Кореспонденти газети «Діловий тижневик «ВСІМ» вирішили перевірити якість соків, які найчастіше рекламуються, та випробувати їх на вміст консервантів. Для цього ми придбали вісім різноманітних марок соків, розлили їх по склянках і стали чекати…
На усіх упаковках вказано, що нерозпакований сік може зберігатися цілий рік. Термін придатності відкритої упаковки у виробників різний – від декількох годин до трьох діб.
Вже на четверту добу соки й справді були непридатні до вживання. Проте, на відміну від натурального соку, нектар з полиць магазину не заграв.
Апельсиновий сік «Біола» став блідо-помаранчевого кольору, у ньому утворився осад, який мало чим був схожий на м’якоть. Подібне сталося і з соком «Садочок». Щоправда, осаду було менше, проте він нагадував манну крупу і мав неприємний запах. Соки «Дар», «Jaffa», «Sandora» та «Чудо» прокрилися пеніциліновою плівкою (пліснявою). Дитячий сік з м’якоттю «Сандорик» перетворився на «драглі» з грудочками. Лише сік Одеського консервного заводу дитячого харчування і на четверту, і на п’яту добу був незмінним і мав приємний аромат.
Натомість домашній яблучний сік, який ми вирішили теж перевірити, вже на третій день заграв та мав аромат вина, що бродить.
Після експерименту виявилося, що в розрекламованих соках самого соку немає. Воно й справді так. Виробники невеликим шрифтом вказують на упаковках «нектар». Та виявилося, різниця між соком та нектаром істотна, й полягає вона у частці натуральної складової у напої.
- Сік – це продукт, який отриманий від фруктів та овочів шляхом віджиму та є стовідсотковим натуральним продуктом. Натомість нектар – це продукт, який містить лише від 25% до 50% натурального соку. Все інше – вода, цукор та допоміжні речовини, - розповіла завідувачка відділом гігієни харчування Хмельницької міської санепідемстанції Валентина Щавлінська.
Крім соків та нектарів існують ще напої, що містять сік. У них складова натурального соку ще менша, ніж у нектарах — від 10% до 40% (в овочевих напоях). Крім цукру й лимонної кислоти, в таких напоях допускається присутність штучних ароматизаторів, барвників, замінників цукру, стабілізаторів м’якоті й інших харчових добавок. При виготовленні напоїв, що містять овочеві соки, можуть додавати сіль, оцет, спеції, трави.
Інформаційна служба газети «Діловий тижневик «ВСІМ»
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.