Як у Хмельницькому відзначатимуть 8 та 9 травня

Як у Хмельницькому відзначатимуть 8 та 9 травня
Фото з архіву редакції
  • Російсько-українська війна змінює сприйняття Дня перемоги.

  • Дізналися, яким може бути його відзначення цього року.

Ще з радянських часів в Україні було заведено відзначати День Перемоги 9 травня з розмахом. Цього дня відбувалися багатолюдні мітинги за участі ветеранів, чиновників, школярів та просто небайдужих громадян. Не обходилося й без радянської символіки та «георгіївської стрічки».

Та після 2014 року, коли розпочалася війна з Росією, все почало змінюватися. Зникла, а згодом і була заборонена, «георгіївська стрічка», яка стала одним із символів російської агресії. Відтак була заборонена комуністична символіка. Зараз за все передбачені штрафи. Натомість під час відзначення перемоги над нацизмом почали використовувати червоний мак та гасло «Ніколи знову».

Крім того, 2015 року разом із Днем перемоги 9 травня в Україні почали відзначати День пам’яті та примирення 8 травня. У ці дні зазвичай відбувалися мітинги біля меморіалів, де згадували загиблих у війні. З початком пандемії коронавірусу від багатолюдних заходів в Україні відмовилися.

Відео дня

Тепер же відзначення 9 травня в Україні можуть взагалі скасувати. Такий законопроєкт перебуває на розгляді у парламенті. Натомість документом пропонується 8 травня відзначати День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Чи встигнуть прийняти закон до 9 травня, поки невідомо. Та схоже, що цього року цей день відзначатимуть ще менш масштабно, ніж раніше. Принаймні, у Хмельницькій міській раді поки що не планують заходів на цю дату. Про це журналісту vsim.ua розповів заступник міського голови Микола Ваврищук.

— Поки що ми визначаємося. Ніяких масових заходів не буде, буде тільки вшанування, покладання квітів. Ніяких масових заходів точно не плануємо, зі зрозумілих причин ніяких скупчень людей не будемо планувати, ніяких культурних заходів не будемо планувати. Відпрацює трохи освіта в плані заходів з дітьми, це будуть локальні заходи по навчальних закладах, — розповів чиновник.

Точний перелік заходів буде відомий згодом. У Хмельницький військовій адміністрації жодних деталей щодо відзначення 8 та 9 травня не повідомили. Директор департаменту інформаційної діяльності Інна Михайлова розповіла, що план заходів оприлюднять згодом. Слідкуйте за оновленням на vsim.ua.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Олександр Левицький

    Потрібно ввести комендантську годину з 8по10травня.нехер лазити з тюльпанами по городі. Йде війна.
  • Olga Matsyuk

    Взаналі навіщо цьогоріч 9 робити якісь заходи? Навіть покладання квітів? Щоб підтримувати совкові наративи?
    Чи не достатньо 8 травня?
    Чому не починати з низів? А не чекати поки ВР зважиться порвати з совковими маркерами?
    От не "святкувати" разом з відморозками та й усе!
  • Ируся Жвалюк-Глебова

    Перенести кладовище з центру. Стоять дитячі лікарні і діти гуляють...

    Ируся Жвалюк-Глебова reply Ируся Жвалюк-Глебова

    Тетяна Чернова дуже гарно!

    Тетяна Чернова reply Ируся Жвалюк-Глебова

    Ируся Жвалюк-Глебова вже зовсім ку-ку.

    Ируся Жвалюк-Глебова reply Ируся Жвалюк-Глебова

    Цікаво,де гуляють діти по кладовищах?  Перенести - кладовище з центру , було не раз піднято питання...що тут безглуздого? Що, виходячи з дитячо лікарні,і йдеш гуляєш по кладовищі, краєвид з лікарні на могили...що безглуздого тут?

    Elenka Bevz reply Ируся Жвалюк-Глебова

    Ируся Жвалюк-Глебова більш безглуздішого твердження я ще не чула. Біля багатьох кладовищ гуляють діти...дивно,що ви не запропонували його зрівняти з землею.
  • Олександра Витальевна

    Почекаемо нашу перемогу, тоді буде наше число,і будемо святкувати!

keyboard_arrow_up