Зеленський вручив сертифікати на житло сім’ям двох Героїв з Хмельниччини

Зеленський вручив сертифікати на житло сім’ям двох Героїв з Хмельниччини
Фльл з сайту Президента України
  • Нове житло отримали рідні загиблих захисників Вадима Зеленюка та Юрія Юрчика. 

  • Обидва захисники пожертвували собою заради порятунку побратимів. 

 

В Маріїнському палаці у столиці президент України знову вручав сертифікати на отримання квартир Героям України та членам родин полеглих воїнів, які удостоєні цього звання посмертно. Серед тих, кому надали нове житло були сім’ї двох військових з Хмельниччини. 

Один із них — Герой України прикордонник Юрій Юрчик. Другий — нацгвардієць Вадим Зеленюк. Про це повідомили на сайті Президента України. 

Юрій Юрчик

Відео дня

Полковник Юрій Юрчик був офіцером зведеного прикордонного загону Держприкордонслужби України. Герой боронив свою державу в найгарячішій точці російсько-української війни — під Соледаром. Він був зразковим прикордонником та захищав рубежі своєї країни майже 20 років.

Під час останнього бою був начальником штабу сил спецназу Держприкордоннслужби. Юрій Юрчик мужньо керував обороною та перебував безпосередньо на вогневих позиціях, де йшли запеклі бої.

Під час одного з масованих ворожих обстрілів зі ствольної артилерії, мінометів та стрілецької зброї Юрій Юрчик, незважаючи на шквальний куль та ризикуючи власним життям, евакуював з-під обстрілу двох військових та надав їм першу медичну допомогу.

Під час надання допомоги побратимам черговий ворожий снаряд розірвався неподалік від Юрія. Перебуваючи у вкрай важкому стані, стікаючи кров’ю, полковник не покинув поле бою. Він загинув 8 січня 2023 року. У захисника залишились дружина та маленька донька.

У лютому Указом Президента України Юрію Юрчику присвоїли звання "Герой України" з врученням ордена «Золота Зірка» (посмертно). Нагороду отримали рідні загиблого. Також йому присвятили поштову марку. 

Вадим Зеленюк

Вадим Зеленюк був старшим офіцером підрозділу окремого загону спецпризначення «Омега» Північного об’єднання Нацгвардії України. Також був майстром спорту міжнародного класу з боротьби дзюдо, майстром спорту України з самбо, багаторазовим чемпіоном і призером України та Європи з бойового самбо й дзюдо, чемпіоном Європи з універсального бою, володарем Кубка Президента України з рукопашного бою.

Воював із 2014 року. Брав участь у боях за Київщину, Харківщину та Донбас. Входив до складу групи розвідки та корегування артилерійського вогню в Київській області. 

На Ізюмському напрямку разом із побратимами врятував життя військовослужбовця штурмової бригади, який з надтяжкими пораненнями, протягом трьох діб, знаходився на залишених позиціях в оточенні ворога. Також Вадим знищив більше чотирьох одиниць бронетанкової техніки та піхоти в одному з населених пунктів на Ізюмському напрямку. Після того був Сіверськодонецьк, де він разом із побратимами звільнив, зачистив та утримував визначений рубіж, знищивши велику кількість противника та взявши в полон шістьох ворогів.

22 серпня 2022 року за допомогою двох розрахунків ПТРК NLAW Вадим знищив 2 ворожі БМП разом із екіпажем поблизу Авдіївки. Коли залишки ворожої піхоти зайшли на позицію, гвардієць одним із перших висунувся на зустріч чисельним силам противника та вступив у бій. Під час нього майор Зеленюк, прикриваючи побратимів та відводячи вогонь на себе, отримав вогнепальне поранення, однак продовжував наступати та вести вогонь. Його життя зупинив осколок міни. 

У травні 2023-го Володимир Зеленський присвоїв звання «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» Вадиму Зеленюку. А згодом у Вінниці в пам’ять про нього відбувся Всеукраїнський турнір зі спортивного та бойового самбо.

Церемонія проходила 19 січня в Маріїнському палаці в Києві. Всього Зеленський вручив 30 сертифікатів на отримання квартир військовослужбовцям Сил оборони, яким присвоєно звання Героя України, та родинам полеглих Героїв:

Нагадаємо, на початку січня Зеленський вручив сертифікати на отримання квартир ще двом Героям України з Хмельниччини. Один із них — підполковник Андрій Круглов. Другий — старший сержант Денис Ріхтер, який загинув на війні та посмертно отримав почесне звання. Сертифікат отримували його рідні.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Неля Сирота

    Всі хто загинув є Герої! Вони відали найдорожче це Життя.  Не треба ділити на чорних і білих 😥😥😥

keyboard_arrow_up