Зв’язок, що зникає. Чому з вулиць Хмельницького не забирають таксофони

Зв’язок, що зникає. Чому з вулиць Хмельницького не забирають таксофони

«Укртелеком» намагається врятувати вуличні апарати зв’язку.  З таксофонів на стаціонарні номери дзвонять безкоштовно. Але за останні 10 років і домашніх телефонів поменшало вдвічі. Чому ж тримаються за «пережитки минулого», дізнавалися журналісти «ВСІМ».

- Таксофон? Ні, років 10 не користуюся, - посміхаючись, відповідає журналістам Тетяна Ільчук. – У мене вдома навіть телефону немає. Мабуть, і дзвонити на стаціонарний немає й кому.

Нині важко уявити життя без мобілки, яка завжди під рукою. А ще більше 15 років тому ледь не на кожному кроці у Хмельницькому стояли вуличні телефонні апарати. До них навіть шикувались у чергу. З появою мобільних, які ставали все популярнішими, вуличні таксофони поступово відійшли на другий план. І хоча оператори на той час виставляли захмарні тарифи на мобільний зв’язок, попит зростав.    

Зарядка замість трубки

Відео дня

Зараз у Хмельницькій області нараховується 192 таксофони, трохи більше ста – в обласному центрі. Більше 2 років тому «Укртелеком» перестав тарифікувати місцеві дзвінки з вуличних телефонів, однак попит на них не зріс. Адже хмельничани перестали менше користуватися і домашніми телефонами. Якщо у 2005 році стаціонарним зв’язком користувалось майже 240 тисяч хмельничан, то зараз таких є лише трохи більше 145 тисяч.  На вулиці таксофонні будки молодь навіть не помічає. Коли запитуємо, чи користуються, кажуть – «ми навіть не знали, що вони досі працюють».

На Проскурівській журналісти «ВСІМ» опитали перехожих. Більшість запевняє, що таксофонами не користуються давно, тому що у всіх є мобільні, навіть у бабусів з дідусями. Тому пропонують замість трубок  встановити пристрої для підзарядки смартфонів.

Безкоштовно і без картки

У 2005 році в області налічувалось майже 1,5 тисячі таксофонів, а вже у 2010 році їхня кількість зменшилась вдвічі. Ця мережа поступово стала неприбутковою, а «Укртелеком», який і тримає вуличні апарати зв’язку, запровадив безкоштовні дзвінки з таксофонів на стаціонарні номери. Без кратки. Тому на підприємстві мережу знищувати найближчим часом не планують. У компанії запевняють - споживачі фіксованої телефонії активно користуватимуться безкоштовними автоматами на всій території країни.

- Послуги таксофонів все ще затребувані, про що свідчить статистика по користуванню ними. Звичайно, популярність дзвінків з таксофонів суттєво знизилася. Тому зараз таксофони розташовані здебільшого в громадських місцях, де є велика кількість людей і, відповідно, потенційний попит на дану послугу. Це вокзали, пляжі, центральні і спальні райони міста, торгові центри, лікувально-оздоровчі заклади тощо, - розповідає «ВСІМ» директор з корпоративних комунікацій ПАТ «Укртелеком» Михайло Шуранов.

 

Довідка «ВСІМ»

Крім нетарифікованих дзвінків на місцеві номери з таксофонів надаються безкоштовно, без використання таксофонної картки, дзвінки:

  • на екстрені служби: 101, 102, 103, 104 (пожежна охорона, міліція, швидка медична допомога, аварійна служба газу);
  • номера послуги 800 (формат набору номера 0-800-ХХХХХХ).

Для міжміських і міжнародних дзвінків потрібно використовувати таксофонну картку або картку «Всесвіт плюс». Вони платні і мають термін дії. 

Трішки історії

Телефонний зв’язок в Україні почав розвиватися ще в 1886 році. Саме тоді в Києві була відкрита перша телефонна станція. Спочатку вона обслуговувала 88 абонентів, через чотири роки кількість щасливчиків досягала 296, а у всіх поштово-телеграфних установах міста відкрилися розмовні пункти.

У 1914 році було встановлено 8 вуличних телефонних будок. Правда, користувалися ними лише вершки суспільства, оскільки діяло правило передоплати: за 3 хвилини розмови — 15 коп., а в ті часи це була чимала сума.

За часів СРСР, з 1969 року, почалась ера таксофонів АМТ-69.Відтоді вони стали доступнішими. У 1995 році Укртелеком ухвалив рішення про введення на Україні таксофонної картки. За замовленням компанії в Мінську (Білорусь) на заводі “Інтеграл” був спроектований блок, яким замінили жетоноприймач. Це була електронна плата, яка кріпилася на старому блоці таксофона АМТ-69. В 1995 р. в Одесі був створений завод ТОВ “Телекарт”, який спільно із заводом "Інтеграл" за допомогою підприємства "Квазар-Мікро" (Київ) став випускати перші картки України.

3 березня 1999 року Кабінет Міністрів України підписав відповідний документ про заміну застарілих таксофонів АМТ-69 і введення як оплати за послуги зв’язку єдиної таксофонної картки.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up