Пляжний сезон у Хмельницькому стартував, але підготуватися до літа не встигли

Пляжний сезон у Хмельницькому стартував, але підготуватися до літа не встигли
  • З 1 червня в Хмельницькому офіційно відкрився купальний сезон.
  • Людей на пляжі мало. А роботи по облаштуванню ще тривають.
  • Чи безпечно купатися в Бузі та як облаштують зону для засмаги?

 

Прийшло літо – всі на пляж. З 1 червня офіційно стартував пляжний сезон. Вже з понеділка, 5 червня, синоптики прогнозують справжню спеку. Як до літа підготувалися цього року та чи безпечно купатися в Бузі, дізнавались журналісти vsim.ua.

Висновки зробили "за закритими дверима"

Щороку відкриття купального сезону розпочинається з обстеження території пляжу та прибережної води. Журналісти vsim.ua попросили повідомити коли збиратиметься комісія для обстеження. Кілька разів телефонували в управління ЖКГ та допитували про дату. Головний спеціаліст управління Олександр Вишневський особисто сказав, що повідомить, щойно дізнається про час обстеження. Але журналістів на захід так і не запросили. Чому, в управлінні не пояснюють. За поясненнями звернулися до профільного заступника мера Анатолія Нестерука. З телефонної розмови із чиновником стало зрозуміло, що журналісти - небажані гості під час огляду.  

Відео дня

 А.Н.: - Ця комісія виїжджала коли.., як положено. Як кожного року. Вам же не важливо. Це якби слідчий допитувався якого числа і який час. Но ми пресу не запрошували. Це робочі питання. Якби ви були сказали, що в цьому році нас запросіть.

Ж.: - Я телефонувала в управління ЖКГ, розмовляла з Олександром Вишневським і просила повідомити про дату обстеження.

А.Н.: - Ну то можете на нього скаргу написати, я йому догану дам, щоб він на другий раз думав і не забував. Добре?..

Комісія дала «добро»

Все ж таки нам вдалося з'ясувати, результати перевірки. Комісія обстежувала територію пляжу та дно лівого берегу Бугу ще 25 травня. Вона дала дозвіл на відкриття купального сезону. Для цього звернулися до Держпродспоживслужби. Там кажуть, що вода пройшла перевірку.

- Моніторинговим дослідженням води з Південного Буду зі сторони пляжу міста Хмельницького займався лабораторний центр, - пояснює керівник Держпродсподивслужби Іван Ліщук. - Проби води відібрали ще 19 травня. Аналіз показав, що вода придатна до купання. Згодом аналіз води будуть робити ще не раз. Але зараз можна купатися.

У мерії хочуть повернути пляж

Міський пляж ще з 2007 року знаходиться в оренді. Договір підписаний із ТОВ “Браво”. Термін оренди – 20 років. В них позичила землю біля Південного Бугу власниця кафе «Малібу» Анаїд Ділоян.  Протягом цього часу підприємиця взяла на себе обов’язок стежити за територією та благоустроєм.

Але в мерії хочуть повернути цю територію в комунальну власність. Та цього доведеться чекати щонайменше 10 років. Про це далі в нашій телефонній розмовів вів Анатолій Нестерук.

- Цю земельну ділянку – пляж – міська рада в 2007 році на 20 років дала в оренду, - каже Анатолій Нестерук. – Дали, що я можу зробити, ну дали. Договір так прописаний, що підстав розірвати оренду немає. А ми би хотіли, щоб він був комунальний пляж і щоб ми вкладали туди кошти і робили його кращим.

Сама ж Анаїд Ділоян скаржиться на освітлення пляжної території. В нічну пору не видно, що робиться на території. Освітлення на пляжі зараз вмикають з дев’ятої вечора до п’ятої ранку. Але наявних ліхтарів, жаліється орендар, недостатньо. Натомість, каже, для до фестивалю “Rock&Buh” в мерії подбали про потужні ліхтарі.

- Вночі тут темно і далеко не видно, що відбувається, - пояснює Анаїд Ділоян. - Нам обіцяли допомогти з цією проблемою в міській раді. Будемо знову просити потужніші ліхтарики, як це організували на рок-фесті.

В мерії це підтверджують. Ліхтарі планують замінити на потужніші. Та коли це буде не кажуть. 

До початку сезону зробили не все

Усе, що мали зробити до початку пляжного сезону, не встигли. Анаїд Ділоян пояснює, почали працювати ще до обстеження комісії. Продовжують після.

- 26 травня ми завезли 20 тонн піску, - стверджує Анаїд Ділоян. - Розсипали по всьому пляжу. Кожного тижня його культивуємо. І надалі по 20 тонн будемо довозити пісок. Черговий завіз буде вже наступного тижня. Всього плануємо сюди завезти 100 тонн. Так, як на пляжі все ж є камінчики, то хочемо їх вибрати. Попри берег зараз ще скошуємо траву та комиш, щоб не заважали. На пляжі вже чергує рятувальний пост. Рятувальники тут до 7-8 вечора. Я особисто пройшла спеціальні курси з надання першої допомоги на пляжі. Тому можу це робити, в разі потреби до приїзду «швидкої». Є сторож. Також готовий уже паспорт пляжу.

Для відпочиваючих є два ще радянських фонтанчики з питною водою. В громадському туалеті, який є на території, викачали септик. В управлінні ЖКГ кажуть, якщо хмельничан відпочиватиме багато, доставлять ще один-два біотуалети. За 25 гривень можна орендувати пластиковий шезлонг. Таких є в наявності 24 штуки.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег

    тов браво належить вікарчуку
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево Від читача 12:22 Як Обрати Найкраще Місце Для Своєї Посмішки? 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up