Проблему зі сміттям у Хмельницькому допоможе вирішити компанія-консультант. Їй заплатять 16 мільйонів

Проблему зі сміттям у Хмельницькому допоможе вирішити компанія-консультант. Їй заплатять 16 мільйонів
Ілюстративне фото
  • Фірмі французького походження заплатять понад 16 мільйонів гривень.

  • Вона надаватиме послуги протягом трьох років.

  • У «послужному списку» компанії-консультанта — допомога в будівництві метро в Дніпрі та трамвайної лінії у Львові.

Понад півстоліття відходи з помешкань хмельничан звозять до сміттєзвалища, розташованого на проспекті Миру. Зараз воно є проблемним — перш за все через майже повне вичерпання ресурсу. За оцінками спеціалістів, зараз хмельничани викидають 97 тисяч тонн сміття щороку, а до 2027 року його буде 115 тисяч тонн.

Ще одна особливість — часті займання сміття, яке лежить на полігоні просто неба. Але й це ще не все — Держекоінспекція звинуватила «Спецкомунтранс» у забрудненні водойми на Озерній внаслідок просочування фільтрату зі сміттєзвалища.

Що вже зробили та що планують?

Останніми роками ситуацію на звалищі вдалося покращити. Там почали видобувати звалищний газ та переробляти його на електроенергію. Зайнялася цим приватна фірма, яка тепер віддає частину прибутку до міського бюджету.

Відео дня

Також у Хмельницькому та громаді працює екобус, який приймає у містян небезпечні відходи на зразок батарейок та ртутних ламп. В результаті такого сміття на звалище потрапляє менше. Біля сміттєвих баків в місті встановили окремі контейнери для сортування сміття, яке згодом переробляють. Крім того, минулого року відкрили Центр управління відходами, який приймає 13 різних фракцій сміття, запобігаючи його потраплянню на звалище.

Далі в планах влади — закрити й рекультивувати наявний полігон, відкрити новий за сучасними стандартами та запустити сміттєпереробний завод. Вартість всього цього — 36,5 мільйона євро, або ж майже 1,23 мільярда гривень за курсом НБУ на 27 квітня. Детальніше про плани чиновників читайте в окремому матеріалі.

Вже відомо, де на це все візьмуть гроші:

Реалізація проєкту передбачає тісну співпрацю з європейськими компаніями. Так, консультантом буде ТОВ «Ежіс Україна», яка є частиною французької корпорації «Egis». Про це сьогодні, 27 квітня, розповіли під час брифінгу в офісі «Розумне довкілля. Хмельницький».

Чим займатиметься компанія-консультант та скільки це коштуватиме?

Обирали компанію з допомогою тендеру на платформі ЄБРР. Протягом найближчих трьох років «Ежіс Україна» буде супроводжувати «Спецкомунтранс» під час реалізації проєкту, а саме:

До роботи будуть залучені 19 експертів з Європи.

За свою роботу компанія «Ежіс Україна» отримає 500 тисяч євро (понад 16,8 мільйона гривень за курсом НБУ на 27 квітня). Джерела фінансування будуть такими:

Про це під час брифінгу розповів заступник міського голови Хмельницького Микола Ваврищук.

Чиновник також розповів, що за підтримки «Ежіс Україна» цього року планується оголосили чотири тендери, а саме:

Всі перелічені замовлення мають бути виконані до грудня 2024 року.

Що відомо про «Ежіс Україна»?

Компанія «Ежіс Україна» займається розробкою техніко-економічних обґрунтувань, проєктуванням, закупівлями, наглядом за виконанням робіт, адмініструванням контрактів, корпоративними послугами та технічною допомогою. Сфери робіт різні, а саме:

До слова, саме до останнього належать закриття старого полігону, відкриття нового та будівництво сміттєпереробного заводу.

Наведемо також кілька проєктів, якими похвалилися в «Ежіс Україна» під час брифінгу:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Віталій Гайдук

    Пункти вище висвітленого проеку, це прямі обов'язки виконання їх керівництвом  КП "Спецкомунтранс". Виплатити такі шаленні кошти консультантам, які нізащо не відповідають і це при нинішньому курсі долара. Не вірю, що в Хмельницькому не можна підібрати фаховаго керівника для КП, який би мав поняття про акт розбіжностей, вбачав різницю між пунктом типового договору і пунктом закону та знав, що вносити самовільно в Закон України пунти з типового договору забороняється і це пахне криміналом. Тому приставлена іноземна фірма, щоб керівництву "Спецкомунтрансу" заносила "задній мост" на поворотах Це не дивно.
  • Олександр Петраковський

    Розвезуть по всій Україні як Львівське...
  • Елена Малишевская

    Тож писали що будуть будувати сміттєпереробний завод!
  • Артем Трешкін

    Давайте я вас проконслультую за 16 лямів
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up