Грудне вигодовування: що варто знати

Грудне вигодовування: що варто знати
Фото 24tv.ua
  • Медики запевняють, що грудне вигодовування приносить користь не лише дитині, а й матері.  
  • Як правильно прикласти дитину до грудей та позбутися вигаданих проблем, розповіла консультант Анна Волохова.

Консультант з грудного вигодовування Анна Волохова працює із новоспеченими матусями у Хмельницькому більше року. Звертаються до жінки із різними хвилюючими запитаннями та проблемами. Серед них - нестача молока, лактостаз, тріщини на сосках та невдалі спроби прикласти дитину до грудей.Та Анна Волохова “озброєна” не лише відповідями на запитання, а й вирішенням проблем. Крім того, жінка розвінчала деякі міфи щодо вигодовування. Все, що потрібно знати матусям, консультант розповіла журналістами vsim.ua.

Про “три кити”, на яких стоїть грудне вигодовування

Грудне вигодовування недарма вважається корисним і для матері, і для дитини. Адже разом із молоком немовля отримує поживні речовини та антитіла, що захищають від хвороб. А годуюча мама отримує зниження ймовірності розвитку раку молочної залози, раку яєчників та діабету. Про це йдеться на сайті МОЗ України. 

Якщо жінка вирішує годувати малюка грудьми, не обійдеться й без численних запитань. Та перш, ніж їх ставити, варто запам’ятати три основні правила грудного вигодовування: 

Відео дня
  • правильне прикладання
  • годування за потребою дитини
  • нічні годування

Так, за практику своєї роботи Анна Волохова стикалася з різними проблемами. Жінка каже, що деякі з них часто є результатом неправильного прикладання дитини до грудей. 

Певний режим годування виробляється орієнтовно з 3-місячного віку. У перший місяць дитини консультант рекомендує прикладати малюка до грудей кожну годину. До того ж, матусі мають пам’ятати золоте правило грудного вигодовування: “попит народжує пропозицію”. Тобто, від тієї кількості молока, що з’їдає дитина, залежить скільки його “прибуде” наступного разу. Зауважує консультант з грудного вигодовування і на тому, що до року дитини годування має відбуватися суто за потребою малюка. Після року - за потребою мами. 

Нічні годування - момент не менш важливий за попередні. Адже до 3-місячного віку дитини вони є просто необхідними. Вночі годувати малюка Анна Волохова радить двічі. 

Як зрозуміти, що дитині бракує молока?

“Дитині не вистачає молока” - впевнено стверджують деякі матусі. Анна Волохова каже, що більшість таких проблем є уявними. У таких випадках консультант радить “тверезо” оцінити ситуацію. Зрозуміти, що дитині не вистачає молока, можна за двома факторами: вагою та випорожненням сечі дитини. Анна Волохова розповіла, що гранично допустимою мінімальною нормою вважається плюс 125 грам до ваги малюка в тиждень або плюс 500 грам в місяць. До того ж, випорожнень сечі має бути близько 10-12 за добу. Зважати слід на її колір й запах. Лише після цього, можна зробити висновок щодо нестачі молока. 

Разом із тим, молоко в жінки може пропасти. Як правило, такі випадки пов’язані із психологічним станом. 

Як правильно прикласти дитину до грудей

По-перше, жінці має бути комфортно. Для цього варто зручно сісти, можна обкласти себе подушками. Ноги мають знаходитися трішки вище рівня підлоги. Тому під них варто щось підкласти. 

Після зручного розташування, кладемо й повертаємо до себе дитину. Одну руку малюка кладемо під одну з грудей. Умовно кажучи, собі на талію. 

Важливим моментом при правильному прикладанні є три точки опори малюка. Йдеться про сідниці, вушка й голову, яку варто закинути назад та підтримувати. Перше, чим дитина має доторкнутися до однієї з грудей - це підборіддя і нижня частина ареоли. 

Якщо під час прикладання жінці стає боляче - варто притулити до кінчика рота дитини свій мізинчик і обережно забрати груди.

5 ознак правильного прикладання

Анна Волохова радить орієнтуватися на 5 головних ознак правильного прикладання. Водночас зауважує, всі вони мають бути присутні при годуванні. У разі відсутності хоча б однієї, можна вважати його неправильним.

Розвінчуємо міфи

Вигаданих фактів про грудне вигодовування, як зірок на небі. Тож Анна Волохова розповіла про деякі з них.

  • “Груди потрібно готувати до годування”

 Робити цього не потрібно. Проте, цей міф має одне “але”. Йдеться пласкі або втягнуті соски. У такому випадку допоможуть спеціальні формувачі, які жінки носять під час вагітності. 

  • “М’які груди - мало молока”

Зазвичай у перші десять днів після пологів жінка відчуває постійний прилив молока. Згодом це відчуття зникає й груди стають м’якими. Та це не означає, що молоко відсутнє. Це свідчить про налагодження лактації. 

  • “Великі інтервали між годуваннями забезпечують гарну кількість молока”

Кажуть, годувати потрібно кожні три години. Буцімто, аби набралося молоко. Та це не більше, як міф.  

  • “Після кожного годування потрібно зціджувати молоко”

Анна Волохова запевняє, якщо жінка погодувала, дитина поїла і всі залишилися задоволені - зціджувати не потрібно. Це рекомендується робити при малій кількості молока, між годуваннями: два рази вдень і один раз вночі. 

Крім того, не варто орієнтуватися на колір молока. Адже за період лактації воно може бути і синє, і навіть рожеве. Попри всі поради дідів-прадідів, яке б молоко не було - саме таким воно потрібне для дитини тут і зараз. 

Годувати немовля виключно груддю необхідно протягом перших шести місяців його життя. На сайті МОЗ України йдеться про те, що згодом можна вводити прикорм. Разом із тим, грудне вигодовування варто продовжувати до двох років і старше. 

До якого віку ви годували грудьми свого малюка? Діліться досвідом у коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:08 Історія 84-річної Асі Михайлівни, яка камінцями «латає» дороги в Хмельницькому photo_camera 19:11 ВСІМ Бізнес-ліга: календар заключних матчів 18:07 У Хмельницькому погасили марку, присвячену ворожим кораблям play_circle_filled photo_camera 17:45 Мешканець Хмельницького району отримав 9 років за вбивство Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 17:09 Хмельничан опитуватимуть про користування громадським транспортом: як це відбуватиметься 16:42 Комунальне підприємство на Теофіпольщині змусили заплатити за незаконну вирубку лісу 16:04 Для міської лікарні купили обладнання на 26,5 мільйона (ФОТО) photo_camera 15:57 Скільки коштує навчання у хмельницьких ВНЗ (ІНФОГРАФІКА) 15:21 Промисловості Хмельниччини вимикатимуть світло ввечері 8 травня 14:11 На фасаді університету в Кам'янці відкриють дошку пам’яті воїну Руслану Козаку 13:00 Через ворожу атаку ввечері можливі відключення, – «Укренерго» 12:14 В аварії поблизу Хмельницького постраждав 17-річний мотоцикліст 11:00 У Шепетівці чоловік з наркотиками пропонував поліцейським 10 тисяч гривень хабаря 10:02 Залишила прощальну записку: на Хмельниччині шукали дитину 09:01 На сусідній Вінниччині атаковано енергооб’єкт
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up