Пришиті кінцівки та вапно під шкірою: шокуючі історії від лікарів хмельницького травмпункту

Пришиті кінцівки та вапно під шкірою: шокуючі історії від лікарів хмельницького травмпункту
  • Хмельницький міський травмцентр в середньому приймає понад 60 пацієнтів за день .
  • “Гарячий” сезон взимку, коли за добу може надійти і 170 осіб з травмами.
  • А чим займаються лікарі травмпункту, коли на вулиці не слизько та які шокуючі випадки згадують роками, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Хмельницький міський травмцентр працює 24 години на добу без перерв та вихідних. В день лікарі обслуговують в середньому 60 пацієнтів. А от в зимовий період тут просто аншлаг. Перше, що спадає на думку при слові “травмпункт” - це переломи. Та не переломами єдиними багаті будні його працівників. Часто доводиться мати справу з вогнепальними пораненнями, відірваними кінцівками, обмороженням та укусами бродячих тварин.

Чим займаються лікарі, коли “гарячий” зимовий сезон далеко позаду та які унікальні випадки трапляються в повсякденній практиці працівників травмпункту, дізнавалися журналісти vsim.ua.

 Взимку - пенсіонери, влітку - молодь

Минулий 2018 рік пройшов для Хмельницького міського травмпункту більш-менш спокійно. Найбільший пік звернень спостерігався у перші дні ожеледиці, які припали на кінець листопада. В перші місяці 2019 значного напливу пацієнтів також не було. А ось у 2017 довелося добряче попотіти. Про це журналістам розповів завідуючий Хмельницького міського травмпункту Руслан Колесніков.

Відео дня

  • На початку лютого 2017 року доводилося приймати до 170 осіб за день. За 4 дні у нас було більше ніж півтисячі пацієнтів. Тоді була страшенна ожеледь. Люди падали просто біля дому і ламали руки та ноги, - розповів  Руслан Колесніков.

Взимку найчастіше травмуються люди похилого віку, зазначає лікар. Падають просто біля під’їзду, на тротуарах та зупинках громадського транспорту.

  • Люди виходять з під’їзду, думають, що біля нього безпечно і не можуть вчасно зорієнтуватися, падають та ламають кінцівки. Особливо травмуються люди у віці. Вони не так швидко реагують і не можуть втриматися, і кістки у них уже не такі міцні як у молоді, в результаті перелом, - говорить медик.

А ось в літній період звертається переважно молодь.

  • Починається літо, купання у водоймах, різні скейти, ролики, футбол, волейбол. Тому молодь травмується частіше. Доводить вправляти руки, вибиті пальці та лікувати від забоїв, - говорить Руслан Колесніков.

Робота лікарів травмпункту на переломах не завершується. За невідкладною медичною допомогою звертаються через опіки, обмороження, після ДТП та вуличних бійок. Руслан Колесніков розповідає, що час від часу доводиться і кулі витягувати, і руки пришивати.

Про всі цікаві, шокуючі та пам’ятні моменти з роботи лікаря міського травмпункту Руслан Колесніков розповів журналістам vsim.ua.

 Падають бурульки і “білборди”

Взимку трапляються випадки, коли хмельничани травмуються через падіння бурульок. Страждає в основному голова. Лікар говорить, що були і проникаючі черепно-мозкові травми і струси мозку, спричинені гілкою з дерева.

  • Привозили після падіння бурульок, коли доводилося зашивати, бо там проникаюча травма була. І гілки з дерев на голову падали, - розповідає Руслан Колесніков.

Бурульки для лікарів травмпункту - це звичні випадки, а ось падаючі “білборди” трапляються не часто.

  • Привозили до нас жінку, на яку впав рекламний щит. Точно була в неї зламана рука, травма голови і ще щось, вже не пам’ятаю, бо давно було.

 Ходять з переломом по тижню

Іноді трапляється, що перелом дає про себе знати не відразу. Людина до тижня займається домашніми справами та думає “авось саме мине”. А лікарям потім доводиться екстрено рятувати кінцівку, переважно все закінчується операцією.

  • Трапляються поодинокі випадки, коли з переломами ходять від 4 днів і до тижня. В основному це сільські мешканці, думають, авось пройде. Був чоловік, який так  6 днів ходив. Думав, що город викопає, а потім звернеться. А вийшло, що довелося робити операцію. Було, що зверталися із вивихом місячної давнини. А він на такому терміні теж вже не вправиться, доводилося проводити оперативне втручання, - розповідає завідуючий травмпунктом. 

Травмуються під час падіння з висоти

У весняно-літній період поширена причина через, яку звертаються до травмпункту - це падіння з висоти.

  • Буквально на днях до нас потрапив чоловік, який поліз обрізати дерева. Не втримався і впав на руку, і ногу. Подвійний перелом одночасно двох кінцівок. Тому ми наголошуємо, що потрібно бути максимально обережними, - зазначає лікар.

На початку тижня у Хмельницькому спостерігався сильний порив вітру. Без травм також не обійшлося.

  • В понеділок звернувся чоловік, який живе у приватному будинку. Вітер підняв дах помешкання. Чоловік поліз прибити назад шифер і впав з висоти. Поламав одночасно стегнову і променеву кіски, - розповідає Руслан Колесніков.

Влітку небезпека чатує під час стрибків у воду. Переважно стрибають з висоти і травмують шийний відділ хребта. Результат - інвалідність.

