Зарахування в хмельницькі дитсадки. Чому дітей перекидають в кінець черги

Зарахування в хмельницькі дитсадки. Чому дітей перекидають в кінець черги
  • Електронну чергу в дошкільні навчальні заклади запровадили, щоб боротися з корупцією.
  • Реєструвати дитину радять відразу після народження, а згодом відстежувати її статус в черзі.
  • Деякі хмельницькі матусі помічають переміщення своїх дітей на останні місця.
  • Яка причина і що слід знати про заповненість в дитячих садочках Хмельницького?
У Хмельницькому є 46 дитячих садків, не включаючи приватні. Електронна черга дозволяє зареєструвати дитину в дошкільний навчальний заклад, не виходячи з дому. Для цього потрібно заповнити спеціальну форму. У заявці необхідно вказати ім’я та прізвище дитини, дату народження, серію та номер свідоцтва про народження, контактний телефон одного з батьків і бажаний дитячий садок. Після цього слід натиснути "Подати заявку". Про успішну реєстрацію свідчить статус дитини в списку: “Зареєстровано в черзі”.

Після вище перерахованих кроків батьки можуть стежити за переміщенням своєї дитини в черзі. Як повідомляє МОН України, якщо в закладі є вільні місця - статус реєстрації змінюється  і з’являється напис “Допущено до зарахування”. Повідомлення із таким змістом надходить одному з батьків на електронну пошту.  Наступний крок - подати документи до дитячого садка. Термін подачі встановлює місцевий орган самоврядування. Хмельницькі батьки мають звернутися до дошкільного навчального закладу протягом 20 днів. 

Загалом електронну чергу запровадили задля зменшення випадків корупції. Однак деякі хмельницькі батьки кажуть, що місце дитини в списку весь час змінюється. Мовляв, їхнє чадо перекидають ледь не в кінець черги. Чому так відбувається?

Скільки хто платив і кому?

Хмельничанка Ірина народила доньку в листопаді минулого року. Не затягуючи, жінка зареєструвала дитину в електронній черзі. Вона обрала садочок №43 “Горобинка”, що в Південно-Західному мікрорайоні міста. Весь час Ірина слідкує за місцем у черзі. Каже, що просувається все нормально. Мовляв, за весь час дитина рухається послідовно вперед. Зараз їхня заявка має статус: “Прийнята спеціалістом”. 

Відео дня

Однак не у всіх батьків процес зарахування до садочка проходить позитивно. У соцмережах матусі періодично обговорюють це питання й кажуть про перекидання їхньої дитини ледь не в кінець черги. 

Зокрема, у спільноті “Мамочки Хмельницького” в Instagram одна з жінок поцікавилася, кому і скільки потрібно заплатити, щоб опинитися на початку списку до зарахування. При цьому хмельничанка зазначила, що із 5 місця її дитина опинилася на 30. У коментарях під публікацією стосовно змін у черзі зазначили й інші матусі. 

 

Хмельницькі батьки занепокоєні й іншими питаннями, що стосуються електронної черги. Скажімо - чому їхні діти зовсім зникають з черги, коли та як вона оновлюється. Також батьків цікавить кількість вільних місць у дитсадках Хмельницького.

 

Які дитсадки найзавантаженіші?

У 2021 році до Електронної черги у дитсадки Хмельницького подали 1 203 заяви. З них найбільше до першої молодшої групи - від 2 до 3 років. Таких є 744. Трохи менше виявилося охочих до другої молодшої групи, від 3 до 4 років. А саме - 328. До середньої групи, від 4 до 5 років - 80. Найменше заяв подали до старшої групи - від 5 до 6 (7) років. Таких всього 48. Ці дані подають на сайті Електронної черги у дошкільні навчальні заклади Хмельницького.

Станом на сьогодні, 6 квітня, найбільше заявок подали на зарахування до закладів, що в мікрорайоні Виставка. Таких є 508. Трохи менше охочих відвідувати садки на Озерній - 378. Натомість найменше дітей зареєстрували у дитсадки в мікрорайонах Книжківці та Лезневе.

