“Тобі мало платять, але ти подорожуєш”, - хмельницька мандрівниця про рік в Естонії

“Тобі мало платять, але ти подорожуєш”, - хмельницька мандрівниця про рік в Естонії
  • 25-річна хмельничанка Юлія Лучкова подорожує лише два роки. За цей час відвідала 12 країн.
  • На рік мандрівниця поїхала до Естонії викладати танці дітей. Проект від ЄС був безкоштовним.  
  • Які враження має від Прибалтики та як поїхати в Європу задарма?

Юлії Лучковій лише 25. За 11 місяців дівчина встигла побувати у 7 країнах, а також 17 містах Естонії, включаючи острови. Окрім цього, раніше була у Росії, Китаї, Грузії, Туреччині і Молдові. Мандрівниця зізнається, список ще зовсім не великий, тому зупинятись не збирається. Каже, підписана на всі розпродажі авіаквитків та лоукости і просто обожнює подорожувати. У найближчих планах - поїхати у Великобританію та на Ямайку.

За 11 місяців Юлія Лучкова відвідала Латвію, Литву, Естонію, Фінляндію, Швецію, Ісландію та Німеччину.

Нещодавно Юлія брала участь у волонтерському проекті від Європейського Союзу “European Voluntary Service”. На 11 місяців дівчина поїхала викладати танці до столиці Естонії - Талліна. Працювала з дітками та підлітками у молодіжному центрі. Викладала не лише у танцювальному гуртку, але й вела кулінарну секцію та організовувала українські вечори в Естонії.

Відео дня
Майстер для маленьких естонців з ліплення вареників

Волонтерський проект у Європі

Юлія розповідає, програма EVS дозволяє молодим людям попрацювати за кордоном на волонтерських засадах. Взяти участь у програмі можна лише один раз у житті. Максимальний термін участі - 12 місяців. Програма розрахована на учасників від 17 до 30 років.

Участь у ній є безкоштовною. Волонтерів-учасників забезпечують місцем проживання, харчуванням, а також певною кількістю кишенькових грошей. Професійних навичок або англійської мови на рівні “advanced” не вимагають.

Мандрівниця пояснює, спочатку потрібно відшукати цікавий для себе проект у базі даних EVS. Тоді треба знайти акредитовану відправляючу організацію. В Україні таких є 3: “Искра”, “Union Forum” та “Stella”. Саме від них можна відправитись на проект у будь-яку країну ЄС.

Юлія Лучкова у місті Вільянді, що в Естонії

- Це волонтерська робота, за яку тобі дуже мало платять, але ти можеш відвідати інші країни, познайомитись з новими людьми. Якщо боїшся відразу їхати на 12 місяців, то можна вибрати маленький проект на 2-3 місяці, а після того поїхати на довготривалий ще на 9 місяців. Але якщо ви відразу їдете на 9 місяців, то більше шансів у вас не буде, - розповідає мандрівниця Юлія Лучкова.

Лайфхаки від Юлії Лучкової

  1. Волонтерам дають кишенькові гроші - 70-80 євро на місяць. Їх Юлія Лучкова використовувала для того, щоб поїхати до інших країн.

  2. На весь проект дається медична страховка. Це дозволяє ходити не лише у державну клініку, але й в приватну. Юлія Лучкова за рік в Естонії перевірилась у всіх лікарів, полікувала зуби і купила окуляри. Ці витрати покрила страховка.

  3. Для того, щоб з’їздити в інші країни, Юлія Лучкова радить слідкувати за розпродажами квитків на автобуси. Каже, що часом з Талліна до Вільнюса можна було купити квиток на автобус лише за 1 євро.

  4. За дешевими продуктами та речами Юлія Лучкова їздила до столиці Литви Вільнюса. Автобусом туди можна було дістатись за годину. Там мандрівниця закуплялась на декілька тижнів.

  5. Юлія Лучкова влаштувалась проводити екскурсії Талліном. Так можна мати додатковий заробіток по 10-20 євро.

Враження від Прибалтики

Юлія Лучкова про 3 столиці прибалтійських країн: 

- Мені дуже подобається Вільнюс, бо він дешевий. Це те місце, де треба ночувати в хостелах і закупити харчів. Це дуже красиве місто, хоч і трохи облуплене. У Вільнюсі дуже багато церков, там вони на кожному кроці. В центрі є старе місто, у якому збереглися будинки ще приблизно з 14 століття. На головній площі праворуч в них є башня Гедеміна. Всі люди думають, що там треба заплатити багато грошей, щоб на неї піднятись. Але збоку біля башні можна вилізти на поляну, де видно все місто, а от сама башня має лише 3 поверхи у висоту і коштує 5 чи 6 євро.

З Вільнюсу до Риги можна доїхати комфортним автобусом за 4 години. Столицю Латвії Ригу називають “містом тисячі облич”. Там дуже багато архітектури. Варто сходити до річки, там дуже класні мости. Латвія - це природа. Їдучи в автобусі, можна побачити багато лісів.

Ну і звичайно, Таллін. Я в ньому навіть проводжу екскурсії. Там дуже красиво взимку, особливо на Новий рік і Різдво, місто гарно прикрашають. Працюють різдвяні ярмарки. Така собі атмосфера казки. Також там є Балтійське море. І хоча воно завжди холодне і має максимум 8 градусів, там дехто навіть примудряється купатись.  В Талліні є багато островів. На великих є дешеві СПА-курорти по 19 євро. В кожному будинку в Естонії є сауна, так люди рятуються від холоду. Таллін - це поєднання старого і новітнього. Вони дуже вміло це поєднують.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Виктор Григорьевич

    Потрібна страховка за кордон?  Розрахуйте вартість полісу за допомогою онлайн-калькулятора - https://parasol.ua/travel та обирайте найвигіднішу пропозицію для себе

  • Мастер Автополив

    Нам до этих государств еще 100 лет догонять. А уже про Старую Европу и говорить нечего.

    Анна Островська reply Мастер Автополив

    там дійсно зовсім інший світ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up