Якщо хмельничани не встигнуть встановити лічильник за 2 місяці, їм відключать газ

Якщо хмельничани не встигнуть встановити лічильник за 2 місяці, їм відключать газ
До 1 січня 2016 року абоненти, які використовують газову плиту та колонку, мають встановити газові лічильники. Інакше газовики лякають, що вже з нового року такі громадяни залишаться без блакитного палива.

З початку року хмельничанам безкоштовно встановили 608 газових лічильників. На облаштування безкоштовними лічильниками помешкань з газовою плитою та газовим водонагрівачем виділили 1,2 мільйони гривень.

У той час в області ще залишилось майже 3 тисячі споживачів, які використовують газову колонку та плиту, але і досі не мають лічильника. Цю категорію абонентів Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» зобов’язує встановити газові лічильники до 1 січня 2016 року, оскільки вони дозволять вести облік спожитого газу. Газовики зазначають, що хмельничани, які не встановлять лічильник до визначеного законом терміну, залишаться без газопостачання, а для повторного підключення купуватимуть лічильник за власний кошт. Та все ж у Хмельницькгазі обіцяють, що підключати абонентів повторно будуть безкоштовно.

- Встановлення проходить складно, тому що здебільшого люди відмовляються встановлювати газові лічильники, і ми будемо змушені з 1 січня припинити їм газопостачання, - розповідає «ВСІМ» заступник голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» Віталій Рейда.

Відео дня

Як зазначає Віталій Рейда, спочатку абонентів будуть попереджати. Якщо ж після декількох попереджень ті не встановлять лічильника, їх будуть відключати, перекриваючи та опломбовуючи газові труби.

Наразі процес встановлення лічильників призупинився. І не лише через відмови громадян. Хмельничани скаржаться, що безкоштовні лічильники нараховують у декілька разів більше газу, аніж ними споживається. Газовики від скарг відмахуються, мовляв, люди не звикли економити, і стверджують, що, на їх думку, звернень надходить мало.

- Були випадки, коли одній і тій же людині лічильник ми міняли 4-5 разів, тому що їх не влаштовував жоден і абонент продовжував стверджувати, що лічильник нараховує більше, аніж спожито. Тому ми таким абонентам рекомендували самим купити лічильника,  але він має відповідати державним стандартам, – каже Віталій Рейда. - Раніше норма на одну людину, яка має плиту та колонку і проживає в помешканні без лічильника, була 24 кубометри, зараз ж ця норма становить лише 9 кубометрів. Але у дійсності громадяни споживають набагато більше, вони звикли економити на сірниках, щоб розпалити колонку, але не на газу.

За його словами, газовий водонагрівач споживає за 1 годину близько 2 кубометрів газу, і через те, що досить часто колонки мають несправності та люди їх взагалі не вимикають, з того росте споживання газу. На місяць приблизно 30 кубометрів йде в пусту.

- Буває, що в квартирі прописана одна людина, а фактично проживає сім’я або ж квартиранти, і якщо не встановити лічильника, то не буде обліку спожитого газу, а відповідно, якщо нема обліку, то люди не мають стимулу економити, - пояснює Віталій Рейда.   

Нагадаємо, що лише 38% хмельничан справно сплачують за спожитий газ, а станом на 1 жовтня 2015 року заборгованість за газ склала понад 90 мільйонів гривень.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Повний маразм! Той,хто писав цю "новину", не достатнньо володіє информацією! По-перше, це один із проектів закону, ця версія ще навить не розглядалася парламентом! Не поширюйте паніку серед людей! Не подавайте неперевірені факти! "чули дзвін...!" Я б таких горе-дописувачів звільняла негайно! "Всім" має перевіряти, кого бере на роботу!
  • Анонім

    Ого
  • Хмелевская Ольга

    То давайте, відключайте! відключіть уже все, аби люди виздихали як руді миші! Як же ви задовбали! Коли ви вже нажеретесь і виздихаєте?!
  • Anonymous

    Ї розкажїть всїм як безкоштовно вставляють лїч ильники !!!ВСЇМ!!



    Приходять сїльскї беженц ї праююч ї в мїстї на роботї, за двї години!! правда встигають врїзатись в трубу , поставити лї чильник  , опломбувати.

    А ДАЛЇ ЩОСЬ СТРАШНЕ-- занїч набирається повна кухня газу, ПОВНА КУХНЯ!! Питаєшся що таке, визиваєш з газконтори- нї чого. Знову теж саме, спиш з вїдкритими квартирками, ПРИОч МУ КРАНИ ВЕНТЕЛЇ ПЕРЕКРИТЇ,, через недїлю тошнота, рвота, головокружїння, ну вже невмоготу- визиваєш заварїйки ї кажеш менї пофїг я квартирку закриваю, якшо злетить на воздух дом менї пофїг,, Приїджають.А там на вхїднїй трубї в лїч ильник ГНИДА СЇЛЬСКА чорну резїнову заглушку поставила так щоб пропускало газ , а нерахувало на лїч ильнику

    ГНИДА СЇЛЬСКА приходить наступного дня , переробляє НЕЗАДУРНО, ну тодї вже запитуєш нашо ти таке робиш??? А каже в мене зарплата 2900, а за кожний поставлений лїч ильник(и перероблено) у мене доплата по!!! 400 грн це бїзнес!!! мужик!!(на хмельнианах в них бїзнес!!)

    Anonymous reply Anonymous

    Притому безкоштовно ставлять лїчильники з номинальной температура директивного приведения, Тб- +0°С( тобта в квартири ставлять вулич ний лїчильник , а не кїмнатний) а не с температурой директивного приведения Тб =+15°С (установка внутри помещения) Тому вїн так ї педалить, так велосипедить, так ї мотає



    мало того що в них зарплата 2900-4000, а за кожний поставлений лїчильник(и перероблено)в них доплата за визов !!вїд газконтори по!!! 400 грн за кожного клїєнта, так ї ще на хмельнианах нашабулдижнїчають, пїдзароблять ,нахалтурять, бїду зроблять ї грошї вимагають Бо на  халатностї, небрежностї,разгильдяйствї ,халтурке левак на хмельнианах сїльскї емїгранти, беженї на роботї в мїстї  заробляють
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:46 Хмельниччина втратила десятьох захисників: імена 16:51 Хмельничанка опинилась у пастці у власній квартирі. Знадобилась допомога поліцейських 16:09 Холодно вночі і тепло вдень: прогноз погоди на Великдень на Хмельниччині 15:21 У Хмельницькій області оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 14:36 Складаємо великодній кошик: що обов'язково класти, а що під забороною освячення 13:51 На Хмельниччині поліція викрила псевдомінера. Йому загрожує в’язниця 13:02 СБУ закликає жителів Хмельниччини не відвідувати масових зібрань на Великдень 12:14 На пожежі у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка 11:29 Тонули у смолі під палаючим сонцем: на Хмельниччині офіцер врятував цуценят (ФОТО) 10:38 Отримали остаточний вирок нападники, які катували та обікрали пенсіонерку 09:52 Від сьогодні змінюється позначення навчальних автівок 09:08 На Хмельниччині розкладатимуть вакцину від сказу для тварин: як вони виглядають 20:52 На Хмельниччині солістка відомого гурту зареєструвала авто 20:06 Закупнянський кар’єр на Хмельниччині приватизувала харківська компанія 19:24 Лікарня у Хмельницькому почала продавати електроенергію, яку виробила на даху 18:35 Зеленський вручив нагороди прикордонникам у Хмельницькому (ВІДЕО)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up