Владислав Зайко: Прийнятий вчасно бюджет - це результат роботи української влади (Точка зору)

Владислав Зайко: Прийнятий вчасно бюджет - це результат роботи української влади (Точка зору)

Є унікальна ситуація – за 23 доби прийнятий державний бюджет. Загальна сума доходів місцевих громад, місцевого самоврядування – це 555 мільярдів гривень. Ніколи в історії такого ще не було. І поступово бюджетна децентралізація дає можливість прогнозувати збільшення з кожним роком.

Цього року Міністерство фінансів розробило бюджет на основі середньострокової бюджетної резолюції. Цим самим закладає план розвитку економіки країни на перспективу, тобто орієнтується на майбутнє, створюючи основу для проведення системних глибоких реформ. Завдяки цьому Мінфінанців також посилить бюджетну дисципліну, яка сприятиме скороченню дефіциту до 2,46% у 2018 році. Проект держбюджету на 2018 рік було доопрацьовано з урахування Бюджетних висновків Верховної Ради і схвалено Урядом 1 грудня 2017 року.  Наступного року відбудеться зростання доходів зведеного бюджету на 19% і вони становитимуть понад 1 трлн. грн. Зростання бюджетних надходжень буде досягнуто без підвищення податків (за винятком щорічної стандартної індексації) і лише за рахунок зростання економіки.

При підготовці проекту Закону про Державний бюджет на 2018 рік до ІІ читання Урядом було збережено пріоритети, які були закладені в проекті бюджету на І читання.

Це, зокрема:

  • прискорення економічного зростання шляхом створення сприятливого інвестиційного клімату, утримання макроекономічної стабільності та продовження фіскальної консолідації;
  • безпека та оборона держави, захист її суверенітету та територіальної цілісності;
  • проведення реформ системи охорони здоров’я та освіти, поліпшення надання державної соціальної підтримки, реалізація пенсійної реформи;
  • підтримка АПК і фермерства;
  • розвиток дорожньої інфраструктури;

·        Проект бюджету 2018 є збалансованим і реалістичним, додаткові видатки передбачено забезпечити за рахунок збільшення дохідної частини бюджету. І головне - цей бюджет дозволяє ефективно використовувати кошти платників податків для проведення системних змін в країні.

Тож Мінфін закликає Парламент підтримати проект закону про державний бюджет на 2018 рік, від якого залежить, як буде жити країна у наступному році.

Вчасно прийнятий бюджет - це запорука стабільності та розвитку. 

Ріст реального ВВП 3%

  • Підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2018 р. до 3 723 гривень (+523 грн.), тобто +16,3%.
  • Прожитковий мінімум: з 1 січня 2018 року – 1 700 гривень, з 1 липня – 1 777 гривень, з 1 грудня – 1 853 гривні.
  • Мінімальна пенсія: з 1 січня 2018 року становитиме 1 452 гривні при прожитковому мінімумі для осіб, які втратили працездатність, - 1373 грн, з 1 грудня 2018 р. мінімальна пенсія зросте до 1 497 гривень.
  • Це все передбачено профінансувати при зменшенні дефіциту державного бюджету до 2,46% ВВП проти 2,7% ВВП в 2017 р. 

Ми маємо максимально збільшений бюджет по відношенню до бюджетів минулого і позаминулих років. Ми маємо унікальну ситуацію по загальним доходам місцевих бюджетів, які поступово наближаються до державного бюджету по обсягам. Загальна сума доходів місцевих громад, місцевого самоврядування – це 555 мільярдів гривень. Ніколи в історії такого ще не було. І поступово-поступово бюджетна децентралізація дає можливість прогнозувати збільшення з кожним роком.

 

на правах реклами

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up