Хмельничани знову пікетують на майдані

Хмельничани знову пікетують на майдані
Намет, транспаранти, обурений натовп, промовисті тексти, голодування … На майдані Незалежності у Хмельницькому сьогодні, 17 липня, вкотре зібралися незадоволені мовною ситуацією в Україні

 Виступаючих більше, ніж глядачів

- Прихильників та захисників української мови багато, але ми не вміємо об’єднатися, - наголосила зі сцени на майдані Незалежності голова Хмельницької міської організації спілки журналістів Світлана Кабачинська.

Відео дня
>З промовами також виступили Ніна Бенюк та Руслан Рохов. Заслужений артист України Володимир Смотритель розважив публіку піснею та поділився своїми роздумами про інтернаціональність мови.


Загалом, на майдані зібралося близько сорока чоловік. Третина – люди, які зупинилися, проходячи повз сцену.

Пікетувальники вже треті

Поряд зі сценою з протестувальниками Хмельницький обласний центр молодіжних ініціатив розпочав безстрокову акцію протесту проти законопроекту «Про засади державної мовної політики». Близько 14:00 під стінами облдержадміністрації вони розбили намет і оголосили про голодування.

- Спочатку студенти тут голодували, тепер вже зовсім інші організації збираються ночувати під відкритим небом,- каже Оксана Міняйло. – Я працюю у центрі, тому щодня ходжу через площу. Через свою цікавість знайомлюся з пікетувальниками, сьогоднішні – вже треті.

Наразі намети знову стоять навпроти облдержадміністрації.

- Ми залишаємося тут з метою збереження української мови, свободи слова, - каже Руслан Рохов. - Наша організація підтримує усі позиції київських голодувальників. Тепер ми будемо мітингувати на майдані до нашої повної перемоги.

За одне, але не разом

Окрім намету з голодувальниками, на майдані Незалежності продовжують чергувати намети, у яких збирають підписи громадян. Сьогодні близько 400 хмельничан залишили свої автографи у зверненні до Президента Віктора Януковича з проханням накласти вето на Закон України «Про основи державної мовної політики».

- Підписні листи також оформляли по області, - каже один з організаторів збору підписів Василь Куйдан.–

Наші намети стоять п’ять днів, підписів вже близько тисячі. - Ми вже йшли до губернатора, але далі холу нас не впустили. До інших наметів ми відношення не маємо.
Василь Андрійович зізнався, що скоро їх буде більше, мовляв, до них найближчим часом буде переходити молодь з Конгресу українських націоналістів.

 

Зосередились на конкретній темі

Тим часом, перехожі та люди, які зібралися навколо сцени, не зовсім розуміли в чому річ, і чому пікетувальники знову зібралися на майдані.

- Акція має чисто політичний аспект, ніякого піклування про громадян, - каже глядач Петро Нестеренко. – Зі сцени кажуть про розчарування у суспільстві, але вони що не розуміють, що ми розчаровані за будь-якої влади, у будь-який час. Ні одних, ні інших я слухати не буду.

Під час промови організаторів на сцені одна хмельничанка з натовпу почала обурюватися і дорікати організаторам протесту.

- Що все про мову говорите? Краще дайте молоді робочі місця! Це важливіше! - каже жінка.
Натовп обурився і прозвав її підставною особою від регіоналів. Виступаючі ж активістку не проігнорували. Навпаки, їй дали розгорнуту відповідь.

 

– Сьогодні промовчимо про мову - завтра не буде робочих місць, - каже один із організаторів акції протесту Алім Міщук. - Але сьогодні є конкретна біда, конкретна тема, на якій ми зосередимося.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Anonymous

