з’являється осад та з’являється пеніцилінова плівка

Кореспонденти газети «Діловий тижневик «ВСІМ» вирішили перевірити якість соків, які найчастіше рекламуються, та випробувати їх на вміст консервантів. Для цього ми придбали вісім різноманітних марок соків, розлили їх по склянках і стали чекати…
На усіх упаковках вказано, що нерозпакований сік може зберігатися цілий рік. Термін придатності відкритої упаковки у виробників різний – від декількох годин до трьох діб.
Вже на четверту добу соки й справді були непридатні до вживання. Проте, на відміну від натурального соку, нектар з полиць магазину не заграв.
Апельсиновий сік «Біола» став блідо-помаранчевого кольору, у ньому утворився осад, який мало чим був схожий на м’якоть. Подібне сталося і з соком «Садочок». Щоправда, осаду було менше, проте він нагадував манну крупу і мав неприємний запах. Соки «Дар», «Jaffa», «Sandora» та «Чудо» прокрилися пеніциліновою плівкою (пліснявою). Дитячий сік з м’якоттю «Сандорик» перетворився на «драглі» з грудочками. Лише сік Одеського консервного заводу дитячого харчування і на четверту, і на п’яту добу був незмінним і мав приємний аромат.
Натомість домашній яблучний сік, який ми вирішили теж перевірити, вже на третій день заграв та мав аромат вина, що бродить.
Після експерименту виявилося, що в розрекламованих соках самого соку немає. Воно й справді так. Виробники невеликим шрифтом вказують на упаковках «нектар». Та виявилося, різниця між соком та нектаром істотна, й полягає вона у частці натуральної складової у напої.
- Сік – це продукт, який отриманий від фруктів та овочів шляхом віджиму та є стовідсотковим натуральним продуктом. Натомість нектар – це продукт, який містить лише від 25% до 50% натурального соку. Все інше – вода, цукор та допоміжні речовини, - розповіла завідувачка відділом гігієни харчування Хмельницької міської санепідемстанції Валентина Щавлінська.
Крім соків та нектарів існують ще напої, що містять сік. У них складова натурального соку ще менша, ніж у нектарах — від 10% до 40% (в овочевих напоях). Крім цукру й лимонної кислоти, в таких напоях допускається присутність штучних ароматизаторів, барвників, замінників цукру, стабілізаторів м’якоті й інших харчових добавок. При виготовленні напоїв, що містять овочеві соки, можуть додавати сіль, оцет, спеції, трави.
Інформаційна служба газети «Діловий тижневик «ВСІМ»

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous
    Очередная забавочка журналисток от желания изобразить бурную деятельность. Впрочем это так же, как и пластиковые стаканчики называть склянками - профанация
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up