У безпритульного собаки на Львівському шосе виявили сказ. Що відомо

У безпритульного собаки на Львівському шосе виявили сказ. Що відомо
Фото Google maps
  • Кілька днів собака агресивно себе поводив, а потім помер.
  • Смерть тварини від сказу підтвердили фахівці.
  • Тепер на території Південно-Західного мікрорайону оголосили двомісячний карантин.

Інфекційне захворювання сказ у природі поширюють деякі дикі тварини і безпритульні собаки. Саме останніх у Хмельницькому періодично виявляють із ознаками сказу. Влітку цього року такий випадок зафіксували в мікрорайоні Ружична. А останній стався кілька днів тому на Львівському шосе. Мешканець багатоповерхівки помітив агресивну поведінку безпритульного пса. Згодом чотирилапий помер. Смерть від сказу підтвердили лабораторно. По всьому мікрорайоні оголосили карантин. Розповідаємо деталі ситуації та що передбачають карантинні обмеження. 

Собака близько 3-4 днів агресивно себе поводив

Біля під’їздів на вулиці Львівське шосе нещодавно з’явилися оголошення від міської державної ветлікарні про вакцинацію від сказу домашніх собак і кішок. Призначили її на сьогодні, 22 грудня. Причини - виявлення цієї інфекційної хвороби у безпритульного собаки, що мешкав біля будинку 55/1.

Щоб дізнатися про ситуацію більше, ми звернулися до заступника начальника міської державної лікарні ветеринарної медицини Дмитра Романця. Він розповів, що до їхнього закладу звернувся чоловік, який помітив тварину з агресивною поведінкою біля свого будинку. Згодом пес помер. Небайдужий мешканець доставив його до лабораторії ветеринарної медицини. Там діагноз сказу підтвердили.

Відео дня

Що передбачає двомісячний карантин в Південно-Західному мікрорайоні

Після виявлення сказу в померлої тварини, працівники міської державної ветлікарні повідомили про проведення щеплень домашнім тваринам. Оголошення про це розмістили біля усіх будинків, що знаходяться по сусідству з тими, де трапився інцидент. Як ми писали вище - призначили процедуру на сьогодні, 22 грудня, із 12 до 14 години. За словами Дмитра Романця, містяни не відповідально поставилися до даної ситуації. Адже явка була малою. 

Крім того, на території усього Південно-Західного мікрорайону на 2 місяці ввели карантин. Згідно із інструкцією Міністерства сільського господарства і продовольства, в рамках карантину заборонено проводити виставки, виводки собак й вивезення тварин за межі міста чи за кордон. 

Дмитро Романець каже, що вигулювати домашніх тварин в зоні карантину дозволяється за умови наявного щеплення від сказу. Робити його необхідно щороку. “Якщо впродовж 2 місяців не буде виявлено повторних спалахів сказу, карантинні обмеження знімають”, - каже Дмитро Романець. 

Вірус сказу виділяється зі слиною хворої тварини

Дмитро Романець каже, що першими ознаками сказу в тварин є порушення центральної нервової системи. Серед інших проявів - сильне слиновиділення, параліч глотки й відмова від води.

В обласному лабораторному центрі МОЗ України нагадують, що вірус сказу виділяється з слиною хворої тварини і передається через укус або ослинення відкритих ран. Після укусу необхідно провести місцеву обробку рани і негайно звернутися за медичною допомогою. Поранену поверхню рекомендують ретельно промити проточною водою з милом, а краї рани обробити 70% розчином етилового спирту або 5% настойкою йоду, накласти еластичну пов’язку. 

Фахівці кажуть про те, що без своєчасного проведення щеплень проти сказу, це інфекційне захворювання має високий показник смертності. Саме тому вакцинувати тварину потрібно своєчасно і регулярно. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Ольга Андрооу

    О боже какая трогательная история )))А где ж тот песик взялся там ???если там близко их не БЬІЛО .....
  • Valeriya Rosinskaya

    Меня больше пугает количество неадекватных людей в нашем городе 🤦🏼‍♀️
  • Лариса Мякишева

    Сказ у многих людей при виде собаки не имеет значения каких размеров пес

    Лариса Мякишева reply Лариса Мякишева

    Valeriya Rosinskaya

    Valeriya Rosinskaya reply Лариса Мякишева

    Лариса Мякишева это точно 👌🏻 жаль что вакцину от таких ещё не придумали
  • Саша Пашковський

    адрес вказаний неправільний,в домі 55/1 даже  немае свого двора,тільки проїздна доріжка і  на цій доріжці ніколи ніякі дворові собаки не жили і перед домом також.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up