  • Як кажуть: “Не знаєш броду - не лізь у воду”. Є такі, що стрибають з мостів, якихось платформ у воду, і потім травмуються або об якісь підводні плити або від сильного удару об воду. Переважно страждає шийний відділ хребта. І можна залишитися інвалідом на все життя.

Пришивають руки і ноги

Час від часу лікарям травмпункту доводить пришивати відірвані кінцівки. Лікар згадує випадок, коли чоловік відтяв собі кінцівки болгаркою, було, що привозили пацієнта без нижніх кінцівок, якого витягли з під потягу.

  • Є у нас випадки, коли трапляється травматична ампутація кінцівок. У нас був випадок, вже кілька років тому, коли чоловіка витягли з-під потягу без обох кінцівок. Там вже не вдалося врятувати ноги, бо вони були роздробленні. А ось минулого року привезли чоловіка, який відрізав собі кінцівки болгаркою. Там була ампутована і верхня, і нижня кінцівка. Через неправильне поводження, не вимкнув болгарку і практично сам собі відтяв. Але відразу привезли, то вдалося пришити успішно і все зрослося, - розповідає лікар.

Часто хмельничани відтинають собі пальці циркуляркою. Лікар каже, що їх врятувати легше ніж руки та ноги. Потрібно лише правильно транспортувати.

  • Якщо руку чи ногу обов’язково везти в контейнері з льодом, то пальці достатньо лише обкласти. Важливо пришити в короткі терміни. Найлегше пришити після рубаної травми, а ось рвані, розчавлені рани дуже складно.

 Приймає травмпункт і “кримінал”

Завідуючий травмпункту розповідає, що травмовані під час бійок та кримінальних розбірок також проходять крізь їх руки. Доводилося і кулі витягувати, і з проникаючими ножовими справлятися, і лезо від ножа з кінцівки діставати.

  • “Кримінал” також проходить крізь нас. Якщо куля застрягла десь в м’яких тканинах, то ми її вилучаємо. Після бійок, часті вивихи, тоді вони знеболюються та вправляються. Ми надаємо першу допомогу, а потім, якщо треба вже госпіталізують, - говорить Руслан Колесніков.

Привозять до травмпункту і після пожеж та опіків. Трапляється, що травмпункт знаходиться найближче до місця події, тому лікарям доводиться справлятися з різними ситуаціями.

  • Кілька років тому до нас привозили кухонних працівників. Десь у закладі зірвався газовий балон і обвалився дах, тоді було 8 чи 10 травмованих відразу. В основному з черепно-мозковими травмами та переломами, - розповідає лікар.

 Витягали голки, ножі та вапно

До травмпункту часто надходять хмельничани, які травмувалися на виробництві. Переважно потерпають працівники будівельно галузі, деревообробки та меблевих фабрик.

  • Дуже часто витягаємо дрібні частини металевих та дерев’яних предметів з рук. Щось рубають пиляють, і частинки відскакують. Бувають голки. У нас в місті багато швейних цехів, звертаються працівники з голками в руках. Колись був випадок, коли з під нігтьової пластини ледве дістали шкірку від картоплі.

Лікар розповідає, що був у його практиці випадок, коли з під шкіри пацієнта доводилося викачувати вапно.

  • Чоловік працював на будівництві, білив пістолетом. Під тиском струмінь вапна пробив шкіру і туди затекло вапно. Довелося робити розрізи та промивати. Це був унікальний випадок в моїй практиці, бо з рідинами довелося стикатися вперше, - згадує Руслан Колесніков.

 Рятують навіть від бродячих собак та кліщів

Останнім часом до травмпункту часто привозять хмельничан після укусів бродячих собак.

  • У нас в місті багато розвелося бродячих собак. До нас везуть людей на першу допомогу після укусів. В основному це трапляється у вечірній час. Тоді доводиться шити, - говорить лікар.

А ось влітку у травмпункті купа відвідувачів після вихідних на природі.

  • Коли починаються пікніки на природі, в нас аншлаг із кліщами. Або людина не вчасно помітила, або неправильно сама намагалася витягнути, тоді йдуть до нас. Бо, я вам скажу, кліща не так і просто витягти. Потрібно вміти робити це правильно, - говорить Руслан Колесніков. 

Трапляються “буйні” пацієнти

Лікар розповідає, що найважче працювати із захмелілими пацієнтами. А таких до травмпункту привозять досить часто.

  • До нас часто привозять після бійок, чи просто захмелілих молодиків, які під дією алкоголю ведуть себе агресивно. На цей випадок у нас є кнопка тривоги та охорона, іноді доводиться заспокоювати, бо починають кидатися і на лікаря, - розповідає завідуючий відділенням.

Взимку після обмороження привозять безхатьків. Проте останнім часом кількість таких випадків скоротилася.

  • З‘явилася велика кількІсть пунктів обігріву. Завдяки ЗМІ про це знають і йдуть туди. Тому в нас у цьому плані роботи трохи поменшало, - говорить лікар.

Друзі, зауважте, що більшість звернень до травмпункту сталися через власну необережність. Піклуйтеся про своє здоров’я та безпеку оточуючих громадян.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Людмила Власова

    Пам'ятаю його інтерном в обласній травматології
  • Oleg Zlotogurskiy

    цей ,,лікар,, свого часу так зашив мені ногу що зараз я невідчуваю півстопи і нога постійно спухша
  • Лариса Модестовна

    Руслан В'ячеславович взагалі добрий чарівник!
  • Артур Сторожук

    І мене там рятували лікарі не раз.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:05 Голову військово-лікарської комісії хмельницькі правоохоронці спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up