    Про Королевську на Віче і не йшлось.Організували лідери,які мають активну життєву позицію спромоглися згуртувати разом усі активні громадські рухи та організації,150-200 чоловік у теперішній час не так просто.Доречі,опозицію і Свободу було запрошено,але вони не прийшли-бо думали,що пропіаритись не вдасться.Дехто хибно вважає організаторів людьмт Королевської.Вони -ті люди лиш використовували шанс який давала та сила аби мати можливість балотуватись до ВРУ,участь взяли у конкурсі і виграли його,до партіїї не вступали Курвалевської,а коли організовували Віче їх їз Києва просили того не робити.Після Віче ці люди публічно вийшли їз "Народного списку"..Це є вчинок і позиція. Потрібно дбати про інтереси України,хуртувати громадськість і якщо є такі лідери то на них потрібно рівнятись,а не паскудити.Злословити може кожен,а от діяти активно хто спробував? Якщо не зараз-то коли діяти? Що ще чекати? Спробуйте Ви вийдіть самі,організуйте!Скільки можна думати про зиск кому вигідноі т.інше.Про Україну потрібно думати.Респект учасникам і організаторам.
  • Anonymous

    Люди, залишімо в спокої Рохова чи ще там когось. Погляньмо на себе в дзеркало... Втім, головніше інше: сьогодні бандитська, москвою підтримувана орда, зазіхнула на найдорожче, на мову Української держави, на нашу рідну мову! То ж, єднаймося, гуртуймося і готуймося. А те, що серед учасників акції протесту були такі авторитетні люди, як Кабачанська і Смотритель, дуже добре. Завтра вийдемо ми, за нами інші, так повстане вся Україна...

    Anonymous reply Anonymous

    до Володимира Смотрителя, Світлани Кабачинської, Івана Козара, Михайла Цимбалюка, Ігора Сабія, Тетяни Слободенюк, Олександра Симчишина, студентів з від ГО "Молода нація" стану разом. З тими хто з Королевською ніколи.

    Anonymous reply Anonymous

    Ось тільки не треба ставити політиканів Сабія і Симчишина в один ряд з шанованими в місті особами.

    Anonymous reply Anonymous

    Це вірно сказано.

    Anonymous reply Anonymous

    ти не хочеш не став, а я поставив, бо це мій коментар, не треба вчити інших, що робити, себе навчи.
  • Anonymous

    Люди себе на жизнь зарабатывают разными путями, и это один из путей) Так что хулить или славить их не буду, каждый зарабатывает как может
  • Anonymous

    Собака лает, а караван идет.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:22 У Хмельницькому районі зіткнулись трактор і «BMW». Є постраждалий play_circle_filled 10:19 Смертельна ДТП на Хмельниччині: чоловік випав з мотоблоку 09:31 У Хмельницькому районі засудили «закладчицю» з Полтавщини 20:55 Наймолодшому було 20. На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками Від читача 18:28 Актуально про серцево-судинні захворювання | завідувач ВІКІР №1 КНП "ХОССЦ" Юлія САВІЦЬКА (відео) 20:09 Хто зможе отримати «бронь» за новим законом про мобілізацію 19:37 Родинам полеглих на війні захисників із Хмельниччини вручили державні нагороди 19:14 Лікар до 30: інтерв’ю із ревматологом Дар’єю Голованчук photo_camera 18:41 У міськраді провели засідання виконкому. Які результати? 18:02 Залишилася дружина та донька: у Хмельницькому попрощалися із Героєм Віктором Марценюком photo_camera 17:27 Ціни на квартири у Хмельницькому та зміни за рік (ІНФОГРАФІКА) 17:03 Московський піп з Хмельниччини постане перед судом за підтримку агресії росії 16:34 На Хмельниччині зіткнулися легковик і трактор: водія авто затиснуло в салоні 16:33 «Батьківщина» проти чергового збільшення ціни на електроенергію (пресслужба ВО «Батьківщина») 16:06 Йому було 18. Хмельницький прощатиметься з «азовцем» Павлом Фостиком photo_camera 15:31 «Укрпошта» продаватиме на аукціонах посилки, які не забрали за пів року 14:55 У Хмельницькій АЕС прокоментували ситуацію з мертвою рибою у водоймі-охолоджувачі 14:11 Керівник Кам’янець-Подільського музею сам собі призначав доплати і премії, – Держаудитслужба 13:38 Пожежа на Грушевського: з багатоповерхівки рятували людей і кота photo_camera 13:02 Хмельницькі підприємці отримали по 250 тисяч гривень мікрогрантів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up