На сайті Електронної черги є дані за кількістю вільних місць у дитсадках міста. Найменше в ДНЗ №54 “Пізнайко”, що на проспекті Миру. А саме - 26. У ДНЗ №8 “Малятко”, на Володимирській, вільних є 33 місця. А в ДНЗ №39 “Котигорошко” - 36. Заклад знаходиться на Подільській.

А от найбільше вільних місць у садку №49 “Дюймовочка”, що на Парковій. Таких є 145. Дитячий навчальний заклад №6 “Колобок” на Львівському шосе має 120 місць. Менш завантаженим є ще один дитсадок на вулиці Ракетників. Йдеться про ДНЗ №11 “Золота рибка”, де є також 120 місць для дітей. 

Детальніше ознайомитися із даними по кожному садку окремо можете в інфографіці. Дані є актуальними станом на 6 квітня 2021 року. 

Що кажуть в міському департаменті освіти та науки

Директор департаменту освіти та науки міськради Надія Балабуст прокоментувала ситуацію з електронною чергою в дитсадки Хмельницького. За її словами, найзавантаженішими є заклади в мікрорайоні Озерна та Виставка. 

Надія Балабуст розповіла: щомісяця 5 числа електронна черга оновлюється. Тобто одні діти зараховуються, а інші - підіймаються в списку вище. Ми розповіли очільниці департаменту освіти та науки про скарги матусь щодо переміщення їхніх дітей в кінець черги. Вона пояснила, що так може відбуватися за однієї умови - якщо ті “прокліпали” статус в черзі “Допущено до зарахування”.

У положенні про порядок загальної міської електронної реєстрації дітей до дошкільних навчальних закладів Хмельницького йдеться, що першочергово зараховують дітей наступних категорій: 

  • діти з багатодітних сімей;
  • діти-інваліди, які не мають протипоказань перебування в ДНЗ;
  • тубконтактні діти та діти, які перехворіли на туберкульоз чи мають ускладнення після БЦЖ;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти-напівсироти;
  • діти, які перебувають під опікою чи у прийомних сім'ях;
  • діти-переселенці з Автономної Республіки Крим та південно-східних регіонів України;
  • діти учасників бойових дій в зоні АТО.

Надія Балабуст уточнила, що іншу групу заявників зараховують позачергово, у співвідношенні 1:10. Йдеться про пільговиків. Простішими словами, на 10 зарахованих дітей - 1 пільговик. 

До пільгових категорій відносяться:

  • діти батьків-інвалідів І групи, у тому числі діти учасників ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС 
  • діти з багатодітних сімей, де є двоє і більше дітей дошкільного віку, якщо одна дитина відвідує цей ДНЗ 
  • діти військовослужбовців, працівників прокуратури, судів та правоохоронних органів, що призначені для проходження служби з іншої місцевості.

У департаменті освіти та науки міськради додали, що першочергово зараховують і тих дітей, які в попередньому році не були забезпечені місцем у дитсадку. Крім того, Надія Балабуст радить реєструвати дітей в чергу відразу після народження. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (52)
  • Marina Nazarchuk

    Ми потрапели через електрону чергу без проблем зарієструвалися на 15 день після наподжкння були 8 так і залишилися доки не пртрапили в садочок
  • Юлія Якімова

    Стояли в групу  2-3 в 5 садок Соловейко. 5 березня було зрозуміло що ми не попадаємо. То бігом пепеписала в 47 садок Дзвіночок. І вуаля вже допущені до зарахування.
  • Olga Khmelevskaya

    діти, що перехворіли на туберкульоз, та тубконтактні зараховуються у першу чергу?! З глузду з*їхали, чи що? По усім санітарним нормам такі хворі, чи перехворілі, мають, як мінімум , рік знаходитися під контролем лікаря та уникати відвідування колективів. А вони туберкульозну дитину, чи з позитивною пробою, в першу чергу відправляють у садок.......

    Читач73 reply Olga Khmelevskaya

    Є спец групи для таких дітей, де всі діти тубконтакт, чи перехворіли. Працювала вихователем в такій групі. А ви що думаєте, ми в стеридьномц світі живемо)))
  • Ирэн Пунда-Петрович

    Стояла в черзі і попала в молодшу группу, без грошей

    Марина Козак reply Ирэн Пунда-Петрович

    Ирэн Пунда-Петрович Ми такое без проблем,та грошей
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up