Адвокатка у справі розстрілів під Хмельницьким СБУ голодувала 13 днів. Чому?

Адвокатка у справі розстрілів під Хмельницьким СБУ голодувала 13 днів. Чому?
  • Євгенія Закревська захищає у суді потерпілих по “справі Крайтора”.
  • Жінка відмовилася від їжі в знак протесту. 
  • Підтримали її ще 15 активістів, журналістів, переселенців та учасників війни на Сході. 
  • Україною прокотилися хвилі акцій та протестів.

Добігли 13 днів голодування адвокатки Євгенії Закревської, яка у Хмельницькому відстоює права трьох потерпілих у справі розстрілів під місцевим СБУ. 

Нагадаємо, що 19 лютого 2014 року мирна акція, яку організували хмельницькі майданівці під установою, перетворилася на трагедію. У мирних беззбройних людей, які просили головного СБУшника вийти до них із поясненнями, почали стріляти. Від зброї силовиків постраждали шестеро хмельничан, двоє померли. У перші ж хвилини стріляли з центрального входу до приміщення куля влучила в 71-річну Людмилу Шеремет. У важкому стані жінку забрала «швидка». Після цього активісти перейшли до радикальних дій: з обох боків ворота СБУ підперли тролейбусами, у вікна полетіла бруківка, а потім й коктейлі Молотова. Будівля палала. Вночі смертельне поранення отримав 22-річний Дмитро Пагор, який разом з іншими майданівцями стояв до останнього. Через три дні, після тих подій у лікарні померла і Людмила Шеремет.

Саме столична адвокатка Євгенія Закревська стала на захист родин постраждалих тієї фатальної ночі. Вона відома українцям, як правозахисниця по справах Небесної сотні. А в Хмельницькому суді активно виступає за перекваліфікацію справи розстрілів під СБУ. Каже, що за свої дії Крайтор має відповісти за більш суворими статтями. На одному із засідань адвокатка заявила, що в матеріалах справи вказано, що екс-очільник СБУ діяв умисно, а в класифікації статті цього не враховано. 

Відео дня

 “... вийшов за межі наданих йому прав і повноважень, не маючи підстав для застосування вогнепальної зброї, віддав підлеглому - співробітнику відділу ЦСО «А» незаконний наказ на застосування вогнепальної зброї”, - зачитала тоді адвокатка із матеріалів справи. 

Голодувала за Майдан

Про намір відмовитися від їжі жінка оголосила 21 листопада. І знову ж таки через справи Майдану. Її дії стали наслідком нерозглянутої в парламенті поправки до законопроєкту про Держбюро розслідувань. Правка мала б дозволити слідчим у справах Майдану перейти з ГПУ до ДБР і поновити розслідування, які зупинилися.

У коментарі hromadske Закревська повідомила, що буде голодувати, поки справи Майдану не будуть розслідувати. 

«Зараз, з нинішнього дня, з того дня, коли зупинилось це розслідування, я не буду їсти до того моменту, поки не приймуть цю поправку, не створять це управління і не переведуть туди цих слідчих. І я це вам обіцяю», - пояснила журналістам національного видання Закревська.

За її словами, справи Майдану вже нікому не цікаві, а в парламентарів є «більш важливі справи», ніж ухвалення необхідних законопроєктів.

Закревську підтримали ще 15 активістів по всій Україні. Вони долучилися до голодування. А в  Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Почаєві, Одесі, Полтаві, Харкові та Мукачево прокотилися хвилі протестів, акцій та флешмобів. 

"Це наша маленька перемога"

Активісти таки добилися свого і 3 грудня Верховна Рада проголосувала за поправку №318 до законопроєкту про ДБР, яка дозволить слідчим, які розслідували справи Майдану, перейти з Генпрокуратури до ДБР без проходження конкурсу. За неї проголосували 334 депутати.

Євгенія Закревська, у свою чергу, написала на своїй сторінці у Facebook, що це перемога. Вона подякувала всім, хто її підтримав. За час голодування жінка схудла на 6,6 кілограма. Щодня на своїй сторінці вона викладала пости із результатами схуднення та описувала свій стан. Далися ці дні жінці важко. Як все було ви можете прочитати ТУТ

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouT

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ситников Стас

    МИРНА АКЦІЯ ??
  • Sidorcuk Masa

    Ето называется сушкой, сушкой тела. Так голодают перед концертами басков и Киркоров. Наверное она тоже сделала сушку тела и лица
  • леонид наседкин

    Все сами и виноваты в том,что случилось!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up