У хмельницькі школи закупили мультимедійні комплекси на 700 тисяч. Як ними користуються? (ВІДЕО)

У хмельницькі школи закупили мультимедійні комплекси на 700 тисяч. Як ними користуються? (ВІДЕО)
  • На закупівлю мультимедійних комплексів із бюджету витратили майже 700 тисяч гривень.
  • Ними поповнилося 19 хмельницьких шкіл. Постачальників обирали директори.
  • Працювати з інтерактивною дошкою педагоги вчаться самі. Але на уроках використовує її не кожен. 

 

Ми продовжуємо цикл матеріалів про освіту. Цього разу журналісти vsim.ua дізнавались про мультимедійні комплекси, які замінюють традиційні шкільні дошки. Ними забезпечені всі хмельницькі школи. У деяких були комплекти інтерактивних дошок й раніше, інші закупили їх лише цьогоріч. Як працює такий комплекс бачили журналісти vsim.ua

Як працює дошка?

Традиційна дошка з крейдою відходить у минуле. Поступово її починають замінювати сучасні інтерактивні щити. На них можна не лише писати, а й демонструвати зображення та виконувати вправи. Щоправда, без електрики вони не служать. А в комплект до дошки входить проектор, кріплення і ноутбук.

Відео дня

У ЗОШ №7 дошку встановили в історичному кабінеті. Одна із причин - вчитель вправно нею користуєтьсяНевелика дошка, розмірами 170х116 см, працює, як сенсорний екран. Зображення з ноутбука передається на неї через проектор. Досить доторкнутися до поверхні дошки, щоб керувати програмами, запущеними на комп'ютері. Дотики здійснюються спеціальними маркерами або просто пальцями. А передаються назад за допомогою USB-кабелю. Використовує ця дошка 2 Вт електроенергії.

Проектор кріпиться на стелі, щоб добре передавати зображенняЗ її допомогою вчитель може малювати схеми, працювати з інтернетом, писати поверх будь-яких додатків, вебсайтів і відео за допомогою маркерів. А учень вправно накреслить математичну фігуру, виконає завдання чи проведе лабораторний дослід. На дошці є позначки. Але користуватися нею вони не вчатьПотім можна зберегти всі записи на комп’ютері. Працювати з цією дошкою можна на будь-якому предметі. Але час використання варто обмежити. Аби не псувати дітям зір.

Користуватися вчилися самі

Як інтерактивну дошку використовують на уроках хмельницькі вчителі бачили журналісти vsim.ua. Для цього побували у двох закладах. Спершу завітали у колегіум імені Володимира Козубняка. Там є два мультимедійні комплекси. Один знаходиться у кабінеті біології. А другий, придбаний цьогоріч, встановили у інформатичному. У школі кажуть, двох їм замало. 

Мультимедійний комплекс комп'ютери та меблі придбали цього рокуНа стіні розмістили дошку, проектор прикріпили під стелею. Директор Оксана Віхтюк каже, що поки цим мультикомплексом не користувалися. Тому невеликий майстер-клас провели у кабінеті біології. Вчитель розповіла, що може показувати на уроці презентації та малювати зображення. А діти мають змогу захищати перед класом електронні проекти.

У гімназії № 2 є аж 5 мультимедійних комплексів. Ними в школі користуються вже 3 роки. Спеціально для vsim.ua 27-річна вчителька Тетяна Івасюк продемонструвала елемент уроку української літератури. Учень склав на дошці ілюстрацію, обираючи відповіді на питання. А вчитель Оксана Карповець показала як пояснює восьмикласникам фізичні досліди. Учениця виконала вправу, перетягуючи маркером по дошці необхідні зображення.  

