"Справа 130": Апеляційний суд виправдав хмельницького прикордонника

"Справа 130": Апеляційний суд виправдав хмельницького прикордонника
  • Слухання справи по 130-ій статті КУпАП щодо викладача-прикордонника завершилось.
  • Апеляційний суд виправдав підполковника прикордонної служби, якого патрульні "оформили" за керування автомобілем у нетверезому стані.
  • Суддя зазначила, що протокол був складений з порушеннями інструкції поліцейських, тому вважається недійсним. 

Розгляд справи щодо викладача прикордонної академії Миколи Шпорта завершився. Військовий постав на лаві суду після його затримання патрульними ще у жовтні минулого року. Суд першої інстанції визнав його винним за частиною 1 статті 130 КУпАП в частині відмови від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння. Микола Шпорт не погодився з рішенням і подав апеляцію

Сьогодні, 1 березня, Апеляційним судом скасовано постанову суду першої інстанції. Сам Микола Шпорт сказав на суді, що не відмовлявся від проходження огляду на стан сп'яніння, а лише просив, аби поліцейські на місці зупинки та в медзакладі надали йому для ознайомлення оригінали документів на технічний прилад «Драгер». Зокрема, сертифікат відповідності та свідоцтво вимірювальної техніки. В ході доведено, цього не не було зроблено. 

"Огляд особи на стан сп'яніння, проведений з порушенням вимог статті 266 КУпАП, вважається недійсним (ч.5 ст.266 КУпАП). Дослідивши в апеляційному суді зібрані в провадженні докази, допитавши свідка і особу, що притягується до адміністративної відповідальності, апеляційний суд приходить до висновку, що протокол, як недопустимий доказ, не може бути покладений в основу доведеності вини", - йдеться у постанові. 

Відео дня

Головними аргументами було те, що патрульними був складений неналежний протокол. Окрім того, для того, щоб зафіксувати порушення, копи не залучили двох свідків. Адвокати Шпорта побачили у цьому грубе порушення з боку поліцейських. 

 

- Як видно з протоколу про адміністративне правопорушення, складене щодо Шпорта, в протоколі не зазначені свідки його відмови у проходженні огляду на стан алкогольного сп’яніння на місці зупинки та в закладі охорони здоров’я, що дає Апеляційному суду підстави вважати, що протокол складений з порушеннями інструкцій. Відтак протокол не може бути покладений в основу доведеності вини Шпорта. Апеляційний суд вважає, що в суду першої інстанції не було підстав визнавати Шпорта винним, - зачитала суддя Лариса Кулеша.

Суд постановив, апеляційну скаргу прикордонника задовольнити частково. Постанову Хмельницького міськрайонного суду скасувати, а провадження у справі стосовно Шпорта закрити в зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину. Постанова Апеляційного суду оскарження в касаційному порядку не підлягає.

Нагадаємо, автомобіль «Honda Accord», за кермом якого їхав Микола Шпорт, зупинили 25 жовтня на Пілотській. За словами копів, водій не увімкнув лампочку, яка підсвічує номерні знаки. Копи сказали, що у водія також не було страхового полісу.
На місці події патрульні помітили в чоловіка ознаки алкогольного сп’яніння. Тест на «Драгері» на місці зупинки він не проходив. Копи кажуть, що водій відмовився. В наркодиспансері, за словами поліцейських, Микола Шпорт сказав, що також відмовляється від огляду і попросив адвокатів. Вже у міському відділі поліції, у присутності двох правозахисників водія, склали адмінматеріали.  

У постанові суду першої інстанції  вказано, що водій все таки пройшов тест на стан алкогольного сп'яніння, правда вже після того, як копи склали адмінпротокол. А це майже через 5 годин після затримання транспортного засобу.  У довідці з диспансеру зазначено, що Шпорт був тверезим. 
 

 Читайте також: Керівник сервісного центру МВС Хмельниччини попався п'яним за кермом? (ВІДЕО)

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег

    через недосконале законодавство тепер всіх будуть виправдовувати. а пяні нечистоти будуть робити дтп, вбивати пішоходів , а потім лікарі скажуть шо вони тверезі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up