В парку Франка під туалет за мільйон зрізали дерева

В парку Франка під туалет за мільйон зрізали дерева

Міська влада не домовилася із власниками старого туалету про ремонт. Тому вирішила збудувати новий. За мільйон гривень. Під його будівництво почали готувати земельну ділянку, впритул до старої закинутої вбиральні. Заради цього зрізали п’ять тополь. 

Справити свої природні потреби у парку Франка просто немає де. Стара вбиральня уже декілька років не працює. Її функції час від часу виконував біотуалет. Для сотень хмельничан, які щодня приходять до парку займатися спортом, однієї кабінки явно замало. Та й від старого туалету так смердить, що його обходять стороною. Часті скарги містян все-таки підштовхнули владу до дій.

Чому не ремонтують старий

Спочатку влада хотіла відновити вже існуючий. Та не змогла. Комунальний туалет 10 років тому віддали у приватну власність. Домовитися про його викуп не змогли. Тому комунальники змушені були задуматися про новий. Розробили проект. Оцінили все у 969 тисяч гривень.

Відео дня

- За нашим задумом в парку Франка має бути сучасний та комфортний туалет на 7 кабінок – по три чоловічих та жіночих. Ще одна – для людей із обмеженими можливостями. Також мають бути технічні приміщення, які потрібні для обслуговування туалету, - розповідав «ВСІМ» ще в березні начальник управління житлово-комунального господарства Хмельницької міськради Віктор Чапайда.

Майже мільйонний план комунальників загальмували фінансисти Хмельницької міськради. Вони порахували, що на туалет можна виділити лише 600 тисяч гривень. Їхню пропозицію підтримали і депутати. Через таку неузгодженість управління ЖКГ не могло оголосити тендер.

Лише влітку на сесії міськради обранці все-таки "доплюсували" на туалет ще 369 тисяч з бюджету. Лише після цього був проведений тендер і знайшли підрядника -  підприємство «Капітель». Частину коштів вже перераховано на рахунок виконавця.

"Дерева - не проблема" 

Довгі місяці непорозумінь у владних кабінетах все-таки завершилися. У парку Франка проведені перші роботи на місці будівництва сучасної громадської вбиральні. Буде він неподалік від старого. Перший крок робітників – вирубка дерев. У парку стало менше на 5 тополь. Залишилися одні пеньки. Це викликало обурення в громадськості. В міській раді кажуть, що нічого страшного не сталося.

- Біологічний вік тих тополь такий, що вони більше несли небезпеку. На їхньому місці до кінця року маємо побудувати коробку для туалету і зробити накриття. Інші роботи будуть виконуватися наступного року. Навесні проведуть опалення, обкладання плиткою й інше, - каже заступник міського голови Хмельницького Анатолій Нестерук.

"Обов’язково мають насадити там нові"

Юрій Рєзніков, член «Товариства охорони природи»

 - Це не проблема, що зрізали дерева. Але якби їх ще висадили… Політика міста базується на генеральному плануванні. Там є три зони: відпочинку, житлова і промислова. І там не передбачено, що мають нищитися дерева. Міська рада може дозволити собі зрубати кілька дерев, але обов’язково мають насадити там нові. Бо зараз йде глобальне потепління. Молоді дерева більше поглинають парникові гази. Вони понижають температуру на 2-3 градуси. А наше місто не настільки зелене, як би хотілося. Той, хто вирубує, має посадити. Але чи вони будуть висаджені, чи є контроль, чи того хтось дотримається зараз, я не знаю.


Скористатися новим і безкоштовним туалетом у парку Франка хмельничани зможуть не раніше весни 2017 року. Також влада хоче побудувати нову вбиральню в парку Шевченка. Та це лише в планах.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрей Шпулак

    Від старого туалету все одно сморід залишиться. З цим щось зроблять?

    І на обігрів чийого будинку пішли ті тополі?

    Сергій Якубенко reply Андрей Шпулак

    Скоро якийсь чудик купить старий туалет і збудує там торговий центр. Саме тому його і не ремонтують
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up