- Наша гімназія отримала дошки безкоштовно, в рамках всеукраїнського проекту «Відкритий світ», - розповідає заступник директора гімназії з навчально-виховної роботи Наталія Осатюк. – А педагоги навчились ними користуватися самостійно. Читали про досвід в інтернеті. Потім створили творчу групу вчителів, які вчили інших. Зараз в гімназії вміють працювати з дошкою майже всі. У кабінеті хімії вчителі використовують її постійно. А в інших кабінетах міняються на час проведення уроку.

Моніторили всі – вибирали школи

Кошти для закупівлі мультимедійних комплексів заклали в бюджет ще наприкінці минулого року. Заступниця міського голови Галина Мельник розповіла, що моніторила фірми постачальників особисто. Паралельно це робили в управлінні освіти та навчальних закладах. Підзаробити вирішили відразу 4 фірми. Вони запропонували власні послуги управлінню освіти. Ті порекомендували школам купувати в двох з них. Але задля демократичності подали інформацію про всіх. А вже заклади зробили власний вибір. Кажуть, підтримували місцевих постачальників.

- Ми моніторили постачальників ще з червня, - розповідають у бухгалтерії ЗОШ № 31. – Шукали хмельницьких, бо їхні товари можна побачити та пощупати. Нижчі ціни були у «Технопросторі». Але їхню дошку треба було чекати. А без затримок змогла доставити тільки фірма «Корвет». То купували у них. Весь комплект від «Acer».

Не нав’язували, але перевірять 

Школи проводили закупівлю мультимедійних комплексів протягом липня. Інтерактивні дошки та проектори всі придбали від виробника «Acer». А от ноутбуки заклади купували від трьох: «Acer», «Asus» та «Lenovo». 

- Вказувати директорам в кого замовляти ми не можемо. Бо це тиск, - стверджує Галина Мельник. - А в нас демократія. Але коли ми рекомендували школам постачальників, то вони чинили опір. Казали: «Що це ви нам нав’язуєте?» Бо хочуть «свої» фірми. А тепер ми  в грудні проаналізуємо, як і що закупили в «кума-свата-брата» і на скільки коштів більше.

 «Як комплекси використовують ми не знаємо»

Роман Миколаїв, начальник управління освіти

- Мультимедійна дошка – це величезна допомога вчителю-предметнику. Зараз без цього неможливо. Але це потрібна річ. Їх замало. Тому на наступний рік ми знову закладаємо кошти, щоб школи поповнювалися мультимедійними комплексами.

Як правило, ці дошки встановлені у кабінетах. Найчастіше - в класі інформатики. В тих школах, де діє кабінетна система, використовують  постійно. Де такої системи немає, дуже часто дошкою користується закріплений за кабінетом вчитель. Наскільки школи поурочно використовують комплекси ми не перевіряємо.

В хмельницьких школах 48% вчителів передпенсійного та пенсійного віку. Майже всі вони складно або й не володіють комп’ютерною технікою. Хоч в нас йде співпраця з ХНУ. І їхні викладачі готові в будь-який час навчати вчителів користуватися комп’ютерами, мультимедійними дошками та іншим обладнанням.

«Потрібно навчати вчителів»

Сергій Горбачов, директор столичної ЗОШ № 48

Питання із використання мультимедійних дошок у школах досить актуальне. Хоча не критичне. Їх використання дозволяє організовувати інтерактивні презентації і зацікавити дітей. Використовувати дошки можна для будь-яких предметів, де потрібна наочність. Питання доцільності вирішує вчитель для реалізації конкретних навчальних завдань уроку. Кількість мультимедійних комплексів має бути такою, щоб кожен вчитель - у разі потреби - міг скористатися. Із досвіду - приблизно третина від кількості вчителів. А от навчати ними користуватися вчителів потрібно. Це досить складний у використанні пристрій - і надає нові можливості вчителю, про які той може навіть і не підозрювати.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Якубенко

    скоро дошок буде більше, ніж вчителів, які вміють ними користуватися. Спочатку б курси провели якісь для них, а потім купляли. а так -марна трата коштів на даний момент.
  • Олег Апін

    Дуже необхідна річ для навчання
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up