“Я дивлюсь із захопленням”, - директор “Планети” про змінений орендарями фасад кінотеатру

“Я дивлюсь із захопленням”, - директор “Планети” про змінений орендарями фасад кінотеатру
  • В приміщенні кінотеатру “Планета” відкрили ще один магазин. 
  • Орендарі одні за одним змінюють фасад архітектурної пам’ятки.
  • Чиновники вважають це за норму, історики ж бачать порушення. 

Будівля кінотеатру “Планета” має статус архітектурної пам’ятки лише сім років. Останнім часом з нею експериментують. Спочатку на фасад повісили екран, де щогодини “крутять” рекламу, кліпи і трейлери. А місяць тому в приміщенні затіяли ремонт. Як виявилось, для відкриття етно-магазину. Нові орендарі на фасаді зробили “навіс”, поставили скляні двері, а дизайн оформили орнаментом вишиванки.  До цього часу це приміщення орендував фотосалон.З приходом нових господарів зовнішній вигляд фасаду змінився. Думки людей розділились, почались дискусії. Одні вважають, що такі оновлення псують фасад “Планети”, інші - підтримують. 

Такий допис на своїй сторінці Фейсбук залишила активістка Альона Береза

Відео дня

 “Я дивлюсь із захопленням”
На початку тижня тут ще тривали ремонтні роботи, а зараз в “Планеті” вже працює магазин вишиванок і сувенірної продукції. За коментарями ми звернулись до директора обласної фірми “Кіновідеопрокат” (кінотеатр “Планета” - прим.автора) Андрія Олеся. З журналістами він спілкується не надто охоче. В телефонному режимі пояснює:

- Фасад погоджений з благоустроєм і комісією при управлінні культури (консультативна рада при управлінні культури, національностей, релігій і туризму Хмельницької ОДА, - прим.автора). Тому ніяких питань немає. Мені особисто дуже подобається, я дивлюсь із захопленням. Те саме стосується і екрану. Комісія все затвердила. Я дію в рамках закону, - прокоментував директор кінотеатру Андрій Олесь.

За його словами, новий орендар приміщення буде сплачувати 430 гривень за один квадратний метр. Був відкритий конкурс, де обрали підприємця. Загальну ж суму, яку заклад отримує від всіх орендарів приміщення, Андрій Олесь називати не хоче.

Відповідальність несе власник
Будівля кінотеатру “Планета” належить до комунальної власності Хмельницької обласної ради. Вона є в переліку “щойно виявлених об’єктів культурної спадщини за видом - історія”.

За законом “Про охорону культурної спадщини”, відповідальність за стан і збереження архітектурних пам’яток несе власник. Закон пише, що управління культури має стежити за станом об'єктів культурної спадщини і накладати штрафи за правопорушення. Порушення можуть знайти, якщо власник не утримує приміщення в належному стані або використовує пам’ятку для нового будівництва. Також на пам’ятках архітектури забороняють проводити такі роботи, які можуть порушити її автентичний вигляд. Та за дотриманням цих вимог майже ніхто не стежить. Достатньо глянути лише на Проскурівську. 

“Перше питання кінотеатру - заробляти гроші”
Кінотеатр належить до переліку об’єктів архітектури і містобудування Хмельницького. Тому за коментарем ми звернулися до управлінні культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької ОДА. Там жодних порушень не вбачають. 
“Планета”  - це нововиявлена у 2010 році пам’ятка , яка була занесена в реєстр. Але подивіться на художній музей, де є валютний магазин. А з кінотеатру «Планета» знято все фінансування, - пояснює начальниця управління Ірина Трунова. – Треба дивитись глобальніше на речі. Раніше тут було кафе – ніхто не звертав уваги. Якщо цей магазин підтримує наше українське, то чому ні? В закладу перше питання – заробляти гроші, щоб зберегти колектив.

 “Фасад переробляти не можна”

Кінотеатр “Планета” вважається пам’яткою архітектури місцевого значення. Як розповідає журналістам vsim.ua провідний науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін, він збудована у 1949-1953 роках. Спочатку там було пожежне депо. 


Там де зараз зал кінотеатру, колись були ворота, туди заїжджали машини. А сама вежа – це пожежна каланча. Пожежне депо пропрацювало до початку 80-х років. Потім тут відкрився дитячий кінотеатр «Планета». Будівля цікава тим, що там є пам’ятна дошка, де вказано, що її збудував архітектор Гнат Чекірда (відомий у Хмельницькому архітектор в повоєнний час, - прим.автора). Саме за його проектами після війни був зведений Будинок Рад на майдані Незалежності, - говорить Сергій Єсюнін.
Історик вважає, що прибудов на історичній пам’ятці не має бути. Щоправда, не заборонено виконувати роботи всередині приміщення. Табу - фасад будівлі. 
Те, що зараз роблять, недоречно. Не можна, аби змінювались об’єми будівлі і автентичний фасад. Якщо вікна чи двері були заплановані архітектором, то змінювати цього не можна. Якщо ж це тимчасові рекламні конструкції чи екран - то ще можливо. В будь-якому випадку, це має бути обумовлено, на відстані від фасаду і таке, що легко демонтується, - пояснює краєзнавець. 

Читайте також: «Хмельницький – місто без обличчя»: як руйнуються історичні пам'ятки



Друзі, а що Ви думаєте про такі зміни? Діліться своїми думками у коментарях. 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • IGOR

    Ну если сравнивать старую ужасную "будку" - Kodak, и то, что сделали сейчас, то то, что сейчас - несравнимо выигрывает...

    А по дисплею - неоднозначное мнение. Зачем монтировать биллборд в историческое здание?

    Ваня Ігнатенко reply IGOR

    бо треба збивати гроші з чого тільки можна і не можна. Комісії дали грошей - нате вам дозвіл. Скоро все заліплять
  • Інна Реп'яшко

    Базарний менталітет з нас так і пре, щоб побільше наліпити, по-багачє, заліпити все вивісками, рекламою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up