На якість грибів впливає екологія
З настанням грибного сезону щороку медики б'ють на сполох — частішають випадки отруєнь. Уже так повелося, що вживання дикорослих грибів в Україні є нормою. Проте для деяких грибників та членів їх родин споживання лісових делікатесів закінчується фатально. Багато в чому тут винна екологічна ситуація, що склалася в Україні після 1986 року, тобто після аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Дослідження з накопичення радіонуклідів свідчать: плодові тіла грибів активно вбирають у себе цезій. І перше місце тут займає маслюк звичайний, білий гриб — на третьому місці, рижик — на шостому.
Також потрібно зазначити, що люди отруюються навіть їстівними грибами. Вони їх збирають поблизу шосейних доріг, поруч із “шкідливими” підприємствами. А гриби мають здатність накопичувати у собі отруйні речовини з повітря і грунту, зазнаючи при цьому біохімічних змін. Навіть у тих видах їстівних грибів, що належать до найбільш цінних (білі, підосичники, бідберезники), містяться отруйні речовини, які при варінні руйнуються.
Хибні версії визначення їстівності
Побутує багато хибних версій щодо визначення придатності грибів до вживання. Абсолютно невірно, якщо при приготуванні грибів цибуля чи срібна ложка, занурена у воду, де варяться гриби, не почорніла, — гриби їстівні. Слід також знати, що тривалий кількаразовий процес відварювання грибів не знешкоджує отруйні речовини. Дехто вважає, що гриби їстівні, якщо їх споживають тварини, маслюки чи комахи. Що отрута міститься у плівці, яка покриває шапочку гриба. Надто хибна версія — вживання алкоголю для знешкодження отрути.
Щоб уникнути отруєння, запам'ятайте:
не беріть тих грибів, які в нижній частині мають бульбовидне стовщення, оточене оболонкою;
не збирайте переспілих, червивих, ослизлих;
зібрані гриби готуйте у той же день;
варіть гриби у трьох водах;
не маринуйте і не соліть гриби в оцинкованому посуді;
відмовляйтесь від страв, що приготовані з дикорослих грибів;
герметична закупорка банок з грибами абсолютно недопустима, адже при цьому створюються сприятливі умови для розвитку збудника ботулізму.
Якщо вже сталася біда
При отруєнні грибами, вже після кількох годин після їх вживання, з'являється гострий біль у животі, частий пронос, блювання, наростаюча загальна слабкість, пізніше можуть виникнути судоми.
При перших ознаках отруєння потрібно викликати “швидку допомогу”. До прибуття лікаря хворому потрібно: промити шлунок; випити кілька таблеток активованого вугілля (одна таблетка на 10 кг маси тіла); пити маленькими ковтками холодний чай або молоко; живіт і ноги зігрівати грілками. Абсолютно протипоказані спиртні напої, адже вони лише прискорюють всмоктування отрути!
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.