Що думають хмельничани з приводу перейменування вулиць (ВІДЕООПИТУВАННЯ)


Майже 50 вулиць Хмельницького, які підпадають під закон про декомунізацію, мають перейменувати. Протягом місяця на сайті міської ради містяни можуть запропонувати свої варіанти назв вулиць або ж оскаржити ті, що запропонувала топонімічна комісія.

Нагадаємо, що з питання перейменування вулиць топонімічна комісія у Хмельницькому засідала вже тричі. У понеділок, 11 січня, члени комісії визначились із новими назвами вулиць та провулків, які можуть замінити теперішні. На сайті vsim.ua хмельничани почали активно обговорювати це питання. 
Як ставляться хмельничани до перейменування вулиць, дивіться у відео.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Для чого витрачати кошти, краще в інше русло.
  • Aleksander Kolizhuk

    Ruslan Stefanchuk

    12 января в 13:13 ·



    Був на свята на рідній Хмельниччині. Топ-тема - перейменування вулиць

    Смайлик «smile»



    Тому декілька слів з цього приводу.



    Перейменування вулиць - це мабуть одна із найбільш швидких та доступних для будь-якої нової влади форм громадської реформаційної активності. Адже здається немає нічого простішого, як встановити "історичну справедливість" шляхом увіковічення більш заслужених та передання у забуття менш заслужених.



    Одразу скажу, що я, як патріот свого рідного міста, теж вважаю, що окремі із вулиць вже давно потребують зміни власної топоніміки. Однак, хотілося б, щоб особи, які будуть причетні до перейменування, врахували деякі особливості:



    1. Перейменування вулиць - це складна та марудна процедура, яка повинна відбуватись у повній відповідності до чинного законодавства та з проведенням відповідних громадських обговорень, особливо серед мешканців топонімічних об'єктів, які будуть змінюватись. Цим нехтувати не слід, враховуючи доволі стислі терміни проведення цього процесу.



    2. Треба визначити економічну складову, тобто "ціну перейменування" і не вірте ніколи тому, що вам говоритимуть, що це нічого не вартує. Треба чітко прорахувати, скільки вартуватиме:

    - внесення змін у друковану та електронну картографічну продукцію;

    - зміна установчих документів юридичних осіб;

    - зміна печаток, штампів, фірмових бланків документів, рекламної продукції тощо.

    - переоформлення правовстановлюючих документів для власників об'єктів права власності, що знаходяться на цих вулицях, провулках тощо (адже для окремих домогосподарств та юридичних осіб - це необхідно);

    - зміна дорожніх знаків та набудинкових табличок (до речі, я б одразу замовив якийсь єдиний "хмельницький стиль" таких будинкових табличок, щоб було однаково по усьому місту);

    - зміна туристичних знаків та вказівників, пам'ятних дошок тощо;

    - внесення змін щодо державної реєстрації до паспортів громадянина України (для деяких категорій осіб);

    - внесення змін до реєстру виборців;

    - внесення змін до поштових індексів та корегування роботи поштових відділень тощо.

    Зрозуміло, що переважна більшість вказаних змін ляже на плечі місцевого бюджету. Однак, як видно, і фізичні та юридичні особи також будуть нести некомпенсовані витрати. Тому треба було б чесно та відкрито здійснити моніторинг цих витрат та повідомити осіб, яких вони стосуються.



    3. На мою думку, попри важливість увіковічування імен окремих політичних та культурних діячів, я б пропонував переважну більшість перейменувань здійснити з огляду на їх історичну, або політично-нейтральну назву (наприклад, Березова, Шовковична, Медова, Квіткова тощо). Перевага такого підходу у тому, що суттєво знижується ризик перманентного перейменування вулиць у разі чергової "революційної доцільності". Прикладом цього є топонімічний підхід, який притаманний багатьом цивілізованим країнам, які формують логіку містобудови за принйипом "горизонтально - вулиці, вертикально - авенью". Імені дають лише історичним постаттям, щодо яких немає сумніву та громадянського розколу. І тому доволі легко орієнтуватись у такому місті, коли тобі говорять: "зустрічаємось на розі 4 стріт та 2 авенью", замість звичного: "ну це на вулиці такій-то, яка була така-то, а зараз така-то". Тому щиро сподіваюсь, що пріоритетом топонімічних змін буде зручність для громадян, а не чиїсь політичні чи інші уподобання.



    І саме головне. Зміна вулиць - річ важлива та необхідна. Але ми повинні зрозуміти одне, що яке б гарне найменування не мала вулиця, однак у разі її хаотичної забудови, неприбраного сміття (снігу), відсутності шляхового покриття - все це немає жодного сенсу.



    Тому наснаги та розуму! З Богом.
  • Вячеслав Пилюйко

    Я взагалі не розумію що відбувається. Новин про люстрацію нема, цікавих рішень про надходження інвестицій в місто нема, новин по дерегуляціі бізнесу нема. За те багато розмов про дурниці і відверті нісенітниці

    Анонім reply Вячеслав Пилюйко

    100%. Я,як бухгалтер,ніколи не повірю,що це міроприємство буде безкоштовним. Хлопці вирішили ,що пора повертати гроші,витрачені на виборах ??????? Знову з кишень платників податків.Так ніби ж молодь прийшла до влади. Хотілось вірити,що вони будуть інщі. А може там кабінети заразні ???? Ще не встигли нічого зробити суттєвого ,крім розмов про дурниці і нісенітниці, а вже їх тягне бюджетні гроші на ті самі дурниці профітькати. Невже знову розчарування.......... В нас дуже багато дійсно важливих проблем. Беріться краще за них.

    Анонім reply Вячеслав Пилюйко

    вот и получается - опять выбрали бездарей

    Анонім reply Вячеслав Пилюйко

    Люстрації нас не стосується.  Ви правда вірите в цей дурний закон?
  • Анонім

    менять нанормальные или те что были до комунариков
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up